Μπετόν παντού! Και στον Ακάμα!

Της Ελένης Μαύρου

 

 

Άρον-άρον και εν κρυπτώ προωθείται το τελευταίο διάστημα το κλείσιμο της διαδικασίας εκπόνησης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Ακούγονται πολλά: για πολιτικές «δεσμεύσεις» (πλησιάζουν και εκλογές), για την ανυπομονησία μεγαλο-συμφερόντων να βάλουν χέρι στη μοναδική περιοχή που αντιστέκεται ακόμα στην «ανάπτυξη», για την πλήρη παραγνώριση επιστημονικών γνωματεύσεων…

Οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και οι Μελέτες Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (τόσο του 2021 όσο και του 2022) αναφέρονται σε σοβαρές, αρνητικές, συσσωρευτικές και µη αναστρέψιµες επιπτώσεις. Το Τμήμα Περιβάλλοντος και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και σωρεία επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων συμμερίζονται αυτές τις ανησυχίες.

Ακούγονται ήδη πολλά. Για πρόνοιες μονοδιάστατες και καταστροφικές. Για επέκταση των πολεοδομικών ζωνών, η οποία δεν δικαιολογείται από τις δημογραφικές ανάγκες της περιοχής. Για νέες λατομικές ζώνες. Για τη χωροθέτηση τουριστικής ζώνης στο υψηλότερο σημείο της κορυφογραμμής του Ακάµα. Για διάσπαρτα τεχνητά(!) επισκέψιμα αγροκτήματα, με διευρυμένα πολεοδομικά δικαιώματα.

Το σχέδιο όμως κρατείται επτασφράγιστο μυστικό. Ούτε καν στη Βουλή δεν δέχτηκε η κυβέρνηση να το παρουσιάσει! Αντίθετα, η κυβέρνηση προωθεί την πρόσληψη «εμπειρογνωμόνων» µε αδιαφανείς διαδικασίες, σε µία προσπάθεια να ανατρέψει τα συμπεράσματα των μέχρι σήμερα μελετών.

Φυσικό λοιπόν να εντείνονται οι ανησυχίες.

Έχει γίνει ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει κερκόπορτες για αναπτύξεις εντός της Χερσονήσου για να ικανοποιήσει την αδηφαγία κάθε λογής ιδιωτικών συμφερόντων που επιθυμούν να μετατρέψουν τον Ακάμα σε ένα ακόμα «resort». Σαν να μην είναι αρκετό το τσιμέντο που έχουμε ήδη ρίξει σε κάθε γωνιά αυτού του ταλαίπωρου τόπου.

Ο Ακάμας είναι ένας μοναδικός οικότοπος. Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, χειρίζεται αποφασιστικά τέτοια θέματα στηριγμένο σε επιστημονικά δεδομένα και αειφόρους σχεδιασμούς και όχι πρόχειρα, βιαστικά και έχοντας κατά νου πώς θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οικονομικά συμφέροντα και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Το Τοπικό Σχέδιο θα έπρεπε να προωθεί συμπαγή και συμβατή ανάπτυξη εντός των υφιστάμενων ορίων ανάπτυξης, προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων και όχι των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων. Και θα έπρεπε να προβλέπει και να συμπεριλαμβάνει εργαλεία, όπως η ανταλλαγή γης, η μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων και η καταβολή αποζημιώσεων, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες γης και κυρίως οι κοινότητες της περιοχής. Αυτά άλλωστε προβλέπονταν και σε αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να σταματήσουν λοιπόν τα κυβερνητικά παρασκήνια, οι πιέσεις και οι εκπτώσεις. Οποιεσδήποτε αποφάσεις για το μέλλον της Χερσονήσου του Ακάμα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την αποκατάσταση των οικοτόπων της περιοχής αλλά και την ευημερία των τοπικών κοινοτήτων, μέσω της διασφάλισης της περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Δεν είναι αρκετό να… σβήνουμε τα φώτα μια ώρα το χρόνο ή να νοιαζόμαστε αόριστα για το περιβάλλον, για τους πάγους που λιώνουν και τα δάση του Αμαζονίου που χάνονται και να μη διεκδικούμε, στη δική μας πατρίδα, την προστασία μιας μοναδικής περιοχής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy