“Η σημερινή πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελεί ευκαιρία για την επανέναρξη των επειγόντως απαιτούμενων διαπραγματευτικών προσπαθειών προς μια βιώσιμη λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση”, δήλωσε σήμερα εξ ονόματος της ΕΕ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν” τονίζοντας ότι “αυτό θα γίνει με βάση την εδραιωμένη θέση της ΕΕ και τη σταθερή και συνολική δέσμευσή της σε για βιώσιμη λύση δύο κρατών μετά από διαπραγμάτευση, που θα λαμβάνει υπόψη τις νόμιμες προσδοκίες τόσο των Παλαιστινίων όσο και των Ισραηλινών, τηρώντας όλα τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διεθνώς συμφωνημένες παραμέτρους”.

“Η ΕΕ επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να εργαστεί για την επανέναρξη σημαντικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση όλων των μόνιμων ζητημάτων σχετικά με το καθεστώς και την επίτευξη δίκαιης και διαρκούς ειρήνης”, σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

“Προτρέπει τις δύο πλευρές να επιδείξουν, μέσω πολιτικών και δράσεων, μια πραγματική δέσμευση για τη λύση των δύο κρατών ως τον μόνο ρεαλιστικό τρόπο για να τερματιστεί η σύγκρουση”, κατέληξε.