Μπάζει νερά από παντού η κυβερνητική πρόταση για το δημοψήφισμα

Η πλειοψηφία των κομμάτων απορρίπτει την πρόταση τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας

 

Μπλόκο στην πρόταση της κυβέρνησης για ένα παγκύπριο δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όπως το ερώτημα έχει διαμορφωθεί, έβαλε χθες η Επιτροπή Εσωτερικών για μια σειρά από λόγους.

Η Επιτροπή στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, εξέτασε το ερώτημα που διατύπωσε η κυβέρνηση για το δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση προτείνει όπως το δημοψήφισμα διεξαχθεί μαζί με τις βουλευτικές εκλογές (30 Μαΐου 2021) και έχει παγκύπριο χαρακτήρα, με το ερώτημα να είναι το ακόλουθο: «Συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Ο κ. Νουρής παρέθεσε εκ νέου τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι είναι αντίθετη με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας των κομμάτων καταθέτοντας την πιο πάνω πρόταση. Πρόσθεσε ότι η Βουλή έχει το δικαίωμα να την εγκρίνει ή να την απορρίψει, αλλά όχι να την τροποποιήσει, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με το νόμο για τα δημοψηφίσματα, το όποιο αποτέλεσμα δεν είναι δεσμευτικό.

Επίσης, επικαλέστηκε τα χρήματα που θα λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια ανέφερε ότι «το ποσό για τη μεταρρύθμιση υπερβαίνει τα 130 εκατ. τα οποία η Επιτροπή ενημέρωσε πως αν δεν προχωρήσει θα μπουν σε διαδικασία παγώματος ή θα δώσει κάποιες εναλλακτικές επιλογές».

Η κυβερνητική πρόταση για τη διεξαγωγή ενός παγκύπριου δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήρθε από το πουθενά, μάλλον ως αντίβαρο στην πρόταση του ΑΚΕΛ που υιοθέτησε η πλειοψηφία της Επιτροπής για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων τόνισε η Ελένη Μαύρου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, η πρόεδρος της της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι η κυβερνητική πρόταση οδηγείται στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά τόνισε ότι η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής απορρίπτει τη διεξαγωγή παγκύπριου δημοψηφίσματος. Σημείωσε ότι το ερώτημα που τίθεται στο δημοψήφισμα είναι πολλαπλό ενώ τόνισε ότι απομένει λίγος χρόνος για ουσιαστικό διάλογο και ενημέρωση της κοινωνίας.

Η Ελένη Μαύρου επισήμανε ότι το ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα τονίζουν ότι η σωστή διαδικασία είναι να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα όπως προβλέπει και ο ευρωπαϊκός χάρτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υφιστάμενη νομοθεσία.

Η κα Μαύρου είπε ακόμα ότι η μεταρρύθμιση της Τ.Α. έστω και με αυτή την καθυστέρηση που προέκυψε, μπορεί να προχωρήσει με τη νέα Βουλή προκειμένου να ξεκινήσει δουλειά για ουσιαστική μεταρρύθμιση που προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή το Μάιο του 2024.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου σημείωσε ότι το ερώτημα δεν είναι απλό και σαφές ώστε να μην προκαλεί σύγχυση. Ανέφερε ότι η πρώτη ερώτηση είναι κατά πόσο «συμφωνείτε με τη μεταρρύθμιση της Τ.Α.», η δεύτερη «στη βάση της πρότασης της εκτελεστικής εξουσίας» και η τρίτη «για τη δημιουργία 17 νέων δήμων με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια;»

Όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην Επιτροπή τάχθηκαν εναντίον της κυβερνητικής πρότασης, εκτός από τη Συνεργασία των Δημοκρατικών Δυνάμεων και τον ΔΗΣΥ. Η πρόταση θα οδηγηθεί στην ολομέλεια, ενώ τα νομοσχέδια με τη νέα σύνθεση της Βουλής.

Το παγκύπριο δημοψήφισμα που προτείνει η κυβέρνηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβιάζει την υφιστάμενη νομοθεσία και τον ευρωπαϊκό χάρτη για την Τοπικής Αυτοδιοίκηση τόνισε ο νομικός Νίκος Παπαευσταθίου. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι η κυβερνητική πρόταση είναι γενική και αόριστη και προσβάλει την έννοια και την αρχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπέδειξε μάλιστα ότι ο σωστός νομικά τρόπος για να προωθηθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να ψηφιστούν τα σχετικά νομοσχέδια και στη συνέχεια με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με έγκριση της Βουλής να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα.

Σχολιάζοντας τη γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, είπε ότι δεν γίνεται αναφορά στον ευρωπαϊκό χάρτη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει υιοθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως ανέφερε από το 1988 η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κυρώσει τον ευρωπαϊκό χάρτη της Τ.Α. λέγοντας ότι αυτή η νομοθεσία έχει αυξημένη ισχύ έναντι της κυπριακής νομοθεσίας. Εξήγησε ότι η Βουλή δεν μπορεί να θεσπίσει άλλο νόμο που να παραβιάζει τον νόμο του ευρωπαϊκού χάρτη. Είπε ακόμα ότι ο χάρτης προβλέπει ρητά το θέμα των εδαφικών ορίων των τοπικών κοινωνιών. Δηλαδή, αλλαγές και τροποποιήσεις δεν πρέπει να γίνονται χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των τοπικών κοινοτήτων ενώ προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα. Επίσης είπε ότι τα δημοψηφίσματα δεν είναι δεσμευτικά αλλά έχουν κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σημείωσε ακόμα ότι ο υφιστάμενος νόμος περί δήμων προέβλεπε τοπικά δημοψηφίσματα όταν ένας δήμος είχε πάνω από 5.000 κάτοικους. Είπε δε ότι όλοι οι δήμοι έχουν δημιουργηθεί με τοπικά δημοψηφίσματα.

Παράλληλα, ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι αν θα γίνει συγχώνευση δυο δήμων θα πρέπει οι κάτοικοι των περιοχών μέσα από τοπικό δημοψήφισμα να αποφασίσουν για την συνένωση ή όχι. Διερωτήθηκε πως μπορεί ένας κάτοικος του Δήμου Στροβόλου να αποφασίσει για τη συνένωση άλλων δήμων. Ακόμα είπε ότι μπορεί να υπάρξει και παράδοξο αποτέλεσμα δηλαδή κάποιες τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν συντριπτικά ότι δεν θέλουν τη συνένωση αλλά επειδή το παγκύπριο δημοψήφισμα θα αποφασίσει υπέρ, να τους επιβάλουν τη συνένωση. Ο κ. Παπαευσταθίου είπε ότι έγινε τεράστια προσπάθεια για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτό το έργο δεν πρέπει να πάει χαμένο.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.