Μπορέλ: Σεβασμός στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και στις αρχές της ΕΕ για το Κυπριακό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του ενωσιακού κεκτημένου και των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και Αντιπροέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέπ Μπορελ σε απαντητική επιστολή του ύστερα από γραπτή παρέμβαση των Κυπρίων Ευρωβουλευτών με θέμα «Νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στο Βαρώσι».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, στην παρέμβασή τους οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές τόνισαν ότι σε άλλες περιπτώσεις παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η ΕΕ, ενεργώντας ορθά, προχώρησε σε μέτρα, εφόσον όμως η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες στην Αμμόχωστο εδώ και τρία χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες άμεσες και αποτελεσματικές ενέργειες θα προβεί, ώστε η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.


Στην απάντησή του ο κ. Μπορέλ είπε πως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος είναι η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση.

«Το Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας στο θέμα αυτό παραμένει κρίσιμη. Η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ενεργό ρόλο στη στήριξη της διαδικασίας και των συνεχιζόμενων προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών με σκοπό τη μόνιμη διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η ΕΕ τονίζει συνεχώς στους Τούρκους ομολόγους ότι πρέπει να συμμετάσχουν εποικοδομητικά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρότεινε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε την κατάσταση στα Βαρώσια είναι ανησυχητική, λέγονταςότι το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής δεν αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός.


«Η ΕΕ καταδίκασε απερίφραστα τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας και τις απαράδεκτες εξαγγελίες που έκαναν ο Πρόεδρος της Τουρκίας και ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας σχετικά με την περαιτέρω επαναλειτουργία της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Αυτές προκαλούν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή. Είναι επιτακτική ανάγκη η Τουρκία να συμβάλει έμπρακτα και να αναλάβει υπεύθυνες δράσεις με σκοπό τη δημιουργία περιβάλλοντος που να ευνοεί τις διαπραγματεύσεις. Η ΕΕ εξακολουθεί να υπογραμμίζει το γεγονός αυτό σε όλες τις επαφές με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές», τόνισε σχετικά.

«Απαιτούνται πραγματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και για την επίλυση του κυπριακού ζητήματος», κατέληξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.