«Μπλόκο» από βουλή στην πρώτη πράξη της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές στα καύσιμα

Η βουλή ανανέωσε το μέτρο με τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα πετρελαιοειδή και ζήτησε επιτακτικά πρόσθετα μέτρα  - Ηχηρό μήνυμα έστειλε η Βουλή στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Ηχηρό μήνυμα έστειλε η Βουλή στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, αφού ανανέωσε πλήρως το μέτρο το οποίο αφορά τον μειωμένο φορολογικό συντελεστή στα πετρελαιοειδή, ενώ παράλληλα ζήτησε επιτακτικά την άμεση προώθηση πρόσθετων μέτρων για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων καθώς και για συγκράτηση της ακρίβειας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε από την κυβέρνηση, προνοούσε την επαναφορά από την επόμενη Παρασκευή, 5 Μαΐου, του 50% της έκπτωσης η οποία έχει παραχωρηθεί στον φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή. Αυτό θα ισοδυναμούσε με αυτόματη αύξηση κατά 4,16 σεντ/λίτρο στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης και 3,19 σεντ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παρά ταύτα, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε ομόφωνα να ανανεώσει πλήρως το μέτρο.

ΑΚΕΛ: Παρά τις διακηρύξεις, η πρώτη πολιτική πράξη  της κυβέρνησης είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για αύξηση των τιμών στα πετρελαιοειδή.

Το ΑΚΕΛ, διά του Ανδρέα Καυκαλιά, επεσήμανε ότι παρά τις διακηρύξεις, η πρώτη πολιτική πράξη στην οποία προέβη η κυβέρνηση για το θέμα της ακρίβειας είναι η κατάθεση νομοσχεδίου για αύξηση των τιμών στα πετρελαιοειδή.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην επιμείνει και να υπογράψει το νόμο πριν τις 5 Μαΐου, ώστε να μη δημιουργηθούν άλλα προβλήματα. Ακόμη, κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει με την αίσθηση του κατεπείγοντος ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ακρίβεια, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το ΑΚΕΛ για ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, το στεγαστικό, τις εκποιήσεις και την ακρίβεια στον ηλεκτρισμό, τα πετρελαιοειδή και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Επιπρόσθετα, ο Χρίστος Χριστοφίδης κάλεσε την κυβέρνηση να αφουγκραστεί το ηχηρό μήνυμα της Βουλής, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ειδικά η ακρίβεια στον ηλεκτρισμό και τα πετρελαιοειδή παρασέρνει ολόκληρη την αγορά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα πρόσθετα μέτρα για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι έχει σημαντικά δημοσιονομικά πλεονάσματα αλλά και αυξημένα έσοδα λόγω της ακρίβειας.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy