«Μπλε κάρτα» για T/Kύπριους και τουρίστες

Συζήτηση με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Aτόμων με Aναπηρίες πραγματοποιεί η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου ώστε να προωθηθεί η παραχώρηση μπλε κάρτας, δηλαδή δελτίου στάθμευσης σε χώρους Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), σε Τουρκοκύπριους, αλλά και τουρίστες, όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» ο Δημήτρης Λαμπριανίδης, πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριανίδης, διερευνώνται τρόποι για την έκδοση έστω προσωρινής μπλε κάρτας ακόμα και για τους τουρίστες από τρίτες χώρες, αφού στην περίπτωση των Ευρωπαίων μπορούν να χρησιμοποιούν και στην Κύπρο τα δελτία στάθμευσης που χρησιμοποιούν στις χώρες μόνιμης διαμονής τους. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι έχει προταθεί όπως παραχωρηθεί μπλε κάρτα και σε Τ/κ ώστε να μπορούν να διακινούνται και να σταθμεύουν ελεύθερα χωρίς δυσκολίες. Συμπλήρωσε ότι η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου ήδη καταβάλλει προσπάθειες για να δημιουργήσει επαφές με αντίστοιχες οργανώσεις Τ/κ.

Ο κ. Λαμπριανίδης ανέφερε ότι το θέμα που ήδη συζητείται με το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης του Υπουργείου Εργασίας, θα κατατεθεί στη Βουλή. Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής» για τυχόν περιστατικά προσφύγων, μεταναστών ή ασυνόδευτων ανηλίκων όπου παρατηρήθηκε αδυναμία ή κωλυσιεργία στην παραχώρηση τροχοκαθισμάτων, ο κ. Λαμπριανίδης επεσήμανε ότι ευτυχώς δεν φτάνουν στην Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου τέτοια περιστατικά. Εξήγησε ότι χρησιμοποιώντας τη λέξη «ευτυχώς» εννοεί ότι τέτοια περιστατικά διευθετούνται άμεσα και το κράτος παραχωρεί τροχοκαθίσματα μετά τη νοσηλεία ατόμων από αυτές τις ευάλωτες ομάδες.

Επιπλέον, διευκρίνισε ότι για Ευρωπαίους πολίτες και για πολίτες τρίτων χωρών είναι αναγκαία η παραμονή τους στην Κύπρο για 12 μήνες ώστε να παραχωρηθεί τροχοκάθισμα. Στους τουλάχιστον 12 μήνες διαμονής στην Κύπρο για δικαιούχους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες, καθώς και άτομα με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας αναφέρθηκε και η Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη.

Συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης ζήτησε πληροφόρηση για τη θέση της Υπουργού, σχετικά με τα σχέδια παροχών του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες και την εισήγηση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, σύμφωνα με πληροφορίες του, για αναθεώρηση των σχεδίων παροχών του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, ώστε οι ανήλικοι να μην εξαιρούνται από τα υπό αναφορά σχέδια βάσει των υφιστάμενων κριτηρίων.

Όπως ανέφερε η Υπουργός, η διεύρυνση των κοινωνικών παροχών του εν λόγω Τμήματος με δικαιούχους και τα άτομα με καθεστώς αναγνωρισμένου πρόσφυγα ή συμπληρωματικής προστασίας, εγκρίθηκε, μετά από πρόταση του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2017. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τηρώντας την αρχή της νομιμότητας, οι αιτητές εγκρίνονται όταν ικανοποιούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των νομοθεσιών και σχεδίων, σημειώνοντας ότι δικαιούχοι δελτίου στάθμευσης είναι και άτομα ανεξαρτήτως υπηκοότητας που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο, ενώ δικαιούχοι οικονομικής βοήθειας για αγορά τροχοκαθίσματος είναι παιδιά ανεξαρτήτως υπηκοότητας που έχουν σχετική σύσταση από τους φυσιοθεραπευτές των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας.

 

Άννα Μισιαούλη

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy