Μπόρις Τζόνσον: «Εκτός πραγματικότητας οι κατηγορίες Κάμινγκς για τον χειρισμό της πανδημίας»

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον απέρριψε τις κατηγορίες σε βάρος του ιδίου και της Κυβέρνησής του για κακό χειρισμό της πανδημίας που εξαπέλυσε την Τετάρτη ο πρώην κορυφαίος σύμβουλός του, Ντόμινικ Κάμινγκς.

«Νομίζω ότι κάποια από τα σχόλια που έχω ακούσει δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», απάντησε σε σχετική ερώτηση το μεσημέρι ο κ. Τζόνσον κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο.

Στο ερώτημα αν αποδέχεται την κατηγορία Κάμινγκς ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες πέθαναν «αχρείαστα» λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, ο Βρετανός ηγέτης απάντησε «όχι, δε νομίζω».

Πρόσθεσε ότι προφανώς υπήρχε μια σειρά δύσκολων αποφάσεων που έπρεπε να ληφθούν και ότι ελπίζει όλοι να αναγνωρίζουν πως η επιβολή ενός lockdown είναι μία «πολύ οδυνηρή και τραυματική» εμπειρία για όλους.

Μία από τις βασικές κατηγορίες κατά του Πρωθυπουργού από τον κ. Κάμινγκς ήταν ότι αγνόησε τις επιστημονικές συστάσεις και καθυστέρησε στην επιβολή των lockdown.

Στην κατηγορία του πρώην συμβούλου του ότι ασθενείς με Covid μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία σε γηροκομεία χωρίς διαγνωστικά τεστ, ο κ. Τζόνσον απάντησε ότι η Κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να προστατεύσει το σύστημα υγείας και να ελαχιστοποιήσει τη μετάδοση του κορωνοϊού, με βάση τα όσα γνώριζε ανά πάσα στιγμή.

Παραδέχθηκε ότι τα «προβλήματα» στους οίκους ευγηρίας προκλήθηκαν εν μέρει από την άγνοια περί της ασυμπτωματικής μετάδοσης του ιού.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε εξάλλου ότι αν και αυτή τη στιγμή δε βλέπει κάτι που να υπαγορεύει καθυστέρηση της πλήρους άρσης των περιορισμών κατά της πανδημίας που προγραμματίζεται για τις 21 Ιουνίου, θα πρέπει παρόλα αυτά «ίσως να περιμένουμε».

Είπε ότι πρέπει να συγκεντρωθούν πρώτα περισσότερα στοιχεία για την ινδική μετάλλαξη και το πόσο ισχυρή είναι η «εμβολιαστική οχύρωση» έναντι αυτής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy