Μπήκε στα γραφεία των Τυροκόμων η Επ. Προσ. Ανταγωνισμού – Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, λεένε

Ελεγχους στα γραφεία του Συνδέσμου Τυροκόμων διεξήγασε η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και σε Τυροκομεία μέλη του συνδέσμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου, «αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού στα γραφεία του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου και σε τυροκομεία μέλη του Συνδέσμου, τα μέλη μας συνεργάστηκαν πλήρως με την ΕΠΑ και δόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν».

«Τόσο ο Σύνδεσμος όσο και τα μέλη μας, δεν έχουμε οτιδήποτε να κρύψουμε και θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των ερευνών. Παρά τα όσα συμβαίνουν, εμείς θα συνεχίσουμε να παράγουμε και να στηρίζουμε το χαλλούμι ως το εθνικό μας προϊόν, να το εξάγουμε και να φέρνουμε συνάλλαγμα, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και συνθήκες ανάπτυξης για τον τόπο μας. Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».


Καθόλου τυχαίος ο έλεγχος

Ο έλεγχος γίνεται στον απόηχο δηλώσεων του υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή περί μη σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού στην παραγωγή του χαλουμιού. Ο Συνδέσμος Τυροκόμων Κύπρου έχει απορρίψει τις δηλώσεις Καδή.

Οι επιχειρήσεις και ο Σύνδεσμος ελέγχονται για παραβάσεις του άρθρου 3(1) του Νόμου και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το άρθρο 3 απαγορεύει τις συμφωνίες μεταξύ επιχειρήσεων, αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων και κάθε εναρμονισμένη πρακτική, που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας. Το άρθρο 6(1) απαγορεύει την καταχρηστική εκμετάλλευση από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις της δεσπόζουσας θέσης, που κατέχει ή κατέχουν στο σύνολο ή μέρος της εγχώριας αγοράς ενός προϊόντος.

Η ΕΠΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο αιφνίδιος επιτόπιος έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας της ΕΠΑ εναντίον επιχειρήσεων παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων, καθώς και σ’ όλες τις επιχειρήσεις που ελέγχονται άμεσα ή και έμμεσα από αυτές ή ελέγχουν άμεσα ή και έμμεσα αυτές ή συνδέονται άμεσα ή και έμμεσα με αυτές (μητρική / θυγατρική / συνδεδεμένη) και του Συνδέσμου Τυροκόμων, σε σχέση με το ενδεχόμενο σύμπραξης ή/και συμπράξεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ως γαλακτοκομεία/τυροκομεία ή/και ενώσεων επιχειρήσεων και του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου στην αγορά παρασκευής / μεταποίησης / επεξεργασίας νωπού αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο προμηθεύονται από κτηνοτροφικές μονάδες – αιγοπροβατοτρόφους, που εικάζεται ότι έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα την παρακώλυση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού εντός της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.