Αποφασισμένος να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία, εμφανίστηκε ο επικρατέστερος νέος Πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC.

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει κατά πόσο είναι διατεθειμένος να οδηγήσει τη χώρα σε ‘no deal’ αντί να ζητήσει νέα παράταση στο Brexit, ο κ. Τζόνσον απάντησε «ασφαλώς», λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να είναι σωστά προετοιμασμένη. Όπως είπε, «η δέσμευσή μου είναι να βγω από την ΕΕ στο Halloween, την 31η Οκτωβρίου».

Σημείωσε πάντως ότι δε θέλει ένα Brexit χωρίς συμφωνία και ότι δεν πιστεύει πως αυτή θα είναι η κατάληξη.

Είπε ότι θα χρειαστεί μια συμφωνία με την ΕΕ, διαφορετική όμως από την απορριφθείσα από τη Βουλή των Κοινοτήτων Συμφωνία Αποχώρησης, που έχει συνάψει με τους Ευρωπαίους η Τερέζα Μέι, ούτως ώστε να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα διευθετηθούν ζητήματα όπως τα σύνορα στην Ιρλανδία χωρίς το backstop και το κόστος του διαζυγίου.

Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δίχως Συμφωνία Αποχώρησης δεν υφίσταται μεταβατική περίοδος.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε παρόλα αυτά αισιόδοξος ότι μια τέτοια διαφορετική συμφωνία είναι εφικτή ως το τέλος Οκτωβρίου. «Η πολιτική έχει αλλάξει τόσο πολύ από τις 29 Μαρτίου και σε αμφότερες τις πλευρές της Μάγχης υπάρχει μία πραγματικά διαφορετική κατανόηση του τι χρειάζεται», ανέφερε ο τέως δήμαρχος Λονδίνου.

Όπως σχολίασε, η συμφωνία της κ. Μέι είναι «νεκρή», αλλά θα κρατούσε τη δέσμευση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ως προς το ποσό των 39 εκατομμυρίων λιρών που έχει συμφωνηθεί να δώσει το Λονδίνο, ο κ. Τζόνσον είπε ότι θα πρέπει να τηρηθεί μία «δημιουργική αμφισημία» για το αν θα καταβληθούν τελικά από τη βρετανική πλευρά.

Για τα σύνορα στην Ιρλανδία ανέφερε: «Κανείς δε θέλει σκληρά σύνορα στην Ιρλανδία και κανείς δεν πιστεύει ότι θα χρειαστούν». Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν «άφθονες» τεχνολογικές λύσεις ώστε να μη χρειάζονται έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών πιέστηκε επίσης να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι συνέβη με τη σύντροφό του Κάρι Σίμοντς, με την οποία καυγάδισε τόσο έντονα στο σπίτι τους τη νύχτα της Πέμπτης που οι γείτονες κάλεσαν την αστυνομία.

«Δε μιλώ για πράγματα που αφορούν την οικογένειά μου, τους αγαπημένους μου. Και υπάρχει πολύ καλός λόγος για αυτό. Αυτός είναι ότι αν μιλήσεις τους παρασύρεις σε πράγματα που πραγματικά δεν είναι κατά κάποιον τρόπο δίκαιο για αυτούς», είπε ο κ. Τζόνσον αποφεύγοντας να απαντήσει.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει στην έμμεση ερώτηση κατά πόσο τρυφερή φωτογραφία του με την Κάρι Σίμοντς, που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ ήταν στημένη.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για το κατά πόσο μπορεί να τον εμπιστευθεί ως πολιτικό που τηρεί το λόγο του και που είναι αποτελεσματικός. Πρόσθεσε λοιπόν ότι πρέπει να κριθεί από το έργο του ως δήμαρχος του Λονδίνου και ως Υπουργός Εξωτερικών.