Μπούμερανγκ ή επιτυχία του τουρισμού και της οικονομίας;

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τής μέχρι σήμερα διαχείρισης της πανδημίας COVID-19 η Κύπρος κατατάσσεται ανάμεσα στις χώρες με τους καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες παγκόσμια.

Του Γιώργου Μωυσή*

Αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεργασία όλων των Κυπρίων, σύμφωνα πάντα και με τις οδηγίες των επιδημιολόγων. Η στάση μας αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μας δίδει προβάδισμα στο άνοιγμα των αεροδρομίων για να φιλοξενήσουμε τουρίστες που θα θέλουν να ταξιδέψουν στην Κύπρο για τις διακοπές τους από τον Ιούνιο και εντεύθεν.

Όμως από την άλλη το άνοιγμα των αεροδρομίων εμπεριέχει και υψηλούς κινδύνους αύξησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης να δεχόμαστε τουρίστες από τις 20 Ιουνίου χωρίς προσκόμιση πιστοποιητικού για τον COVID-19 για την Α’ Κατηγορία χωρών, για να δοθεί ώθηση στον τουρισμό. Κάποιοι θα διερωτηθούν πού στηρίζετε τη θέση σας στο ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που οι επιστήμονες επιδημιολόγοι μας αξιολογούν την κατάσταση σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κάθε χώρας και ανάλογα παίρνονται οι αποφάσεις.

Εδώ να επισημάνουμε ότι αναφερόμαστε σε στατιστικά στοιχεία και όχι πραγματικά και ειδικά όταν στις περισσότερες χώρες από αυτές τα διαγνωστικά τεστ για τον COVID-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας γίνονται σε πολύ μικρότερο αριθμό (%) από ό,τι στην Κύπρο. Οι επιδημιολόγοι σε όλες τις συνεντεύξεις τους στα ΜΜΕ τονίζουν ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί φορείς και οι οποίοι μπορούν, εάν δεν τηρούνται τα απαραίτητα μετρά υγιεινής, να μεταφέρουν εύκολα τον ιό στην κοινότητα.

Εάν τουρίστες ασυμπτωματικοί φορείς που δεν θα εντοπιστούν κατά την άφιξη και διαμονή τους στην Κύπρο, λόγω του ότι δεν θα χρειάζεται να προσκομίσουν πιστοποιητικό για τον COVID-19 από τις 20 Ιουνίου, μεταφέρουν τον ιό στην κοινότητα θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ τόσο για τον τουρισμό όσο και για την οικονομία μας γενικότερα.

Οι τουρίστες που θα ταξιδέψουν φέτος με αεροπλάνο ή πλοίο μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο κατά του COVID-19 σκέφτονται πάνω από όλα την ασφάλειά τους.

Έναν τουρίστα σήμερα το μόνο που τον απασχολεί είναι να μη μολυνθεί. Άρα για να δώσουμε τη μέγιστη ασφάλεια τόσο στους τουρίστες όσο και στους κατοίκους της χώρας μας, δεν πρέπει να δεχόμαστε αφίξεις χωρίς την προσκόμιση πιστοποιητικού για τον COVID-19. Εισήγησή μου είναι: 1.

Όλες οι αφίξεις να προσκομίζουν πιστοποιητικό για τον COVID-19. 2.

Άνοιγμα αεροδρομίων με όλες τις χώρες. Αν όλες οι αφίξεις προσκομίζουν πιστοποιητικό για τον COVID-19, τότε δεν υπάρχει πλέον το περιοριστικό μετρό σε ποιες χώρες ανοίγουμε για τουρισμό και μπορούν να ενταχθούν όλες οι χώρες μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία οι οποίες είναι οι πιο μεγάλες μας τουριστικές αγορές.

Είναι η ευκαιρία μας να διαφοροποιηθούμε και να προσελκύσουμε υψηλότερου επιπέδου τουρίστες, γιατί αυτοί που έχουν την οικονομική άνεση δεν θα σκεφτούν το κόστος των 100 ευρώ (περίπου) που θα ξοδέψει ο καθένας για το τεστ COVID-19 από τη στιγμή που προτεραιότητα είναι η ασφάλειά τους.

Αν καταφέρουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά το μήνυμα και κερδίσουμε το φετινό στοίχημα, θα κτίσουμε για τα επόμενα χρόνια πάνω σε γερές βάσεις.

*CMC Hospitality and Tourism Director, Mansystems Business Consultants Ltd, Μέλος ΣΕΣΕΚ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.