Μπορέλ: Δεσμευμένη η ΕΕ να συνεισφέρει στις συνομιλίες για το κυπριακό

STRASBOURG, FRANCE: President of European Parliament Josep Borel talks to the Eurpean Assembly, 23 February 2005 in Strasbourg, at the European Parliament .AFP PHOTO OLIVIER MORIN (Photo credit should read OLIVIER MORIN/AFP/Getty Images)

Η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, και είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις συνομιλίες, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανάρτηση του σε κοινωνικό δίκτυο ύστερα από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο Ζοζέπ Μπορέλ επισημαίνει: ότι “η ΕΕ είναι πλήρως δεσμευμένη στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για τη επίλυση του Κυπριακού. Μίλησα, προσθέτει στην ανάρτηση του, στον Ερσίν Τατάρ και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την επανέναρξη των συνομιλιών υπό τα ΗΕ, σε ευθεία γραμμή με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεισφέρει.

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μπορέλ.

Επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Μπορέλ για τις τελευταίες σχετικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της άτυπης Διάσκεψης που αναμένεται να συγκληθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος έχει αναλάβει.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κα Τζέιν Χολ Λουτ, ως επίσης και τις τελευταίες προτάσεις που έχει υποβάλλει προς τον κ. Γκουτέρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε, επίσης, τη σημασία της ενεργούς συμμετοχής της ΕE στη νέα προσπάθεια, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα προηγούμενων Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

Σύμφωνα με τον κύριο Κούσιο ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη στοχοπροσήλωσης στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση μίας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επαναλαμβάνοντας την ισχυρή βούλησή του για την επανέναρξη ενός γόνιμου διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε στη Διάσκεψη του Κρανς Μοντανά και σύμφωνα με τη συναντίληψη των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα στις 25 Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο.

 

Από τα κατεχόμενα ανακοινώθηκε ότι ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την οποία συνομίλησαν για την επικείμενη πενταμερή στο Κυπριακό.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Τατάρ τόνισε πως “εάν τηρηθεί η κυριαρχία της ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο πλευρών στην Κύπρο, μπορεί να επιτευχθεί βιώσιμη και δίκαιη συμφιλίωση και να δημιουργηθεί σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών”.

Ο Μπόρελ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα, εξέφρασε την πρόθεσή του να συναντηθεί με τον κ. Τατάρ κατά την επόμενη επίσκεψή του στο νησί.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy