Μπλακάουτ δίχως τέλος στα κατεχόμενα – Ξέσπασε ενεργειακή κρίση

Στον απόηχο της κρίσης των καυσίμων, η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα λαμβάνει νέες διαστάσεις με την κάθε νέα ημέρα.

Το τελευταίο διάστημα, σε ολόκληρα τα κατεχόμενα μεγάλες περιοχές παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ώρες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η «αρχή ηλεκτρισμού (Kıb-Tek)» προχωρά σε κυλιόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Σε περίοδο έντονων καιρικών φαινομένων και χαμηλών θερμοκρασιών, οι διακοπές αφήνουν σε δύσκολη θέση χιλιάδες τ/κ νοικοκυριά.

Όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, χθες το βράδυ, πολλοί Τ/κ έσπευσαν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στα κατεχόμενα. Αρκετοί Τ/κ σχολίασαν με ειρωνικό τρόπο τις «προεκλογικές» υποσχέσεις των τ/κ κομμάτων, με το σκεπτικό ότι «μοιράζουν» υποσχέσεις τη στιγμή, που οι Τ/κ δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. «Βαδίζουμε στο μέλλον στο σκοτάδι», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μηνύματα-συνθήματα των Τ/κ χρηστών του διαδικτύου, που εκφράζουν την απόγνωσή τους παραφράζοντας τα «προεκλογικά» μηνύματα των κομμάτων της τ/κ Δεξιάς.

Οι πολύωρες διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος απασχολούν την τ/κ επικαιρότητα μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» και τη στιγμή που σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τρεις μηχανές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας της υπερφόρτωσης του απαρχαιωμένου δικτύου. Την ίδια ώρα, η τουρκική εταιρεία «Aksa» έχει περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας εξαιτίας των οφειλών της «αρχής».

Μπλακάουτ δίχως τέλος

Η «Κίμπρις» χθες φιλοξένησε την οπτική γωνία του διευθυντή της «Kıb-Tek», Γκιουρτζάν Έρντογαν για τα συνεχιζόμενα μπλακάουτ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον κ. Έρντογαν, εξαιτίας των ανεπαρκών καλωδίων τροφοδοσίας και τον κίνδυνο της υπερφόρτωσης του προβληματικού δικτύου, η «αρχή» δεν έχει άλλη επιλογή παρά τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Υπενθυμίζοντας ότι η τελευταία επένδυση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης έγινε το 2017 με μια μονάδα των 20 MW για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης του Κιόνελι, ο κ. Ερντογάν υπογραμμίζει ότι το δίκτυο είναι ανεπαρκές για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στα κατεχόμενα.

Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα, ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας «EL- SEN», Κουμπιλάϊ Όζκιρατς για το ίδιο ζήτημα προειδοποιεί ότι οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται το κρύο και η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος.

Υπογραμμίζοντας ότι η τ/κ ηγεσία δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα την υπόσχεση της μεταφοράς ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα και καθυστερεί τις αναγκαίες επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο Τ/κ συνδικαλιστής προσθέτει ότι οι περιοχές με το υψηλότερο ενεργειακό φορτίο όπως λ.χ. η ξενοδοχειακή ζώνη της Κερύνειας θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο εγγύς μέλλον. Επίσης, αναφέρει ότι τα κατεχόμενα την παρούσα στιγμή χρειάζονται νέα σύμβαση με την ΑΗΚ για να συνεχιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.