Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στην «ενδυνάμωση της ασφάλειας» του Ισραήλ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία που εκφώνησε κατά την χθεσινή επίσημη στρατιωτική τελετή υποδοχής στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, εξέφρασε τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με το Ισραήλ, και οι οποίοι «από γενιά σε γενιά ενδυναμώνονται ολοένα και περισσότερο».

Σχετικά με την στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Μπαίντεν δήλωσε: «Ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, αισθάνομαι υπερήφανος λέγοντας ότι οι σχέσεις μας το Κράτος του Ισραήλ είναι τώρα περισσότερο δυνατοί από ποτέ. Σε αυτήν μου τη συνάντηση θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο αυτές τις σχέσεις και θα τονίσουμε την δέσμευσή μας για την ασφάλειά του Ισραήλ, που θα περιλαμβάνει την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των προηγμένων τεχνολογικά αμυντικών συστημάτων. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντιπυραυλική ικανότητα του Ισραήλ, που θα περιλάβει την περαιτέρω στήριξη στο σύστημα ‘Σιδερένιος Θόλος’ ως επίσης και το καινούργιο, πρωτοπόρο σύστημα αεράμυνας ακτινών λέιζερ. Θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με το Ισραήλ στην επιστημονική έρευνα και στην νεοφυή τεχνολογία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις διεθνείς προκλήσεις».

Όσον αφορά την περιφερειακή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στην Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε την προσαρμογή του Ισραήλ στην περιοχή και θα εμβαθύνουμε τους δεσμούς οικονομικής συνεργασίας στην Μέση Ανατολή. Η ενίσχυση των σχέσεων και η ενίσχυση της σταθερότητας αποτελούν ζητήματα κρίσιμης σημασίας για όλους τους λαούς της περιοχής. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θα εκφράσω τη στήριξή μου στην επίλυση της αραβοϊσραηλινής διένεξης με βάση την αρχή των ‘δύο κρατών’, η οποία κατά την άποψή μου αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την διασφάλιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτηρίζοντάς τους ‘αδιάρρηκτους’, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται τα ίδια ιδανικά, «την δημοκρατία, την ελευθερία και το δικαίωμα του εβραϊκού λαού να έχει το δικό του κράτος».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Ιτσχάκ Χέρτσογκ, καλωσόρισε και αυτός με τη σειρά του τον Αμερικανό ομόλογό του αναφέροντας στην ομιλία του μεταξύ άλλων και τα εξής: «Αυτή η ιστορική επίσκεψη αναδεικνύει την βαθειά συνεργασία μεταξύ των λαών μας. Μία συνεργασία που πηγάζει από την κοινή μας δέσμευση προς τις αρχές της δημοκρατίας, του δικαίου, της ελευθερίας, της ανεκτικότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης. Το Κράτος του Ισραήλ, στο οποίο ήρθατε σήμερα, είναι ένα κράτος επιτυχημένο και πρωτοπόρο, το οποίο συμβάλλει για την δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με την βοήθεια της επιστήμης και της ιατρικής, της τεχνολογίας που υπηρετεί την επισιτιστική ασφάλεια και την διατήρηση των υδάτινων πόρων, της νεοφυούς τεχνολογίας για την προστασία του κλίματος και για πολλά άλλα ακόμη».

Ο Πρόεδρος Χέρτσογκ αναφέρθηκε και σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας που απασχολούν τη χώρα του, και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο Μπάιντεν τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, ανέκαθεν υπήρξατε ένας πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και του λαού του Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας θα συζητήσουμε για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προέρχονται ευθέως από την πλευρά του Ιράν και των υποστηρικτών του, που απειλούν το Ισραήλ και τους γείτονές του, προκαλώντας κινδύνους για όλη την περιοχή. Η πρώτη σας επίσκεψη στο Ισραήλ το 1973 είχε πραγματοποιηθεί λίγες μόλις εβδομάδες προτού να ξεσπάσει ένας ολέθριος πόλεμος.

Σήμερα όμως, ένας άνεμος ειρήνης πνέει από την Βόρειο Αφρική, μέσω της Μεσογείου, που φτάνει μέχρι τον Περσικό Κόλπο. Αυτή σας η επίσκεψη, κ. Πρόεδρε, αποτελεί ένα ταξίδι ειρήνης που αρχίζει από το Ισραήλ και φτάνει μέχρι τη Σαουδική Αραβία, από τη Γη της Επαγγελίας μέχρι τη Γη της Χετζάζης».

Μετά το πέρας της στρατιωτικής τελετής υποδοχής στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μετέβη οδικώς στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ ΒαΣιέμ» της Ιερουσαλήμ, όπου παρακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή της μνήμης των πεσόντων, όπως προβλέπει το κρατικό πρωτόκολλο και κατόπιν συναντήθηκε με δύο επιζήσασες των ναζιστικών στρατοπέδων, οι οποίες του διηγήθηκαν τις εμπειρίες τους μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Σήμερα το πρόγραμμα της επίσκεψης προβλέπει κατ’ ιδίαν συναντήσεις κυβερνητικών κλιμακίων των δύο χωρών, μετά το πέρας των οποίων ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ θα παραχωρήσουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy