![βατι-λεμεσος[1]](https://dialogos.com.cy/wp-content/uploads/2022/06/βατι-λεμεσος1-696x395.jpg)
Η αξιοποίηση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και παραγωγή βιοαερίου
Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι έχει μπει η εφαρμογή των σχεδιασμών που έχουν εκπονηθεί εδώ και πολύ καιρό και αφορούν την αποκατάσταση της μεγάλης έκτασης που καταλάμβανε ο επίσημος σκουπιδότοπος της πόλης και επαρχίας Λεμεσού στο «Βατί» ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει κλείσει με τη δημιουργία του Οργανισμού Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων στο Πεντάκωμο, πριν από τέσσερα περίπου χρόνια.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, ο προγραμματισμός για την αποκατάσταση του χώρου στο «Βατί» προβλέπει προκήρυξη του έργου τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2022 και έναρξη εργασιών 6 μήνες αργότερα. Κατά το στάδιο εκπόνησης της Μελέτης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον και στη Δημόσια Παρουσίαση που έγινε από τον Σεπτέμβριο του 2018, ζητήθηκαν οι τεκμηριωμένες απόψεις των ενδιαφερόμενων δήμων και κοινοτήτων και τον Ιανουάριο του 2020 εκδόθηκε η Περιβαλλοντική Έγκριση.
Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται, είναι η αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και προστασία των υπόγειων υδροφορέων, η επαναχρησιμοποίηση του χώρου και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοαέριο. Βάσει του σχεδιασμού προτείνεται να δεχτεί το «Βατί» απορρίμματα και ρυπασμένο έδαφος από άλλους 27 ΧΑΔΑ στην επαρχία Λεμεσού, από τους 44 συνολικά που θα τύχουν αποκατάστασης.
Συλλογή και συσσώρευση όλων των αποβλήτων σε μια ομοιόμορφη μάζα
Οι εργασίες αποκατάστασης και η μετέπειτα φροντίδα θα περιλαμβάνουν συλλογή και συσσώρευση όλων των αποβλήτων σε μια ομοιόμορφη μάζα, καθώς και τοποθέτηση διαδοχικών συνθετικών γεωμεμβρανών για τη διαχείριση βιοαερίου, στραγγισμάτων και όμβριων υδάτων, αλλά και επικάλυψη της μάζας των αποβλήτων με χώμα και φυτόχωμα.
Τα συλλεγόμενα στραγγίσματα θα ρέουν προς τα κατώτερα σημεία, απ’ όπου, μέσω αγωγού θα οδηγούνται σε δεξαμενή και με τη χρήση βυτιοφόρου σε εγκεκριμένη μονάδα. Προτείνεται να κατασκευαστεί ενεργητικό σύστημα άντλησης και επεξεργασίας του βιοαερίου, το οποίο είτε θα οδηγείται προς καύση σε πυρσό ή θα χρησιμοποιείται για ενεργειακή αξιοποίηση σε ηλεκτρογεννήτρια. Προκαταρκτικά, έχει υπολογιστεί ότι το παραγόμενο βιοαέριο θα μπορεί να τροφοδοτήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ίση με 1.8 MW. Στο χώρο θα γίνει φύτευση με είδη της κυπριακής χλωρίδας με μικρές ανάγκες σε νερό, ενώ θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες.
Το έργο περιλαμβάνεται σε αυτά που η Κύπρος είναι υποχρεωμένη να πραγματοποιήσει, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου υλοποίησή του δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση.
Χρήστος Χαραλάμπους
