Μπάζουν από παντού οι υπολογισμοί του ΥΠΟΙΚ

Του
Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Τον Ιανουάριο έγινε αναθεώρηση του προϋπολογισμού στη βάση της εκτίμησης του Υπουργείου Οικονομικών, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 0,7%. Μάλιστα, παρά τις επισημάνσεις του ΑΚΕΛ, καθώς και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση επέμεινε ότι τα στοιχεία είναι ορθά. Παρά ταύτα, δεν πέρασαν τρεις μήνες (από τους δώδεκα του έτους) και το Υπουργείο Οικονομικών ήδη αναθεώρησε τις προβλέψεις του κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 3,5% (αντί 4,5%) και έλλειμμα 3,8% (αντί 0,7%). Το χειρότερο όμως είναι ότι έπεσαν έξω στις δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τον κορονοϊό, αφού προέβλεψαν 150 εκατ. ευρώ, αλλά οι ανάγκες έφτασαν ήδη στα 400 εκατ. ευρώ και ακόμη δεν έχει φανεί η άκρη στο τούνελ της κρίσης.

Είναι προφανές ότι οι υπολογισμοί του Υπουργείου Οικονομικών μπάζουν από παντού. Εξάλλου η ανάλυση των στοιχείων του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος, δείχνει ότι δεν προβλέφθηκαν πολλά και σημαντικά προβλήματα. Ενδεικτικά, από τα 250 εκατ. ευρώ τα οποία περιλαμβάνονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τα 140 εκατ. ευρώ αφορούν τα σχέδια στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων (για τα οποία η ανάγκη είχε διαφανεί από πέρσι), 60 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες που σχετίζονται με την αγορά εμβολίων COVID–19, τεστ, αναλώσιμων, φαρμάκων και ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας (για τα οποία η ανάγκη είχε διαφανεί από πρόπερσι) και 50 εκατ. ευρώ για άλλες έκτακτες δαπάνες (για τις οποίες η ανάγκη είχε διαφανεί πολύ πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού).

Το πρώτο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι γιατί τα πιο πάνω κονδύλια δεν συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι θα χρειαστούν κονδύλια για την αγορά των εμβολίων; Δεν γνώριζε ότι θα χρειαστούν αναλώσιμα και φάρμακα; Δεν είδε τις φωτογραφίες με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές οι οποίοι πάλευαν –και συνεχίζουν να παλεύουν– με σακούλες και άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές λόγω των ελλείψεων; Δεν άκουσε τις πάμπολλες κραυγές απόγνωσης εδώ και μήνες από τους επαγγελματίες υγείας για στελέχωση των νοσηλευτηρίων; Δεν είδε τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία δείχνουν ότι η Κύπρος βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε σχέση με τις δαπάνες για την υγεία και τις ευάλωτες ομάδες;

Το δεύτερο ερώτημα το οποίο τίθεται, είναι πόσες άλλες ανάγκες δεν έχουν προβλεφθεί (πέραν από το θέμα των ενοικίων, για το οποίο η κυβέρνηση είναι ανένδοτη).

Το τρίτο ερώτημα είναι, αφού υπάρχουν τόσες πολλές ανάγκες, γιατί δεν αναστάλθηκαν άλλες δαπάνες οι οποίες είναι λιγότερο σημαντικές για την υγεία του πληθυσμού και την επιβίωση των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τα εκατομμύρια για τις ταινίες αμφιβόλου ποιότητας και τους συμβούλους για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Και το τέταρτο και πιο σημαντικό ερώτημα, είναι πότε η κυβέρνηση θα αρχίσει να λαμβάνει υπόψη τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Πότε θα αντιληφθούν επιτέλους τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία;

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy