«Μπλόκο» σε περίπου 10 χώρες από την Κύπρο – Συναγερμός για τη μετάλλαξη «Μποτσουάνα»

Η Κύπρος είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε αρχικά στην Μποτσουάνα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας προσθέτοντας πως με το άκουσμα της είδησης σήμανε πραγματικά συναγερμός στο Υπουργείο.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός είπε πως «από την πρώτη στιγμή όταν ενημερωθήκαμε για τη νέα μετάλλαξη πραγματικά σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας. Είχαμε αρκετές συσκέψεις με την ομάδα που έχει διοριστεί πρόσφατα και έχει σχέση με τις μεταλλάξεις και αποφασίσαμε όπως απαγορεύεται η είσοδος στη Δημοκρατία των κατοίκων, δέκα χωρών που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη».

Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση «που Κύπριοι έχουν επισκεφθεί αυτές τις χώρες, θα τεθούν υπό περιορισμό δέκα περίπου ημερών, με την άφιξη τους στη Κύπρο. Ακόμα θα έχουμε αυστηρούς ελέγχους στα αεροδρόμια από ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ και άλλα κράτη που έχουν ήδη κρούσματα της συγκεκριμένης μετάλλαξης και στον έλεγχο που θα γίνεται με το PCR θα γίνεται έλεγχος και για τη μετάλλαξη αυτή».

Ερωτηθείς τι θα γίνει με τα άτομα τα οποία έφτασαν στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες, ο κ. Χατζηπαντέλας απάντησε πως «τον τελευταίο καιρό γίνονται συστηματικοί έλεγχοι για μεταλλάξεις στη χώρα μας και δεν έχουμε ανιχνεύσει οποιοδήποτε κρούσμα αυτής της μετάλλαξης».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την μετάλλαξη αυτή, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είμαστε έτοιμοι εάν έχουμε αυτό το κρούσμα να το αντιμετωπίσουμε, όπως οι άλλες χώρες».

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει πρωτόκολλο για αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης στην Κύπρο, απάντησε πως «υπάρχει στο Υπουργείο Υγείας μία ομάδα που χειρίζεται τις μεταλλάξεις και μιλούμε συνέχεια μαζί τους».

Οι χώρες στις οποίες επιβάλλονται περιορισμοί

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου σημειώνεται πως απαγορεύεται η άφιξη και/ή είσοδος στη Δημοκρατία οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:

  • Νότια Αφρική,
  • Ναμίμπια,
  • Λεσότο,
  • Εσουατίνι,
  • Ζιμπάμπουε,
  • Μοζαμβίκη,
  • Μαλάουι
  • Μποτσουάνα

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

  • Κυπρίων πολιτών και μελών της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  • πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας, και
  • υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποκλειστικά τη νόμιμη και μόνιμη κατοικία τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας,

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως (iii) υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους ακόλουθους όρους, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19:

  • προβαίνουν σε εργαστηριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους προς τη Δημοκρατία και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα.

Νοείται ότι, πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση,

  • μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού στα οποία παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους και η ημερομηνία άφιξής τους υπολογίζεται ως ημέρα «0»:

Νοείται ότι, το κόστος μεταφοράς και παραμονής των προσώπων στα εν λόγω καταλύματα το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα,

  • υποβάλλονται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους σε εργαστηριακή εξέταση, το κόστος της οποίας επωμίζεται η Δημοκρατία και όσα εκ των προσώπων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αποδεσμεύονται από το καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού,

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, πως, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα αλληλούχισης και ανάλυσης δειγμάτων, καθώς αυτή, διενεργείται σε συνεργασία με εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο στην Κύπρο, και το Ερευνητικό εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με βάση ενδελεχής γενετικές αναλύσεις των αλληλουχιών της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (μέχρι 11/11/21) στην Κύπρο, έχουν εντοπιστεί μόνο εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα, με πιο συχνό το ΑΥ.43 (περίπου 50%). Κανένα από τα στελέχη αυτά δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το κλασικό στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2).

