Μπόρις Τζόνσον: Ο Πούτιν με απείλησε με πυραυλικό χτύπημα

Ο πρώην Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον ισχυρίζεται σε ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί το βράδυ της Δευτέρας πως λίγο πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο Βλάντιμιρ Πούτιν τον απείλησε με πυραυλικό χτύπημα.

«Με απείλησε σε ένα σημείο και είπε: ‘Μπόρις, δε θέλω να σου κάνω κακό, αλλά με έναν πύραυλο θα έπαιρνε μόνο ένα λεπτό’ ή κάτι τέτοιο», λέει ο κ. Τζόνσον σε απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο κ. Τζόνσον θυμάται πώς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο είχε προειδοποιήσει τον Ρώσο Πρόεδρο πως μια εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφική και θα επέσυρε αυστηρές κυρώσεις από τη Δύση.

Είχε επίσης τονίσει πως η κλιμάκωση της έντασης θα ενδυνάμωσε τη στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία, επομένως θα είχε ως αποτέλεσμα «περισσότερο ΝΑΤΟ, όχι λιγότερο ΝΑΤΟ».

Αποκαλύπτοντας τον τηλεφωνικό διάλογο που είχε με τον Πούτιν όταν επέστρεψε στο Λονδίνο, ο κ. Τζόνσον λέει: «Είπε ‘Μπόρις, λες πως η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ σύντομα. Πότε είναι το σύντομα;’ και εγώ είπα ‘ε, δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για το ορατό μέλλον, το ξέρεις αυτό απολύτως καλά’».

Το ντοκιμαντέρ εξετάζει τις σχέσεις του Ρώσου Προέδρου με τη Δύση.

«Ψέμα» ο ισχυρισμός Τζόνσον πως ο Πούτιν τον απείλησε με πυραυλικό χτύπημα, απαντά το Κρεμλίνο

Απαντώντας μέσω BBC ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: «Ο ισχυρισμός (του Μπόρις Τζόνσον) είναι είτε εσκεμμένη ψευτιά, στην οποία περίπτωση πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τζόνσον γιατί ψεύδεται ή δεν ήταν ηθελημένο ψέμα. Δηλαδή δεν κατάλαβε τι του έλεγε ο Πρόεδρος Πούτιν. Δεν υπήρξαν απειλές για χρήση πυραύλων».

Στο ντοκιμαντέρ μιλά επίσης ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, ο οποίος αναφέρεται στην επίσκεψή του στη Μόσχα δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή. Όπως λέει, έλαβε εκεί διαβεβαιώσεις ότι δεν επίκειτο εισβολή, αλλά σχολιάζει πως και οι δύο πλευρές ήξεραν ότι επρόκειτο για ψέμα.

Λέει επίσης ότι φεύγοντας από τη συνάντηση ο Ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμοφ του είπε πως η Ρωσία δεν επρόκειτο ποτέ ξανά «να ταπεινωθεί».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.