Μπλόκο σε ρουσφέτια, συμβούλους, λιμουζίνες, «Αίαντες» και μνημεία Γρίβα

Οι τροπολογίες των κομμάτων που πονοκεφαλιάζουν περισσότερο το Προεδρικό

Μπλόκο σε ρουσφέτια, συμβούλους, λιμουζίνες, αγορές αντιοχλαγωγικών τύπου «Αίαντας», μνημείων για τον ολετήρα της Κύπρου Γεώργιο Γρίβα και άλλες σπατάλες ετοιμάζονται να βάλουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, καθώς και οι τροπολογίες των κομμάτων. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες τροπολογίες:

• Προσθήκη στον προϋπολογισμό ρήτρας με την οποία καθορίζεται ρητά ότι η απασχόληση των συμβούλων – συνεργατών που έχουν μετατραπεί σε εργοδοτούμενους αορίστου ή ορισμένου χρόνου (π.χ.: η αδελφότεκνη και οι συνεργάτιδες του ΠτΔ που εργάζονταν προηγουμένως στον ΔΗΣΥ) θα τερματιστεί το αργότερο μέχρι τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι μετατρέπονται σε σύμβουλους/συνεργάτες, δεν θα λαμβάνουν επιπρόσθετη αμοιβή ή επίδομα.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τους ειδικούς συμβούλους – συνεργάτες του ΠτΔ, Υπουργών, Υφυπουργών, Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικού Εκπροσώπου.

• Σταύρωμα των πιστώσεων που βρίσκονται στη διάθεση των υπουργών (4,1 εκατ. ευρώ) για διάφορους σκοπούς και έργα.

• Σταύρωμα των πιστώσεων (500 χιλ. ευρώ) για προβολή των πολιτικών της κυβέρνησης.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που βρίσκονται στη διάθεση του Γενικού Λογιστηρίου για σκοπούς παραχώρησης χορηγιών και συνεισφορών, οι οποίες δεν καθορίζονται στον προϋπολογισμό (1,2 εκατ. ευρώ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την αγορά αντιοχλαγωγικού εξοπλισμού και οπλισμού τύπου «Αίαντας» (6,8 εκατ. ευρώ).

• Αποκοπή χορηγίας προς το Ίδρυμα Μνημείου Στρατηγού Γ. Γρίβα Διγενή καθώς και κονδυλίου για αγορά της οικίας Αζίνα στην Πάφο με σκοπό τη μετατροπή της σε Μουσείο Διγενή (4,4 εκατ. ευρώ).

Σταύρωμα κονδυλίων για αμφιλεγόμενα έργα

• Σταύρωμα των κονδυλίων που σχετίζονται με το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και τη Διαχείριση Δάσους Ακάμα.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν μετακίνηση των εργοστασίων ασφαλτικού σκυροδέματος (200 χιλ. ευρώ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν Μονάδα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Κτηνοτροφικών Αποβλήτων και Ζωικών Υποπροϊόντων στην περιοχή Ορούντας (1,6 εκατ. ευρώ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την κατασκευή του έργου για τη νότια επέκταση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά, τμήμα από τη Λεωφόρο ΡΙΚ μέχρι την οδό φυτωρίου στην Αγλαντζιά (300 χιλ. ευρώ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τους δρόμους από την Αγλαντζιά μέχρι τη Διεθνή Έκθεση στην Έγκωμη και από το Μακάρειο μέχρι τον Νέο Δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού (5,4 εκατ. ευρώ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων για το Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Μειονεκτικών και Ακριτικών Περιοχών.

Κουκουμάς: Φρένο στο ρουσφέτι

Φρένο στις καταχρήσεις και στο θεσμικό ρουσφέτι της κυβέρνησης προσπαθεί να βάλει μέσω των τροπολογιών του στον κρατικό προϋπολογισμό το ΑΚΕΛ δήλωσε στον Άστρα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.
Μιλώντας στην πρωινή έκδοση ο Γιώργος Κουκουμάς εξήγησε ότι στόχος είναι το σταύρωμα κονδυλίων αναφορικά με τη μονιμοποίηση των πολιτικά διορισμένων προσώπων από την κυβέρνηση στη Δημόσια Υπηρεσία.
Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού καθώς δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών γι’ αυτό και θα τον καταψηφίσει.
Μίλησε επίσης για χαμηλό ρυθμό υλοποίησης αναπτυξιακών έργων, τονίζοντας ότι μόλις 1 στα 3 έργα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση υλοποιούνται.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.