Μπαράζ δηλώσεων Αναστασιάδη ο οποίος έπιασε πάτο με τις “δανεικές ψήφους”

Έπιασε πάτο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει το ΑΚΕΛ, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δανεικές ψήφους Τ/κ.

Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι το κόμμα του θέλει να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα όπου οι Ε/κ και οι Τ/κ θα συνεργάζονται στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, των ποιοτικών τους κριτηρίων και όχι στη βάση της εθνοτικής τους καταγωγής. «Εάν δεν συνειδητοποιεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να καταφέρουμε να επανενώσουμε την Κύπρο και να διαμορφώσουμε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, τότε λυπούμαι να παρατηρήσω ότι δεν καταλαβαίνει ποια είναι η ουσία του κυπριακού προβλήματος».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε λύπη για το συνεχές μπαράζ – όπως ανέφερε – δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι οποίες «επιεικώς μπορούν να χαρακτηρισθούν ως απαράδεκτες».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι θέλει να προωθήσει την ενότητα και αυτοσυγκρατείται, συνέχισε λέγοντας «δεν τον είδα να αυτοσυγκρατείται σε καμία περίπτωση. Αλλά διερωτώμαι ειλικρινά πώς προωθεί την ενότητα με το να προχωρεί μονομερώς, να παραβιάζει διαχρονικές αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και να προωθεί τις δικές του απόψεις δίχως καν να τις συζητήσει με το Εθνικό Συμβούλιο;». Έφερε δε ως παράδειγμα τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για κοινοβουλευτική Δημοκρατία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρανομεί για θέματα ουσίας στο Κυπριακό, όπως το θέμα του ε/κ διαπραγματευτή και του επικεφαλής της ΔΕΑ. «Παρανόμησε και στις δύο περιπτώσεις και λέει θα φέρω τροποποιήσεις στη Βουλή για να αλλάξω τις σχετικές νομοθεσίες».

Ενώ φραστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο Γκουτέρες, αυτά που προωθεί στην πράξη το καταλύουν ουσιαστικά ενώ το πλαίσιο έχει προωθήσει σοβαρές θέσεις σε ζητήματα πολύ ευαίσθητα για την ε/κ πλευρά, όπως το ζήτημα της ασφάλειας και εγγυήσεων. «Και επειδή με ρωτά αφελώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εάν το ΑΚΕΛ δέχεται το σύνολο του πλαισίου Γκουτέρες, του απαντούμε χωρίς κανέναν δισταγμό: ναι, όπως το έχει καταθέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα».

Για τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη στη δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα και την ερώτηση προς το ΑΚΕΛ για τους Έλληνες και Τούρκους υπηκόους, ο ΓΓ του κόμματος χαρακτήρισε παράλογη την απαίτηση της Τουρκίας για ισότιμη μεταχείριση και παράπεμψε στην συμφωνία Χριστόφια – Ταλάτ επί του θέματος. «Είναι ο κ. Αναστασιάδης που επιχείρησε να το βελτιώσει και έδωσε την ευκαιρία στην Τουρκία να καταθέτει παράλογες απαιτήσεις. Ως εκ τούτου να αναζητά ευθύνες στον εαυτό του και όχι από το ΑΚΕΛ.

Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό για να εξασφαλίσουμε ότι θα σταματήσει αυτή η παράνομη ροή εποίκων στα κατεχόμενα, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο, πρόσθεσε.

Για την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι για κάποιους το κόμμα είναι πάνω από τον τόπο, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ εκφράζεται με τον τρόπο αυτό γιατί πραγματικά ανησυχεί ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας «μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της χώρας. Δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο. Και επειδή ανησυχούμε γι’ αυτό αντιδρούμε, τεκμηριωμένα και με επιχειρήματα, όχι ισοπεδωτικά και καιροσκοπικά όπως ο ίδιος συμπεριφερόταν επί διακυβέρνησης Χριστόφια».

Είναι προφανές, συνέχισε, ότι βάζουν κάποιοι άλλοι τον τόπο σε δεύτερη μοίρα σε εκλογικές αναμετρήσεις και μίλησε για το τί έκανε η ηγεσία του ΔΗΣΥ το 1993, το 1998, το 2003, το 2013 και το 2018. «Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις να βάλει τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τον τόπο. Γι’ αυτό να μην μας παραδίδει εμάς μαθήματα γι’ αυτά τα ζητήματα».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για το περιεχόμενο της ενδιάμεσης έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και αν συζήτησε το θέμα στην συνάντηση που είχε νωρίτερα με την νέα Αμερικανίδα Πρέσβειρα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι δεν το συζήτησαν, σημείωσε ότι η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί την Δευτέρα και
«αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το περιεχόμενο». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν τον ανησυχεί τόσο η έκθεση όσο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος επί του εδάφους για το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν τερματίσθηκε η προσπάθεια της κ. Λουτ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ θα φανούν από την έκθεσή του. «Δεν νομίζω ότι θα τερματισθεί έτσι απλά η όποια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από την κ. Λουτ». Ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, πρόσθεσε, οδηγεί σε διολίσθηση των πραγμάτων και μας φέρνει πιο κοντά σε μια οριστική διχοτόμηση και στο μυαλό των ανθρώπων αρχίζει να συμφιλιώνεται η ιδέα ότι αφού δεν μπορούμε να λύσουμε το Κυπριακό, ας αποδεχθούμε έστω την επιλογή των δύο κρατών. Είναι επικίνδυνο αυτό για τον τόπο, είπε.

Απευθυνόμενος δε προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον παρότρυνε να βρει τις δηλώσεις στις οποίες προέβαινε το 2015. «Και τότε θα κατανοήσει ότι ο κ. Αναστασιάδης του ‘15 ασκούσε ισοπεδωτική κριτική στον Αναστασιάδη του ‘19».

Κληθείς να πει αν αναμένει κάτι από την συνάντηση ΕλλάδαςΤουρκίας στην Αθήνα για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι είναι θετικό ότι γίνονται τέτοιες συναντήσεις και μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συμφωνία σε ένα κεφάλαιο που είναι σημαντικό για την ε/κ πλευρά.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι «κάμνουμεν παναϋρκα» για κάτι που ακόμα ετοιμάζεται, δεν ξέρουμε τί θα περιλαμβάνει. Είναι θετικό ότι θα αρθεί το εμπάργκο όπλων, ανέφερε διερωτώμενος εάν προτεραιότητά μας είναι να αγοράσουμε όπλα. Με πολεμικό τρόπο θα λύσουμε το Κυπριακό;, διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.