Μπλόκο στο Ενεργειακό Κέντρο από τις κοινότητες Βασιλικού

Πρώτο μέτρο αντίδρασης για το ασφαλτικό

 

Με μπλόκο στο Ενεργειακό Κέντρο θα ξεκινήσουν σήμερα τις προαναγγελθείσες κινητοποιήσεις τους οι κοινότητες Βασιλικού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης για μεταφορά εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των εννέα κοινοτήτων, κοινοτάρχης Καλαβασού Λευτέρης Φωκά, ανακοίνωσε χθες ότι σήμερα, από τις 8 μέχρι τις 10 το πρωί, οι τοπικές Αρχές των κοινοτήτων θα κλείσουν όλες τις προσβάσεις προς το Ενεργειακό Κέντρο κάνοντας πράξη την προειδοποίησή τους προς την κυβέρνηση. Η Συντονιστική Επιτροπή είχε δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση για το ασφαλτικό μέχρι σήμερα 1η Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έγινε. Όπως ανέφερε ο κ. Φωκά, η μεγάλη διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στη δεξιά και αριστερή πλευρά της εισόδου προς την κοινότητα Μαρί, στη συμβολή του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού, ενώ οι άλλες δύο θα γίνουν στο ΧΥΤΥ στο Πεντάκωμο και στην είσοδο από το Βασιλικό προς το Ενεργειακό Κέντρο. Στην περιοχή και στα τέσσερα σημεία αποκλεισμού της πρόσβασης θα παρευρίσκονται και οι κοινοτάρχες Καλαβασού, Τόχνης, Ζυγίου, Μαρί, Μαρωνίου, Ψεματισμένου, Ασγάτας, Πεντακώμου και Χοιροκοιτίας.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καλαβασού επανέλαβε τα επιχειρήματα των χωριών της περιφέρειας Βασιλικού καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αθέτηση συμφωνηθέντων, αφού, όπως υπενθύμισε, από το 2014 οι κοινότητες είχαν δώσει συγκατάθεση για μεταφορά των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στο Βασιλικό υπό τον όρο να μείνουν μακριά ρυπογόνα εργοστάσια, όπως εργοστάσια αμμωνίας, ουρίας, μεθανόλης και ασφάλτου. Ο όρος αυτός είχε γίνει αποδεκτός από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, υπέδειξε ο κοινοτάρχης Καλαβασού τονίζοντας ότι ήταν και παραμένει πάγια θέση των κοινοτήτων της περιφέρειας Βασιλικού να εξευρεθεί και δεύτερη περιοχή για να εγκατασταθούν κάποια εργοστάσια.

Όπως παρατήρησε, πριν ένα χρόνο το Υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πως βρέθηκε μια δεύτερη περιοχή τοποθέτησης εργοστασίων ενέργειας στην Κόσιη της επαρχίας Λάρνακας με προοπτική οριστικοποίησης της έκτασης του Ενεργειακού Κέντρου και των νέων ζωνών στο Βασιλικό. Συνεχίζοντας, ο κ. Φωκά σημείωσε ότι στο Βασιλικό είχε προταθεί μια βιομηχανική περιοχή στην οποία φιλοξενείται ένα τουβλοποιείο, ένα εργοστάσιο όπου γίνεται ανακύκλωση και κάποιες αποθήκες σιδήρου και μεταλλικών αποβλήτων. Η πρόταση αυτή, όπως παρατήρησε, σημείωσε, απορρίφθηκε αλλά στη συνέχεια έγινε αποδεκτή με κάποιους όρους μεταξύ των οποίων ο αποκλεισμός της εγκατάστασης εργοστασίου ασφάλτου.

«Τώρα το Υπουργικό Συμβούλιο, χωρίς να διενεργήσει οποιαδήποτε μελέτη, χωρίς να μας ενημερώσει και χωρίς να προβεί σε διαβουλεύσεις, αποφάσισε ότι το εργοστάσιο ασφάλτου θα μετακινηθεί από το Δάλι και το Τσέρι στην περιοχή Καλαβασού, κάτι που εμείς δεν θα δεχθούμε ποτέ. Αν είναι ετσιθελικά που η κυβέρνηση θέλει να γίνει η μετακίνηση του εργοστασίου ασφάλτου στην περιοχή μας, τότε εμείς θα πολεμήσουμε με κάθε μέσο», ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος των εννέα κοινοτήτων της περιφέρειας Βασιλικού.

Τάσος Περδίος

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.