Υπέρ της νομοθετικής προσπάθειας που γίνεται για ποινικοποίηση του εκφοβισμού τάσσεται το Συνδικαλιστικό κίνημα

Έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο ο εργασιακός εκφοβισμός, λόγω της απορρύθμισης της εργασίας που επεκτάθηκε με την οικονομική κρίση και την ανεργία, τόνισε η υπεύθυνη του γραφείου γυναικών εργαζομένων της ΠΕΟ Μαρίνα Σταυρινού.

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι η ΠΕΟ γίνεται δέκτης καταγγελιών για εργασιακό εκφοβισμό.

Σημείωσε ότι σε οργανωμένες επιχειρήσεις μετά και την παρέμβαση των συντεχνιών, σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται λύσεις ή συμμορφώνονται τα άτομα που προχωρούν σε εκφοβισμό. Το πρόβλημα, τόνισε, εντοπίζεται κυρίως σε ανοργάνωτες επιχειρήσεις στις οποίες ο εργαζόμενος δε μπορεί να αποταθεί σε συντεχνία, για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Επίσης η κ. Σταυρινού είπε ότι πολλές φορές ο φόβος και η ανασφάλεια που αισθάνεται ένας εργαζόμενος ότι θα χάσει τη δουλειά του, οδηγεί στο να διαιωνίζονται εκφοβιστικές συμπεριφορές. Για αυτό υπέδειξε πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να θωρακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μάλιστα, είπε ότι η ΠΕΟ ζητά να εισαχθεί στον νέο νόμο, που ετοιμάζεται και συζητείται στη Βουλή, το δικαίωμα της συνδικαλιστικής οργάνωσης να προβαίνει σε καταγγελία, με την συγκατάθεση του εργαζόμενου που βιώνει εκφοβισμό.

Την ίδια ώρα η κ. Σταυρινού ανέφερε ότι η ΠΕΟ είναι υπέρ της πρότασης του βουλευτή του ΑΚΕΛ Ανδρέα Πασιουρτίδη για ποινικοποίηση του εκφοβισμού. Σημείωσε δε ότι πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα και να υπάρχει πρόληψη. Είπε ακόμα ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις σε περίπτωση παράνομων απολύσεων ενώ κάλεσε τους εργαζόμενους να προβαίνουν σε καταγγελία για εκφοβισμό και καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Οι απαράδεκτες πρακτικές εργασιακού εκφοβισμού, οι οποίες συμβαίνουν και στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα, οδήγησαν εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, είτε σε απόλυση είτε σε εξαναγκασμό για παραίτηση κατήγγειλε, μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ η Δέσποινα Ησαΐα, γραμματέας του Τμήματος Εργαζομένων Γυναικών της ΣΕΚ.

Μιλώντας στη Μεσημβρινή Έκδοση επεσήμανε ότι οι αδυναμίες που έχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο περί ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών στην απασχόληση και επαγγελματική εκπαίδευση είναι το ότι αποδίδει έμφυλη διάσταση και αν δεν αποδειχθεί ότι η παρενόχληση έγινε λόγο φύλου δεν μπορεί να φτάσει ως το τέλος και να σταθεί μια υπόθεση στο δικαστήριο.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η προσπάθεια που γίνεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για θεσμοθέτηση νέας νομοθεσίας που θα ποινικοποιεί τον εργασιακό εκφοβισμό θα φέρει αποτελέσματα. Ευελπιστεί ωστόσο ότι τα πολλά νομοσχέδια δεν θα φέρουν σύγχυση στον κόσμο.

Με βάση την έρευνα της ΣΕΚ 7 στους 10 εργαζόμενους πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο υφίστανται εργασιακή παρενόχληση και ένα στους δύο ομολογεί ότι ο ίδιος υφίσταται εργασιακό εκφοβισμό.

Η κ. Ησαΐα τόνισε ότι στους ανοργάνωτους χώρους, εκεί όπου δεν υπάρχει συνδικαλιστική κάλυψη, υπάρχουν σοβαρά κρούσματα και ο κόσμος είναι πραγματικά αθωράκιστος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy