Πρώτη συνάντηση μετά από καιρό για ΟΑΥ – ιδιωτικά νοσηλευτήρια

Στο τραπέζι του διαλόγου κάθισαν χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών (ΕΝΙΚ) και η Πλατφόρμα Ιδιωτών Ιατρών, μετά από αρκετούς μήνες.

Η συνάντηση έγινε ώστε να καθοριστούν το πλαίσιο συνεννόησης και η ατζέντα πάνω στην οποία θα διεξαχθεί ο διάλογος στη συνέχεια, ανέφερε ο διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου. Ξεκινούμε, είπε, με πολύ καλές προϋποθέσεις, καθώς είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να είναι βιώσιμα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια μέσα στο ΓεΣΥ. Ωστόσο, πρόσθεσε, το όποιο κόστος δεν πρέπει να μετακυλιστεί στους πολίτες. Όπως σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο ΟΑΥ έχει σαν στόχο να ετοιμάσει τις καλύτερες δυνατές προτάσεις προς τους παρόχους ώστε να διασφαλιστεί ότι θα συμμετέχουν, ότι ο πολίτης θα έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες, αλλά φυσικά σε ένα περιβάλλον που θα διασφαλιστούν οι βασικές αρχές του ΓεΣΥ και το Σύστημα θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκεται η ετοιμασία του ύψους αποζημιώσεων για την ενδονοσοκομειακή νοσηλεία, ο κ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να πει ότι «ετοιμάζεται» και πως θα υπάρξει διάλογος με τα επηρεαζόμενα μέρη.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν φόρμουλες εγγυήσεων για διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος και αναλύθηκε η ανάγκη εποπτικού ελέγχου. Όσον αφορά την αύξηση του αριθμού εγγεγραμμένων ιατρών στο Σύστημα, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «τις τελευταίες δύο βδομάδες η ροή σύμβασης με το ΓεΣΥ από ιδιώτες ειδικούς ιατρούς έχει αυξηθεί κατακόρυφα και θεωρούμε ότι τον Οκτώβρη θα υπάρξει μεγάλη επάρκεια κάλυψης και επιλογών για τους ασθενείς». ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, ΕΝΙΚ και Πλατφόρμα Ιδιωτών Ιατρών τόνισαν την ανάγκη όπως οι εισηγήσεις του ΟΑΥ τύχουν ανάλυσης στη βάση δεδομένων, ενώ φαίνεται ο δρόμος να είναι μακρύς, αφού όπως διαφαίνεται δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν συγκλίσεις, παρά την καλή διάθεση για εποικοδομητικό διάλογο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, Σάββας Καδής, δήλωσε την ετοιμότητα των γιατρών να πάνε στο διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Η συμπληρωμή, είπε, δεν ήταν αυτοσκοπός αλλά ο μηχανισμός που θα κάνει βιώσιμο το ΓεΣΥ.

Εκείνο που θέλουμε, σημείωσε, είναι να συμφωνηθεί κάτι που θα κάνει βιώσιμα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά το κυριότερο όπως τόνισε είναι να δοθούν οι εγγυήσεις ότι εκείνο που θα συμφωνηθεί θα εφαρμοστεί. Η πεμπτουσία της πρότασης των γιατρών, είπε, είναι να νιώσουν ασφάλεια ότι εκείνο που πάνε να κάνουν είναι βιώσιμο. Ανέφερε ότι δόθηκαν ενδείξεις από τον Υπουργό Υγείας και έγιναν και ασκήσεις επί χάρτου από τους γιατρούς και εκείνο που απομένει είναι η εξέλιξη του διαλόγου. Ο κ. Καδής δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από την ανταπόκριση που βρήκαν στις επαφές που είχαν και με την πολιτική ηγεσία.

Σε ό,τι αφορά τις συμπληρωμές, παράμετρος που είναι σημαντική, όπως έχει αναφερθεί θεωρείται ως ασφαλιστική δικλίδα για να παρέχονται υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.