Μπορούµε να µάθουµε από τις αποτυχίες µας

Του
Παύλου Λοΐζου*


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei 

Δεν μάθαμε να γιορτάζουμε σωστά την αποτυχία. Κάποιος που απέτυχε είναι κάποιος που προσπάθησε, σε αντίθεση με άλλους που βολεύτηκαν σε μια γωνία κι απλώς επικρίνουν. Η αποτυχία έχει να κάνει με την ενθάρρυνση και επιβράβευση της προσπάθειας κι όχι μόνο με το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που συχνά ξεχνάμε, καθώς τείνουμε να επικεντρωνόμαστε μόνο στους «νικητές» σε συγκεκριμένους κλάδους, τομείς, αθλήματα κλπ. […] Βάζουμε τη λέξη «νικητές» σε εισαγωγικά, επειδή το «να κερδίζω» δεν είναι ποτέ κάτι ατομικό. Επιπλέον, η «νίκη» μπορεί να οριστεί με όποιο μέτρο σύγκρισης θέλει να την ερμηνεύσει κανείς: κύκλο εργασιών, καθαρό κέρδος, περιθώριο κέρδους, αριθμό εργαζομένων κ.λπ. Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία του 2020, η Walmart είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς τζίρου ($559,151εκατ., $13,600εκατ. κέρδος), η Microsoft η μεγαλύτερη εταιρεία σε κέρδος ($168,090εκατ. τζίρο, $61,270εκατ. κέρδος) και η Apple η μεγαλύτερη εταιρεία με βάση τη χρηματιστηριακή της αξία ($2.1τρισ.).

Όταν ξεκινάτε μια επιχείρηση, πολλοί θα σας συμβουλέψουν, αλλά κανένας δεν θα σας πει να «κάνετε πολλά λάθη». Μπορεί να σας συμβουλεύσουν να «πάρετε ρίσκα», «να μην είστε συγκρατημένοι», ή ακόμα και «να εμπιστευτείτε τις ικανότητές σας», αλλά το πιο πιθανό είναι ότι κανείς τους δεν θα είναι σε θέση να στηρίξει με επιχειρήματα τη θέση του ή να είναι πραγματικά πρόθυμος να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας. Η υποστήριξη από όσους είναι έξω από το χορό απαιτεί μηδενική προσπάθεια και φυσικά μηδενικό κίνδυνο, αφού σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συσχετιστούν με μία ενδεχόμενη αποτυχία της επιχείρησής σας. Φυσικά, όταν η επιχείρηση πετύχει, θα είναι οι πρώτοι που θα τρέξουν να πουν: «Εγώ σου είπα ότι όλα θα πάνε καλά» και μάλιστα θα προσπαθήσουν να κερδίσουν και κάποια θετική μνεία για την τυχαία αυτή τοποθέτησή τους. Μια παρόμοια νοοτροπία συναντούμε και στην καριέρα ενός δημόσιου ή τραπεζικού υπαλλήλου, οι οποίοι στα πλαίσια της επαγγελματικής τους ανέλιξης ακολουθούν την πρακτική: «απέφυγε να κάνεις οτιδήποτε διαφορετικό, επειδή η παραμικρή σου δράση μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο αποτυχίας, μείνε στη θέση σου και απλά να φοράς τις παρωπίδες σου έως ότου προαχθείς στην κορυφή απλά και μόνο επειδή ποτέ δεν έκανες κάτι λάθος!»

Στον κόσμο του επιχειρείν η αποτυχία πρέπει να γιορτάζεται, η επιτυχία να ορίζεται με τους δικούς σας όρους και σταθμά και να είστε πάντα έτοιμοι να αντεπεξέλθετε στις δυσκολίες, μόνοι σας!

Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για νοοτροπία: αν δεν αποτύχεις ποτέ, πιθανότατα δεν θα κερδίσεις ποτέ. Εάν απλώς διεκπεραιώνεις εργασίες όλη μέρα, πιθανότατα δεν παίρνεις αρκετά ρίσκα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν πετύχεις μικρές καθημερινές νίκες, δεν προκαλείς τον εαυτό σου να επιτύχει τις μεγαλύτερες νίκες που θα σε ξεχωρίσουν με ουσιαστικότερο τρόπο. Το να παίρνεις υπολογισμένα ρίσκα είναι πραγματικά υπέροχο, αλλά αυτά που θα σε οδηγήσουν μπροστά για να ξεπεράσεις τα όριά σου, είναι εκείνα που δεν είχες υπολογίσει καθόλου!

Θα υπάρξουν φορές που κάποιος στην ομάδα σας θα αποτύχει, οπότε συζητήστε το και γιατί όχι, διευθετήστε να το γιορτάσετε. Είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς για την αποτυχία με υποθετικούς όρους παρά πραγματικά να την αποδέχεσαι, αλλά η επισήμανση αυτών των στιγμών, όταν συμβαίνουν, βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι η νοοτροπία αυτή θα γίνει μέρος της κουλτούρας της εταιρείας που χτίζετε. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείτε ένα χώρο στον οποίο είναι αποδεκτό να τοποθετήστε ανοικτά σε σχέση με το τι πήγε στραβά και τι μπορεί να μάθει η ομάδα από αυτήν την αποτυχία, ώστε να το αποφύγει την επόμενη φορά. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο η αποτυχία είναι καλό παράδειγμα και πρέπει να γιορτάζεται -κάποιος δοκίμασε κάτι, δεν πέτυχε, αλλά τώρα όλοι είμαστε πιο σοφοί.

Αυτή τη νοοτροπία έχει και η WiRE! […] Σύμφωνα με όλους τους γνωστούς νόμους της αεροπλοΐας, οι μέλισσες δεν είναι με κανένα τρόπο σε θέσει να πετάξουν. Τα φτερά τους είναι πολύ μικρά για να σηκώσουν από το έδαφος το χοντρό τους σώμα. Η μέλισσα, φυσικά, πετάει. Γιατί οι μέλισσες απλά δεν νοιάζονται για το τι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι δυνατόν (απόσπασμα από την ταινία «Bee Movie»).

* Διευθύνων Σύμβουλος, WiRE FS

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.