Μπουρκίνα Φάσο: Σχεδόν 20 νεκροί σε νέα επίθεση τζιχαντιστών

Τουλάχιστον εννιά χωροφύλακες και κάπου “δέκα άμαχοι” σκοτώθηκαν προχθές Κυριακή στη Φουμπέ, στο βόρειο τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, κατά τη διάρκεια επίθεσης που θεωρείται ότι διαπράχθηκε από τζιχαντιστές, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ο υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ουσενί Ταμπουρά.

“Δυστυχώς, η επίθεση αυτή είχε θύματα, ανάμεσά τους 9 χωροφύλακες και περίπου δέκα πολίτες”, πρόσθεσε. Προηγούμενος απολογισμός που είχαν δώσει πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας αναφερόταν μόνο στους εννέα νεκρούς χωροφύλακες. Άλλοι “οκτώ χωροφύλακες εξακολουθούν να αγνοούνται”, κατά τις ίδιες πηγές, οι οποίες διευκρίνισαν ότι “βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις έρευνας”.

Η νέα επίθεση εναντίον της χωροφυλακής σημειώθηκε μία εβδομάδα έπειτα από αυτήν στην Ινατά (βόρεια), κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 57 άνθρωποι -ανάμεσά τους 53 χωροφύλακες- σκοτώθηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε επίσης χθες ο υπουργός.

“Είναι ανάγκη να αναγνωρίσουμε πως είμαστε στ` αλήθεια σε πόλεμο”, είπε ο Ταμπουρά

Η επίθεση στην Ινατά είναι η πιο πολύνεκρη εναντίον των δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας αφότου η Μπουρκίνα Φάσο βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δράση τζιχαντιστών, ενέργειες που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.000 ανθρώπους κι έχουν ξεριζώσει 1,4 εκατομμύριο άλλους.

Η φτωχή χώρα της δυτικής Αφρικής βρίσκεται από το 2015 στην αρπάγη ενεργειών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα, ή στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Οι επιθέσεις τους, ολοένα συχνότερες, συγκεντρώνονται στη μεγάλη πλειονότητά τους σε βόρειες και ανατολικές περιοχές της Μπουρκίνα Φάσο. Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης, που πληρώνουν βαρύ τίμημα, με -επισήμως- κάπου πεντακόσια μέλη τους να έχουν σκοτωθεί αυτά τα έξι χρόνια, μοιάζουν να αδυνατούν να κάμψουν τη βία των τζιχαντιστών, κάτι που έχει οδηγήσει σε διαδηλώσεις και ξεσπάσματα οργής από πλευράς των απαυδισμένων κατοίκων αρκετών πόλεων της αφρικανικής χώρας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.