Μπλεγμένα στη γραφειοκρατία τα Τοπικά Σχέδια Αμμοχώστου

Άγνωστο πότε θα ολοκληρωθούν τα νέα Τοπικά Σχέδια της ελεύθερης Αμμοχώστου

Άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν και δημοσιευτούν τα υπό εκπόνηση νέα Τοπικά Σχέδια της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, τα οποία δεν φαίνεται να ξεμπλέκουν εύκολα από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Αυτό συνάγεται από απαντητική επιστολή του υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη, σχετικά με την πορεία των διαδικασιών εκπόνησης των δύο νέων τοπικών σχεδίων της περιοχής τα οποία αφορούν στους Δήμους Αγίας Νάπας, Παραλιμνίου και Δερύνειας και τον Δήμο Σωτήρας μαζί με τα κοινοτικά συμβούλια Άχνας, Αχερίτου, Αυγόρου, Φρενάρους και Λιοπετρίου.

Σε ό,τι αφορά στο Τοπικό Σχέδιο Αγίας Νάπας – Παραλιμνίου – Δερύνειας είναι χαρακτηριστικό ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μέχρι και διπλάσιο από τον κανονικό χρόνο για να ολοκληρωθεί αφού ενώ ο χρόνος που απαιτείται με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία υπερβαίνει τα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον ΥΠΕΣ, στην περίπτωση αυτή θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η επεξεργασία των απόψεων των τριών τοπικών Αρχών καθώς και των εισηγήσεων από τις διαβουλεύσεις με κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πρόταση του Πολεοδομικού Συμβουλίου που ακόμα και τότε, όμως, θα είναι μόνο προκαταρκτική.  Από εκεί και πέρα, εκκρεμεί ακόμα η Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που είναι επίσης χρονοβόρα διαδικασία.

Όπως παραδέχεται ο Ν. Νουρής, η μελέτη του νέου Τοπικού Σχεδίου Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου Δερύνειας άρχισε από το 2016 αλλά η δημοσίευση δεν προβλέπεται πριν το 2021, κάτι που μένει ακόμα να φανεί.

Απαιτήσεις του Υπ. Άμυνας για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο νέο Τοπικό Σχέδιο Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, παρόλο ότι το Σχέδιο εκείνο είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο σε ό,τι αφορά στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία έχει υποβληθεί, υπάρχουν άλλα προβλήματα με κυριότερο την ανάγκη επίλυσης θεμάτων που έχουν προκύψει από νεότερες απαιτήσεις του Υπουργείου Άμυνας αναφορικά με στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού Εσωτερικών, τα θέματα των στρατιωτικών εγκαταστάσεων μαζί με τους όρους της Περιβαλλοντικής Γνωμάτευσης θα τεθούν, εκτός απροόπτου, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους ενώπιον του Πολεοδομικού Συμβουλίου για τη διαμόρφωση των τελικών εισηγήσεων/προτάσεών του για το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο, τις οποίες και θα αποστείλει στον Υπουργό Εσωτερικών για έγκριση και δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας. Θα ακολουθήσει η καθορισμένη από τον περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο τετράμηνη περίοδος υποβολής ενστάσεων, η οποία θα οδηγήσει στην εγκεκριμένη/οριστικοποιημένη του μορφή από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τάσος Περδίος

 

 

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy