Μπορούν να προστατευθούν οι πολίτες από την αισχροκέρδεια

Του Κώστα Κώστα*

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν ειλικρινά γονατίσει λόγω των αυξήσεων σε ηλεκτρικό ρεύµα και καύσιµα, οι οποίες οδηγούν σε αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Γιατί οι ευθύνες της κυβέρνησης αναφορικά µε την πολύ ψηλή τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος είναι βαρύτατες;

– Γιατί ενώ το ίδιο το κράτος καθόρισε ως στόχο την εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή µέχρι την 1/1/20, η κυβέρνηση απέτυχε 4 φορές, ενώ σε αποτυχία οδεύει και η 5η προσπάθεια. Ως αποτέλεσµα, συνεχίζουµε να πληρώνουµε για τις εκποµπές ρύπων. Φέτος υπολογίζεται ότι ο κόσµος θα πληρώσει από την τσέπη του περίπου 220 εκ. ευρώ.

– Γιατί δεν έχει ολοκληρωµένο σχεδιασµό προώθησης των ΑΠΕ που θα επιτρέψει την  ουσιαστική διείσδυσή τους στο ηλεκτρικό ισοζύγιο, ενώ το δίκτυο είναι πεπαλαιωµένο και σε πολλές περιοχές δεν µπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο και αναµένουµε εδώ και χρόνια την αναβάθµισή του.

– Γιατί ακόµα περιµένουµε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε µεγάλους µειοδοτικούς διαγωνισµούς για έργα ΑΠΕ, σηµειώνοντας ότι χώρες στο εξωτερικό πέτυχαν µε τέτοιους διαγωνισµούς κόστος αποφυγής 3 και 4 σεντ ανά κιλοβατώρα, ενώ στην Κύπρο το κόστος αποφυγής ξεπερνά τα 23 σεντ.

Γιατι οι τιµές των καυσίµων παραµένουν πολύ ψηλές και η αισχροκέρδεια από τις εταιρείες πετρελαιοειδών συνεχίζεται σε βάρος του καταναλωτή; Γιατί η κυβέρνηση:

– ∆εν εφαρµόζει τις εισηγήσεις της δικής του µελέτης του 2015 για δηµιουργία συνθηκών ανταγωνισµού, ο οποίος σήµερα είναι ανύπαρκτος.

– Συνεχίζει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου Κατανάλωσης και δεν αποδέχτηκε την πρόταση νόµου που είχαµε καταθέσει και η Βουλή πλειοψηφικά ψήφισε για κατάργησή της.

– ∆εν προώθησε την υγραεριοκίνηση για να δώσουµε την ευκαιρία στους πολίτες να προµηθεύονται ένα πιο φθηνό καύσιµο µε φόρο κατανάλωσης µόνο 7 σεντ το λίτρο.

– ∆εν έκανε ποτέ χρήση του διατάγµατος καθορισµού ανώτατης λιανικής τιµής πώλησης (πλαφόν) µετά και την ψήφιση της πρότασης νόµου µας, η οποία έχει βελτιώσει σηµαντικά το θεσµικό πλαίσιο.

– ∆εν ελέγχει την κερδοφορία των εταιρειών για να δούµε αν πράγµατι αισχροκερδούν.

– ∆εν γίνονται ελέγχοι κατά την παραλαβή νέου φορτίου καυσίµων στα πρατήρια για να ελέγχεται το απόθεµα στις δεξαµενές τους.

Και ενώ αντιµετωπίζουµε τα προβλήµατα αυτά, όλοι κατανοούµε ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων µπορεί να αλλάξει το µέλλον του τόπου µας. Ανησυχούµε όµως για την εξέλιξη του ερευνητικού προγράµµατος στην ΑΟΖ µας, λόγω των παράνοµων ενεργειών της Τουρκίας αλλά και της στάσης των εταιρειών που έχουν τα δικαιώµατα εκµετάλλευσης των κοιτασµάτων υδρογονανθράκων.

Ανησυχούµε και για τις πραγµατικές προθέσεις της κυβέρνησης για δηµιουργία ή όχι τερµατικού σταθµού υγροποίησης, αλλά και για το τέλµα στις διαπραγµατεύσεις Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσµατος «Αφροδίτη».

Είναι φανερό ότι -δυστυχώς- η κυβέρνηση αντιµετώπισε το θέµα των υδρονονανθράκων περισσότερο ως επικοινωνιακό εργαλείο για εσωτερική κατανάλωση, καλλιεργώντας πολλές φορές ψευδαισθήσεις στο λαό.

Ως κόµµα δεν θα κουραστούµε ποτέ να φωνάζουµε ότι υπάρχουν λύσεις τις οποίες συνεχώς προτείνουµε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να προστατεύσει τους πολίτες από την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των εταιρειών.

* Βουλευτής Λεµεσού, ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες ∆υνάµεις

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy