Μπραζίλια όπως Καπιτώλιο… αλά ακροδεξιά

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου

Σκηνές χάους και ντροπής προκλήθηκαν την περασμένη Κυριακή σε τρία κυβερνητικά κτίρια στη Βραζιλία. Χιλιάδες υποστηρικτές του ακροδεξιού τέως Προέδρου της Βραζιλίας εισέβαλαν σε Βουλή, Προεδρικό Μέγαρο και Ανώτατο Δικαστήριο. Οι «ναοί» στους οποίους πρέπει να επικρατεί η δημοκρατία, έμοιαζαν με βομβαρδισμένα τοπία. Παντού σκορπισμένα σπασμένα τζάμια, ενώ υπήρχαν αρκετές εστίες φωτιάς σε διάφορα σημεία των κυβερνητικών κτιρίων. Οι υλικές ζημιές εκτεταμένες, οι πληγές της δημοκρατίας… ανυπολόγιστες.

Και όλα αυτά γιατί μόλις λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στη χώρα εκατοντάδες ακροδεξιά στοιχεία – υποστηριχτές του Ζαΐχ Μπολσονάρο δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι ο 67χρονος ηττήθηκε από τον αριστερό και δημοκρατικό Λουίς Ινάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Δεν μπορούσαν να αποδεχτούν ότι θα επικρατούσε η δημοκρατία και γι’ αυτό προτίμησαν να τα κάνουν γυαλιά καρφιά. Το τραγικό της υπόθεσης όμως είναι ότι με την απόπειρα πραξικοπήματος, οι ταραχοποιοί λεηλάτησαν κυβερνητικά κτίρια, ενώ πολλοί κρατούσαν τη σημαία της Βραζιλίας που έφερε το σύνθημα «ordem e progresso», δηλαδή «τάξη και πρόοδος». Ένα σύνθημα που καταπατήθηκε κατά κόρον και με τον χειρότερο τρόπο, καθώς πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση που δέχθηκε η Δημοκρατία της Βραζιλίας στα 38 χρόνια που μεσολάβησαν από την πτώση της στρατιωτικής δικτατορίας.

Πάντως, τα πρωτοφανή έκτροπα που προκάλεσαν οι οπαδοί του ακροδεξιού τέως Προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια με στόχο την ανατροπή του εκλεγμένου Λούλα Ντα Σίλβα, παραλληλίστηκαν με την έφοδο υποστηρικτών του τέως Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο πριν από δυο χρόνια, που στόχο είχε να εμποδίσουν τον Τζο Μπάιντεν να αναλάβει τα καθήκοντά του. Οι ομοιότητες είναι πολλές. Η «εισβολή» στο Αμερικανικό Κογκρέσο έγινε την 6η Ιανουαρίου του 2021, ενώ η εισβολή στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο στις 8 Ιανουαρίου του 2023. Και οι δύο επιθέσεις έλαβαν χώρα από ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία με απίστευτη μανία ισοπέδωναν στο πέρασμά τους ό,τι υπήρχε, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ότι πρόκειται για τους ναούς της δημοκρατίας. Επίσης, αγρόν ηγόρασαν για το γεγονός ότι πρόκειται για ιστορικής σημασίας μνημεία και περιουσίες. Ακόμη και ο τρόπος των εξεγέρσεων σε Ηνωμένες Πολιτείες και Βραζιλία είναι πανομοιότυπος. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ένα άρθρο στο αμερικανικό περιοδικό «Τhe Atlantic» με τίτλο: «Οι Αμερικανοί ταραξίες έδωσαν το παράδειγμα στους Βραζιλιάνους ακροδεξιούς». Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι οπαδοί του Μπολσονάρο υποστήριξαν ότι οι αντιδημοκρατικές επαναστάσεις μπορεί επίσης να είναι μεταδοτικές. Λέτε να μην είναι τυχαία η εισβολή της Κυριακής στην Μπραζίλια;

Τυχαία ή όχι, το αποτέλεσμα και των δύο εξεγέρσεων είναι ένα. Όλα γίνονται… αλά ακροδεξιά και πλήγεται ανεπανόρθωτα η δημοκρατία. Δυστυχώς η έξαρση της ακροδεξιάς λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, απειλώντας ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει μόνο να καταδικάζει αυτά τα επεισόδια, αλλά να λάβει δραστικά μέτρα για θωράκιση της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.