Μπορέλ: Η Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβάλα και να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Να απελευθερώσει τον επιχειρηματία και ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή τη Δευτέρα, κάλεσε την Τουρκία με γραπτή δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, είναι πιο σημαντική από ποτέ η προστασία και η στήριξη των κοινών μας αξιών, ιδιαίτερα η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε στη δήλωση ο κ. Μπορέλ.

Όπως υπενθύμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, ο Οσμάν Καβάλα καταδικάστηκε σε ισόβια από το 13ο τμήμα του ποινικού δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης στις 25 Απριλίου 2022 με την κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, ενώ ακόμα επτά κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκισης.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε λύπη εκ μέρους της ΕΕ για την απόφαση του δικαστηρίου, υπενθυμίζοντας πως μόλις πριν τρεις μήνες η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Τουρκίας για την άρνησή της να εφαρμόσει νομικά δεσμευτική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση Καβάλα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 το ΕΔΑΔ είχε κρίνει ότι η κράτηση του Οσμάν Καβάλα πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή αποδεικτικά στοιχεία πως είχε διαπράξει αδίκημα, καθώς και πως η σύλληψη και η προφυλάκισή του είχαν ως απώτερο σκοπό τη φίμωση του και την αποθάρρυνση άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Τουρκία, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου», σημείωσε ο κ. Μπορέλ. «Η συνεχιζόμενη άρνησή της να εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις εντείνει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τη συμμόρφωση της τουρκικής δικαιοσύνης με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Καλούμε την Τουρκία να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.