
Από τους 12 διαγωνισμούς οι 9 έγιναν με τη μορφή του «κατεπείγοντος»
Περισσότερες αντιδράσεις παρά καθησυχασμό έφερε η δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με τις διαδικασίες αγοράς rapid tests από το Υπουργείο Υγείας. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπουργείο επισημαίνει μείωση στις τιμές, υπάρχουν διάφορα αξιοπρόσεκτα σημεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό για τους χειρισμούς των αρμοδίων σε σχέση με τα τεστ.
Πέραν του ότι για 2,6 εκατομμύρια τεστ έχουν δαπανηθεί 6,7 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο, και άλλα 1,28 εκατομμύρια ευρώ εντός Μαρτίου, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν οι αυξομειώσεις στο κόστος ανά τεστ, ιδιαίτερα στα πρώτα στάδια χρήσης τους, από τον περασμένο Οκτώβριο.
Επίσης, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η Velorious Ltd, μια νεοσύστατη εταιρεία, εξασφάλισε δύο προσφορές 2.067.200 ευρώ. Η πρώτη προσφορά κατακυρώθηκε 44 μέρες μετά την εγγραφή της εταιρείας. Η συγκεκριμένη εταιρεία μάλιστα δεν προσκλήθηκε σε δύο διαγωνισμούς λόγω προβληματικής παρτίδας, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για το πού χρησιμοποιήθηκε αυτή και αν υπήρξαν άλλες συνέπειες για την εταιρεία.
Άλλο ζήτημα που απασχολεί είναι πως από τους 12 συνολικά διαγωνισμούς, οι 9 έγιναν με τη μορφή του «κατεπείγοντος» και όχι με ανοικτή διαδικασία. Δηλαδή, το ίδιο το Υπουργείο ζητούσε από φορείς που έκρινε το ίδιο, να υποβάλουν προσφορά. Τελευταίος διαγωνισμός με αυτή τη μορφή ήταν τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Χαραυγής» τα δεδομένα που αφορούν τα rapid tests είναι κάτω από το μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία εντός των επόμενων ημερών ετοιμάζει και θα δημοσιεύσει σχετική έκθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της συγγραφής. Η Υπηρεσία έχει ασχοληθεί με όλες τις συμβάσεις που έχουν συναφθεί για τα rapid tests από τον Οκτώβριο όταν και άρχισαν να χρησιμοποιούνται. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Οκτώβριο, η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε δημοσιεύσει έκθεση σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη σύναψη συμφωνιών για τα μοριακά τεστ PCR, αλλά και τις προστατευτικές μάσκες. Μεταξύ άλλων, είχαν επισημανθεί η μεγάλη διακύμανση στο κόστος και απευθείας αναθέσεις.
Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών με ανακοίνωσή του εκφράζει ανησυχία για τη διαχείριση των οικονομικών του κράτους, σημειώνοντας ότι ερωτηματικό παραμένει και το κόστος των συνεργείων που διενεργούν τα τεστ.
Η ΕΔΕΚ επιμένει πως η ενημέρωση είναι ελλιπής, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενημέρωση για το ποιες είναι οι αδειοδοτημένες εταιρείες εισαγωγής και μοριακών εξετάσεων PCR.
Ειρηναίος Πίττας
