Μπορέλ: Η Τουρκία να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος

Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες ως προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διάλογος με την Ελλάδα, ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ οι 27 επιβεβαίωσαν την πολιτική τους συναίνεση για να διερευνήσουν και να εφαρμόσουν περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης έως τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) που συζήτησε τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο Βερολίνο.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον Τύπο μετά τη συνάντηση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος  δήλωσε τα εξής: “για την Ανατολική Μεσόγειο και την Τουρκία είχαμε επίσης μια καλή συζήτηση”.

“Είμαστε σαφείς και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα και την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο”, δήλωσε.

“Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς δράσεις. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο για να επιτρέψει στον διάλογο να προχωρήσει”, διευκρίνισε ο Μπορέλ.

“Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε δρόμους προς μια πιο υγιή σχέση. Είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Τουρκίας. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει να ακολουθήσουμε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της διατήρησης ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και, ταυτόχρονα, να δείξουμε συλλογική δύναμη στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων”, δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Όπως είπε: “θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία για διάλογο, και εκτιμώ και ευχαριστώ πολύ για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία σε αυτήν την προσπάθεια αναζήτησης λύσεων μέσω διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και Κύπρου”.

“Ως Ύπατος Εκπρόσωπος, θα προσπαθήσω να δημιουργήσω χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα των πολύπλοκων και δύσκολων σχέσεών μας με την Τουρκία”, σημείωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ

“Είναι εξίσου σαφές ότι υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση απέναντι στην τουρκική συμπεριφορά. Σε αυτό, το Συμβούλιο εξέφρασε πολιτική συναίνεση να ζητήσει από τις αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου να επιταχύνουν το έργο τους προκειμένου να προσθέσουν άτομα στον σχετικό κατάλογο, όπως πρότεινε η Κύπρος, του υφιστάμενου καθεστώτος για παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με σκοπό την ταχεία υιοθέτηση “, εξήγησε.

“Τέλος, συμφωνήσαμε επίσης ότι, ελλείψει προόδου στη συνεργασία με την Τουρκία, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου”, κατέληξε το Ύπατος Εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, οι επιλογές που παρουσίασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ στους 27 περιλάμβαναν τα εξής:

1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης των παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
2. Εγγραφή πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες.
3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού που σχετίζεται με την ενεργειακή έρευνα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων)
4. Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού στην Τουρκία από κρατικές τράπεζες στην ΕΕ.
5. Δυνατότητα μείωσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από την Τουρκία έως τον Σεπτέμβριο, μπορεί να εξεταστεί η απαγόρευση ταξιδίων για πρόσωπα.
7. Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρίσεων για ενέργειες της Τουρκίας στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας βάσει του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy