Μπορέλ: «Συνομιλούμε αλλά δεν αναγνωρίζουμε τους Ταλιμπάν»

Έλα στο Google News

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίζει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν, με στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, αλλά αυτό δεν αποτελεί αναγνώριση της μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας πως το επίπεδο της εκπροσώπησης της ΕΕ θα εξαρτηθεί από δείκτες αναφοράς.

Ο κ. Μπορέλ ενημέρωσε για την κρίση στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών να ζητούν άμεση παρέμβαση της ΕΕ για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έπειτα από την ανάκτηση της εξουσίας στη χώρα από τους Ταλιμπάν.

Στην ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε πως η μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν περιλαμβάνει ανθρώπους που βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ, αλλά τόνισε πως οι προσπάθειες της ΕΕ  στοχεύουν στο να παρέχουν προστασία στους ανθρώπους στο Αφγανιστάν.

Ο κ. Μπορέλ είπε πως πρέπει να υπάρξει «σοβαρή αυτοκριτική για τα μαθήματα που μπορούμε να αποκομίσουμε από την αποτυχία των προσπαθειών στο Αφγανιστάν», δηλαδή την αποτυχία της επέμβασης που έγινε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πριν 20 χρόνια, που δεν οδήγησε σε μια σταθερότητα στην χώρα αυτή αλλά στην επάνοδο των Ταλιμπάν.

«Για το ίδιο το Αφγανιστάν η κατάσταση είναι δραματική από ανθρωπιστικής άποψης», είπε, προσθέτοντας πως η Κομισιόν αποφάσισε να τετραπλασιάσει τη βοήθεια από €50 εκατομμύρια σε €200 εκατ., σημειώνοντας ωστόσο πως η βοήθεια αυτή «είναι μια σταγόνα στον ωκεανό».

Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο κ. Μπορέλ είπε πως η μόνη αντίδραση στην κρίση «είναι αν έρθουμε σε επικοινωνία με τους Ταλιμπάν». Κατέστησε σαφές πως η επικοινωνία δεν σημαίνει αναγνώριση.

«Μεταξύ των ΥΠΕΞ συζητήσαμε, όπως το επίπεδο συμμετοχής μας σε τέτοια επικοινωνία εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά (του καθεστώτος των Ταλιμπάν) σε κάποια σημεία αναφοράς που θα καθορίσει η ΕΕ.

Όπως είπε, το πρώτο σημείο αναφοράς είναι να μην εξάγει τρομοκρατία σε άλλες ώρες, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα των γυναικών, το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τους Αφγανούς που χρειάζονται και αξίζουν της προστασίας μας», είπε.

Είπε επιπρόσθετα ότι η ΕΕ θα συντονίσει μια διάσκεψη σε επίπεδο γειτονικών χωρών, για να σημειώσει ωστόσο ότι το περιφερειακό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα περίπλοκο με ανταγωνιστικά συμφέροντα.

«Πρέπει να προλάβουμε την ενδυνάμωση της τρομοκρατίας και να καταπολεμήσουμε την εμπορία προσώπων», είπε.

Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων των Ευρωβουλευτών ήταν η άμεση παρέμβαση της ΕΕ για αντιμετώπιση της εν εξελίξει ανθρωπιστικής κρίσης.

Ο Μάικλ Γκάλερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος συμφώνησε ότι άμεσα χρειάζεται η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ για αντιμετώπιση της κρίσης. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους Ταλιμπάν για αντιμετώπιση της κρίσης χωρίς να τους αναγνωρίσουμε», είπε.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, η Ιράτχες Γκαρθία Πέρεθ επέκρινε τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν μεταμορφώνουν μια χώρα, για να προσθέσει ωστόσο ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» με τον συντονισμό της ΕΥΑΔ για να βοηθηθούν οι άνθρωποι στο Αφγανιστάν.

«Εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε μια τραγική κατάσταση. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο μετανάστευσης στην ΕΕ», είπε.

Εκ μέρους της ομάδας Renew Europe, ο Πέτρας Οστρεβίτσιους υποστήριξε πως με την απόσυρση του ΝΑΤΟ των συμμάχων από το Αφγανιστάν «χάσαμε τα πάντα» και πρόσθεσε πως με τις ειρηνευτικές συνομιλίες εδραιώθηκαν οι Ταλιμπάν στην εξουσία.

H Tίνα Στρικ των Πρασίνων, η κρίση ανέδειξε την ανάγκη για ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη εξωτερική πολιτική εκ μέρους της ΕΕ και ανέφερε πως η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διοχετευθεί σε μη κυβερνητικούς φορείς.

O Ζερόμ Ριβιέρ του ID (Ταυτότητα και Δημοκρατία), είπε πως το πρώτο μάθημα από την επιστροφή των Ταλιμπάν είναι το «τέλος του παρεμβατισμού» και πρόσθεσε πως η ΕΕ δεν ακούστηκε σε αυτή την κρίση.

Η Άννα Φοτίγκα από την ομάδα των Ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR), χαρακτήρισε θλιβερές τις στιγμές και πρόσθεσε ότι χρειάζεται πολύπλευρη στρατηγική για αντιμετώπιση της κρίσης και η ΕΕ δεν αρκεί από μόνη της για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Τέλος, ο Μιγκ Γουάλλας της της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε πως «δεν μάθαμε τίποτα από το μάθημα μας»

«Η Ευρώπη πρέπει να παράσχει καταφύγιο για τους ανθρωπους από το χάος που δημιουργήσαμε εμείς», είπε.

«Δεν πρέπει να μείνουμε στο περιθώριο»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Μπορέλ είπε πως η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν συνάδει με τις ελπίδες μας.

«Ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι το σημαντικό δεν είναι να είναι κανείς μορφωμένος, το σημαντικό είναι να πιστεύει στο Θεό. Με αυτές τις δηλώσεις δεν θα τα πάμε καλά», είπε χαρακτηριστικά.

Επέμεινε στην ανάγκη ενός πολιτικού διαλόγου με τους Ταλιμπάν, έτσι ώστε να υπάρξει ένας δίαυλος επικοινωνίας προκειμένου να μπορεί να διανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Προτεραιότητα είναι να μην μείνουμε στο περιθώριο», είπε, προσθέτοντας ότι στο Βόρειο Αφγανιστάν υπάρχουν 5 εκατομμύρια άνθρωποι που αυτή στιγμή απειλούνται με λιμό.

«Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να τους σώσουμε για ανθρωπιστικούς λόγους όχι γιατί φοβόμαστε ότι θα μεταναστεύσουν εδώ», είπε.

Η ψηφοφορία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί την Τετάρτη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.