Μπόνους σε golden boys της CytaHellas, παρά τις ζημιές 150 εκατ. ευρώ – Στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές

Επιστολή Γενικού Ελεγκτή σε Γενικό Εισαγγελέα με στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές

Στοιχεία για ύποπτες συναλλαγές στη CytaHellas έστειλε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, στον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αστικών ή/και ποινικών αδικημάτων.

Όπως αναφέρεται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, «για την επένδυση (της ΑΤΗΚ) στην Ελλάδα, μέσω της CytaHellas, δεν ασκήθηκε, από το Διοικητικό Συμβούλιο και τη Διεύθυνση της CytaHellas, η δέουσα επιμέλεια και επαγγελματισμός που θα αναμένονταν, ώστε να διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΑΤΗΚ και, κατ’ επέκταση, του κράτους». Αντίθετα, προστίθεται, «οι πρόχειροι, λανθασμένοι και σε αρκετές περιπτώσεις παράτυποι χειρισμοί οδήγησαν τελικά στην υλοποίηση μιας τεράστιας ζημιάς από το όλο εγχείρημα, που υπολογίζεται σε πέραν των 150 εκατ. ευρώ».

Στην έκθεση αναφέρονται ενδεικτικά τα ακόλουθα:

• Λίγο πριν την πώλησή της CytaHellas (2018) παραχωρήθηκαν σε στελέχη της εταιρείας φιλοδωρήματα, παρά τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρισκόταν.

• Η ΑΤΗΚ έχει υποστεί τεράστια ζημιά πέραν των 150 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αφού εκκρεμούν σημαντικές δικαστικές διαδικασίες με τρίτους, από το αποτέλεσμα των οποίων η ΑΤΗΚ ενδέχεται να καταβάλει σημαντικά ποσά στη Vodafone.

• Ανατέθηκε σε ιδιωτική εταιρεία η εκσκαφή της διαδρομής Αθήνα-Θεσσαλονίκη για το οπτικό δίκτυο, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ, αλλά δύο μήνες αργότερα η CytaHellas προέβη στην ενοικίαση, για 15 χρόνια, χωρητικότητας, για την ίδια διαδρομή, από υφιστάμενο δίκτυο άλλης εταιρείας. Ως εκ τούτου, ο εργολάβος  προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις της τάξης των 4,75 εκατ. ευρώ.

• Στήθηκε δίκτυο αξίας 3,5-4 εκατ. ευρώ, το οποίο παρέμεινε για χρόνια στην αδράνεια.

• Ανατέθηκε σε κυπριακή εταιρεία η κατασκευή υποδομής οπτικού δικτύου, αξίας 12,1 εκατ. ευρώ, «με διαδικασίες αμφίβολης νομιμότητας». Μάλιστα υπήρχαν ενδείξεις για προσυνεννόηση μεταξύ των προσφοροδοτών με σκοπό το φούσκωμα των τιμών, αλλά αγνοήθηκαν.

• Το κόστος για τη διαμόρφωση ιδιόκτητου κτιρίου στην Αθήνα ξεκίνησε από τα 3,7 εκατ. ευρώ και εκτοξεύτηκε στα 7,5 εκατ. ευρώ.

• Έγινε τοποθέτηση παραγγελίας για εξυπηρέτηση συγκεκριμένου πιθανού πελάτη, με κόστος 441.396 ευρώ.

• Έγινε προμήθεια συστήματος κανόνων και ελέγχου χρέωσης υπηρεσιών δεδομένων κινητών επικοινωνιών, με απευθείας ανάθεση, έναντι 797.783 ευρώ.

• Έγινε εξασφάλιση εξοπλισμού πολυπλεξίας πυκνού τμήματος μήκους κύματος με απευθείας ανάθεση, έναντι δαπάνης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Στην ίδια εταιρεία δόθηκε και άλλο συμβόλαιο αξίας 980.000 ευρώ, πάλι με απευθείας ανάθεση.

• Οι κατά καιρούς ενημερώσεις της ΑΤΗΚ, τόσο προς τον Υπουργό Οικονομικών όσο και προς τη Βουλή, δεν ήταν αντικειμενικές, αλλά τουναντίον, διαφαίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης και απόκρυψης των προβλημάτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy