Μπάζει το σχέδιο για κουπόνια αντί αποζημίωσης στον τουρισμό

Κατατέθηκε νέο νομοσχέδιο, αλλά είναι αμφίβολο αν συνάδει με την οδηγία ΕΕ

Μπερδεμένη παραμένει η κατάσταση με το σχέδιο το οποίο αφορά την έκδοση κουπονιών, αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων, για αποζημίωση καταναλωτών οι οποίοι πλήρωσαν για ταξίδια τα οποία δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω των μέτρων τα οποία λαμβάνονται για περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στον τουρισμό λόγω του κορονοϊού, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή αναθεωρημένο νομοσχέδιο.

Ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο συνάδει με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, καθώς και τις οδηγίες της Νομικής Υπηρεσίας και του Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα έκδοσης κουπονιών με κρατικές εγγυήσεις, συνολικού ύψους 86,6 εκατ. ευρώ, αντί της άμεσης επιστροφής χρημάτων.

Οι τέσσερις μεγάλες κατηγορίες επιχειρήσεων οι οποίες εμπίπτουν στο νομοσχέδιο, καθώς και τα δεδομένα για την κάθε περίπτωση, είναι τα ακόλουθα:

• Διοργανωτές ταξιδίων που πούλησαν πακέτα οργανωμένων διακοπών (κρατικές εγγυήσεις 1,5 εκατ. ευρώ).

• Τουριστικά καταλύματα που πούλησαν ιδιωτικές κρατήσεις (κρατικές εγγυήσεις 5 εκατ. ευρώ).

• Τουριστικά καταλύματα και εταιρείες κρουαζιέρων που πούλησαν πακέτα σε διοργανωτές (κρατικές εγγυήσεις 80 εκατ. ευρώ).

• Επιχειρήσεις εκμίσθωσης οχημάτων χωρίς οδηγούς που πούλησαν συμβόλαια σε καταναλωτές (κρατικές εγγυήσεις 100 χιλ. ευρώ).

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα κουπόνια ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021, ενώ προνοείται ότι σε περίπτωση που δεν εξαργυρωθούν μέχρι τότε, οι καταναλωτές μπορούν να διεκδικήσουν επιστροφή των χρημάτων τους (σ.σ.: σε αντίθεση με το προηγούμενο νομοσχέδιο το οποίο προνοούσε διαφορετικά χρονικά ορόσημα, αλλά και ότι οι διοργανωτές που δεν θα εξαργυρώσουν τα κουπόνια δεν θα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων).

Απαιτείται έγκριση από την Κομισιόν

Το πιο σημαντικό σημείο στο νομοσχέδιο, το οποίο παραμένει ασαφές, είναι κατά πόσον οι καταναλωτές οι οποίοι αγόρασαν πακέτα από διοργανωτές ταξιδίων έχουν την ευχέρεια να απορρίψουν την προσφορά του κουπονιού και να διεκδικήσουν άμεση επιστροφή των χρημάτων τους, όπως προνοεί η ευρωπαϊκή οδηγία.

Σημειώνεται μάλιστα ότι για το υπό αναφορά ζήτημα η Νομική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως το νομοσχέδιο «διαμορφωθεί ούτως ώστε να καταγράφει ρητά ότι η δυνατότητα έκδοσης κουπονιών μπορεί να γίνει από τον διοργανωτή μόνο κατόπιν συγκατάθεσης του καταναλωτή».

Επίσης, ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων επεσήμανε ότι με βάση την απόφαση της Κομισιόν «το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος δεν δύναται να εφαρμόσει τα σχεδιαζόμενα μέτρα πριν η Επιτροπή καταλήξει σε τελική απόφαση». Επίσης, επεσήμανε ότι το σχέδιο πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους καταναλωτές οι οποίοι καλύπτονται από την ευρωπαϊκή οδηγία ή/και τους κανονισμούς για τα δικαιώματα των επιβατών, ανεξάρτητα από τον πάροχο της υπηρεσίας.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό για την τουριστική βιομηχανία. Ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνουν νέες αλλαγές, ώστε να συνάδει με τις υποδείξεις των αρμόδιων θεσμών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy