Μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις με αποκοπή των σχετικών κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2023

45 τροπολογίες και έντονη κριτική κατά κυβέρνησης

 

Με 45 τροπολογίες και έντονη κριτική κατά των πολιτικών της κυβέρνησης, εγκρίθηκε χθες ο προϋπολογισμός του 2023, ο οποίος στιγματίστηκε επίσης από τους τραμπουκισμούς έξω από τη Βουλή  . Οι πιο σημαντικές τροπολογίες οι οποίες εγκρίθηκαν είναι οι ακόλουθες:

• Αποκοπή των κονδυλίων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, με εξαίρεση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το ΧΑΚ και πράξεις που αφορούν το Ταμείο Αλληλεγγύης. Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, ΕΛΑΜ και Οικολόγους.

• Σταύρωμα των κονδυλίων του που αφορούν τις δαπάνες διαφώτισης προβολής των δράσεων και του έργου του Υπουργείου Εξωτερικών. Πρόκειται για το κονδύλι το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον Νίκο Χριστοδουλίδη κυρίως για προσωπική προβολή, λίγους μήνες πριν την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του.

• Αποκοπή των κονδυλίων που αφορούν το δρόμο στο Δάσος Αθαλάσσας (ΑΤΙ).

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την προβολή των πολιτικών της κυβέρνησης, ύψους 500 χιλ. ευρώ.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους.

• Σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν το Σχέδιο Προώθησης Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα είναι ότι τα κόμματα τα οποία στηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη για άλλη μια φορά δεν κατάφεραν να συντονιστούν μεταξύ τους, αφού ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ ενέκριναν τον προϋπολογισμό μαζί με τον ΔΗΣΥ, ενώ η ΕΔΕΚ τον καταψήφισε μαζί με το ΑΚΕΛ και τους Οικολόγους.

Σημειώνεται επίσης ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια δεν εγκρίθηκε το σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τους ειδικούς συμβούλους του Προέδρου της Δημοκρατίας και των Υπουργών. Για το θέμα κατατέθηκε κοινή τροπολογία από τα κόμματα ΑΚΕΛ και Οικολόγους, αλλά δεν πέρασε. Επίσης, δεν πέρασε το σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τα ενοίκια, αφού δεν εγκρίθηκε η τροπολογία η οποία κατατέθηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγους.

 

Σταυρώθηκαν αντί να αποκοπούν τα κονδύλια για τον Γρίβα
Στο σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν τα μνημεία και τις εκδηλώσεις για τον Γρίβα προχώρησε χθες η Βουλή.

Το ΑΚΕΛ κατάθεσε πρόταση για πλήρη αποκοπή των κονδυλίων αλλά δεν εγκρίθηκε, αφού τα κόμματα ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ έκαναν πίσω (μετά από παρέμβαση του Νίκου Χριστοδουλίδη) και κατέθεσαν άλλη πρόταση για διατήρηση και σταύρωμα των κονδυλίων.
Σημειώνεται μάλιστα ότι με το λεκτικό το οποίο διατυπώθηκε στην πρόταση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ σταυρώθηκαν και τα κονδύλια τα οποία αφορούν τον Μακάριο!

Το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε να εξαιρεθούν από το σταύρωμα τα κονδύλια για τον Μακάριο και να μείνουν μόνο όσα αφορούν τον Γρίβα, αλλά δεν επιτράπηκε από τον προεδρεύοντα Ζαχαρία Κουλία η κατάθεση της τροπολογίας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.