Το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα δεδομένα αναφορικά με τις νέες παραλλαγές και εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωρεί στις δέουσες ενέργειες.

Φρένο σε ταξίδια από χώρες Ν. Αφρικής εξετάζει η ομάδα κρίσεων του Συμβουλίου ΕΕ

Συνάντηση του IPCR, της ειδικής ομάδας του Συμβουλίου της ΕΕ για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων, συγκάλεσε το απόγευμα η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου για να συζητηθεί η πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του «φρένου έκτακτης ανάγκης» για τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής, λόγω της παραλλαγής που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική και τη Μποτσουάνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την ενημέρωση του Τύπου, η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντάνα Σπινάντ επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα προτείνει, σε στενό συντονισμό με τα κράτη μέλη, την ενεργοποίηση του ‘φρένου έκτακτης ανάγκης’ ώστε να διακοπούν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής λόγω της μετάλλαξης B.1.1.529», κάτι που είχε ανακοινώσει το πρωί η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κ. Σπινάντ πρόσθεσε πως μετά από αίτημα της Κομισιόν, η Σλοβενική Προεδρία συγκάλεσε συνάντηση του IPCR, της ομάδας του Συμβουλίου για ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπιση κρίσεων αυτό το απόγευμα για να συζητήσουν την πρόταση.

«Παράλληλα βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Eurocontrol και τον EASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας, ο οποίος προετοιμάζει συστάσεις για τα αεροδρόμια και αερογραμμές για αυτό το θέμα» σημείωσε.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) κατηγοριοποίησε την μετάλλαξη, γνωστή και ως N, ως μετάλλαξη ειδικού ενδιαφέροντος.

Ο κόσμος κλείνει τα σύνορά του για την Νότια Αφρική 

Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική και τα σύνορα ξανακλείνουν: πληθώρα ευρωπαϊκών χωρών αποφάσισε σήμερα να αναστείλει τις πτήσεις από χώρες της νότιας περιοχής της Αφρικής, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, επέβαλαν καραντίνα. Ο εντοπισμός αυτού του εν δυνάμει πιο μεταδοτικού και με πολλές μεταλλάξεις νέου στελέχους του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, στην Νότια Αφρική.

Παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εισηγήθηκε να μην λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα για τα ταξίδια, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ολλανδία απαγόρευσαν τις πτήσεις από την Νότια Αφρική και πέντε γειτονικές της χώρες από σήμερα το μεσημέρι. Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν “βιαστικές” από την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής και συνιστούν ένα νέο σκληρό πλήγμα για τον τουρισμό λίγο πριν από το καλοκαίρι του νοτίου ημισφαιρίου, όταν συνήθως γεμίζουν τα πάρκα άγριας ζωής και τα ξενοδοχεία. «Η άμεση ανησυχία μας είναι η ζημία που θα προκαλέσει αυτή η απόφαση στις βιομηχανίες τουρισμού και τις επιχειρήσεις», εξήγησε ο Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Ναλέντι Πάντορ.

Η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν τα σύνορά τους είναι «βιαστική» και «καταστροφική», τόνισαν παράλληλα επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στη Νότια Αφρική, προειδοποιώντας για ένα φαινόμενο «χιονοστιβάδας» σε όλη την οικονομία. «Είναι μια ενστικτώδης, πρόωρη αντίδραση», δήλωσε στο AFP ο Ρίτσαρντ ντε λα Ρέι, ο οποίος διαχειρίζεται τα φυσικά καταφύγια ζώων και τα παραλιακά συγκροτήματα στην περιοχή, τα οποία κατακλύζονται τώρα από ακυρώσεις κρατήσεων. «Ακόμη δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, αλλά αμέσως προβλέπουμε το χειρότερο», σημείωσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα οι ευρωπαϊκές χώρες να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με χώρες στις οποίες έχει εντοπισθεί η μετάλλαξη B.1.1.529 του SARS-CοV-2.

Πτώση των Χρηματιστηρίων σε όλον τον κόσμο

Οι φόβοι που προκάλεσε η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η οποία εμφανίστηκε την ώρα που οι υγειονομικοί περιορισμοί προκαλούσαν κοινωνικές εντάσεις και παρέμενε η δυσπιστία για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, προκάλεσε την πτώση των τιμών του πετρελαίου και ισχυρές πτώσεις στα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο.

Το Τόκιο έχανε 2,53% στο κλείσιμο και η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο περισσότερο από 3% στο άνοιγμα. Ο δείκτης CAC 40 του Χρηματιστηρίου του Παρισιού έπεφτε 3,33% στις 13:10 ώρα Ελλάδος. Η Ιταλία απαγόρευσε ήδη σήμερα την άφιξη στο έδαφός της οποιουδήποτε διέμεινε στην νότια περιοχή της Αφρικής “τις τελευταίες 14 ημέρες”.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση από την Κυριακή, με εξαίρεση τους πολίτες και μόνιμους κατοίκους της. Στη Γερμανία, όπου το όριο των 100.000 θανάτων από την COVID-19 ξεπεράστηκε χθες, Πέμπτη, μόνον οι Γερμανοί πολίτες θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη χώρα από σήμερα το βράδυ και υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουν καραντίνα 14 ημερών, ακόμη κι αν είναι εμβολιασμένοι, ανακοίνωσε ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι η εισαγωγή μιας νέας μετάλλαξης που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», σημείωσε ο Γερμανός Υπουργός. Κάποια νοσοκομεία στη Γερμανία έχουν κορεστεί και στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 για όλους στη χώρα, όπως αποφάσισε η Αυστρία.

Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα

«Η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό για να επιβραδύνουμε την μετάδοση αυτής της μετάλλαξης», δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα χρειαστεί “εβδομάδες” για να κατανοήσουμε το επίπεδο μεταδοτικότητας και επίπτωσης του νέου παραλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε στην Νότια Αφρική και ονομάστηκε B.1.1.529, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέχρι στιγμής 22 κρούσματα της B.1.1.529 έχουν καταγραφεί, κυρίως μεταξύ νέων, σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδιδόμενων Ασθενειών (NICD). Κρούσματα έχουν επίσης καταγραφεί στην γειτονική Μποτσουάνα όπως και στο Χονγκ Κονγκ, όπου διαγνώσθηκε ότι έχει προσβληθεί ένας ταξιδιώτης που επέστρεψε από την Νότια Αφρική.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ένα κρούσμα του νέου μεταλλαγμένου στελέχους: «Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», διευκρίνισε το ισραηλινό Υπουργείο Υγείας, εκφράζοντας φόβους για «δύο επιπλέον κρούσματα» και σημειώνοντας ότι πρόκειται για ανθρώπους που επέστρεψαν από το εξωτερικό και έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι τρεις αυτοί άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά της COVID-19, πρόσθεσε το ισραηλινό Υπουργείο στην ανακοίνωσή του, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με το εμβόλιο με το οποίο είχαν αυτοί εμβολιαστεί και με το πόσες δόσεις είχαν λάβει.

Σε αυτό το στάδιο, οι Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες δεν γνωρίζουν για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων εμβολίων κατά της νέας μετάλλαξης του ιού. Ανακοινώθηκε εξάλλου ο εντοπισμός ενός κρούσματος του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού στο Βέλγιο, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ανακοινώνει ότι διέγνωσε κρούσμα της νέας παραλλαγής. «Έχουμε τώρα ένα επιβεβαιωμένο κρούσματα της μετάλλαξης αυτής. Πρόκειται για κάποιον που επέστρεψε από το εξωτερικό. Το πρόσωπο αυτό διαγνώσθηκε θετικό στις 22 Νοεμβρίου και δεν είχε εμβολιαστεί» κατά της COVID-19, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Βελγίου Φρανκ Βαντερμπρούκε.

Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το νέο παραλλαγμένο στέλεχος παρουσιάζει έναν «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και «μπορούμε να δούμε ότι μπορεί εν δυνάμει να μεταδίδεται πολύ γρήγορα», εξήγησε χθες ο ιολόγος Τούλιο ντε Ολιβέιρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Υπουργείο Υγείας της Νότιας Αφρικής. Η ομάδα του στο ινστιτούτο ερευνών KRISO, που υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο της Κουαζούλου-Νατάλ, είχε ήδη ανακαλύψει πέρυσι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που είναι πολύ μεταδοτικό.

Στη Νότια Αφρική, επισήμως τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Αφρική από τον νέο κορωνοϊό, το 23,8% των κατοίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. «Αυτό που μας ανησυχεί, είναι ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί ενδεχομένως όχι μόνον να έχει αυξημένη ικανότητα μετάδοσης, αλλά και να είναι ικανή να παρακάμπτει ορισμένα τμήματα του ανοσοποιητικού μας συστήματος», δήλωσε ένας άλλος ερευνητής, ο καθηγητής Ρίτσαρντ Λέσελς.

Στον ΠΟΥ, οι εμπειρογνώμονες που παρακολουθούν την εξέλιξη του ιού που προκαλεί την COVID-19 συνεδριάζουν σήμερα για να αποσαφηνίσουν την επικινδυνότητα του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού. Το γερμανικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, ανακοίνωσε ότι αναμένει «το αργότερο εντός δύο εβδομάδων» τα πρώτα αποτελέσματα ερευνών που θα επιτρέψουν να αποσαφηνιστεί αν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική, μπορεί να διαφύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.

Φον ντερ Λάιεν: Οι επιστήμονες συμφωνούν με την εισήγηση περιορισμού των ταξιδιών

Επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων συμφωνούν με την εισήγηση της Κομισιόν για έκτακτα μέτρα στα ταξίδια από τις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί κρούσματα της νέας μετάλλαξης της COVID-19, ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε οπτικογραφημένη δήλωση στα ΜΜΕ.

Η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλους τους Ευρωπαίους που δεν το έχουν ήδη κάνει να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας πως «οι μεταλλάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εμφάνιση και εξάπλωση ακόμη πιο ανησυχητικών μεταλλάξεων του ιού, που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν παγκοσμίως σε μερικούς μόνο μήνες».

«Τα συμβόλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους κατασκευαστές προβλέπουν ότι τα εμβόλια πρέπει να προσαρμόζονται χωρίς καθυστέρηση στις νέες μεταλλάξεις που εμφανίζονται» υπογράμμισε.

Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει γρήγορα, αποφασιστικά και ενωμένη και επανέλαβε την πρόταση της Κομισιόν για ενεργοποίηση του μηχανισμού «φρένου έκτακτης ανάγκης» για τα ταξίδια από και προς χώρες της περιοχής της νότιας Αφρικής ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Έκανε λόγο για αναστολή των πτήσεων έως ότου υπάρχει πιο καθαρή εικόνα και για την ανάγκη οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις εν λόγω περιοχές να τηρήσουν αυστηρούς κανόνες καραντίνας.

«Έχω συζητήσει αυτή την κατάσταση τηλεφωνικά και σε τηλεδιασκέψεις με επιστήμονες και κατασκευαστές εμβολίων. Και αυτοί στηρίζουν πλήρως τα εν λόγω προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται για να αποφύγουμε την εξάπλωση διεθνώς αυτής της ανησυχητικής μετάλλαξης» τόνισε.

Η κ. φον ντερ Λάιεν κάλεσε όλους να συμβάλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας μέσω του εμβολιασμού και της τήρησης των υγειονομικών και περιοριστικών μέτρων, όπως τις μάσκες, την καθαριότητα των χεριών και την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα οποία όπως είπε συμβάλουν στην επιβράδυνση της εξάπλωσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy