Μυρτώ Κουγιάλη: Η Ισαβέλλα είναι εύθραυστη, άλλα ταυτόχρονα και ατσάλινη


  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Η Ισαβέλλα είναι εύθραυστη, άλλα ταυτόχρονα και ατσάλινη

Με τη Μυρτώ Κουγιάλη

Διαβάζοντας αυτό το έργο, το συγκεκριμένο έργο του Σαίξπηρ, με το ίδιο μέτρο μέσα απ’ τις αναγνώσεις, μέσα από έρευνα, μέσα από τη μοναδική και λεπτοδουλεμένη «ανάγνωση» και ανάλυση της Μαγδαλένας αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγαλειώδης συγγραφέας είναι ο Σαίξπηρ, πόσο οξυδερκής και ιδιοφυής είναι ο Σαίξπηρ.

Σκιαγραφεί τόσο περίτεχνα τους χαρακτήρες που εάν καταφέρεις να πλησιάσεις τον κόσμο τους αντιλαμβάνεσαι ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο μέσα στο κεφάλι του, τίποτα δεν πέφτει κάτω, όλα έχουν συνέπεια και όλα έχουν απαντήσεις όσον αφορά τους χαρακτήρες του, το τι λένε και το τι τους συνδέει τον έναν με τον άλλο. Από την άλλη ο καθένας από μας μπορεί να καταλάβει και κάτι διαφορετικό όσον αφορά το ρόλο, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι όλοι θα συναντηθούμε στο ίδιο σημείο και δεν είναι τυχαίο. Είναι θεωρώ καθοδηγημένο απ’ τον Σαίξπηρ, είναι μαέστρος.

Δεν ξέρω αν ο Σαίξπηρ αφορά όλο τον κόσμο και πώς τον αφορά και πώς τον διαβάζει και πώς τον πλησιάζει, αλλά ξέρω πως στην παρούσα φάση με αφορά στα σίγουρα. Χαίρομαι που δεν ήταν κάποιο άλλο έργο του και που ήταν αυτό και ευχαριστώ τη Μαγδαλένα και τη συγκυρία που το έφερε δώρο στο δρόμο μου. Χαίρομαι που είναι αυτή η ομάδα, χαίρομαι που έρχομαι αντιμέτωπη με την Ισαβέλλα και που συμβαδίζω μαζί της.

Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο μα συνάμα συγκλονιστικό, ανοίγει κουτάκια στο κεφάλι μας που μπορεί και να μην είχαν ανοίξει ποτέ, με πράγματα που δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν

Η Ισαβέλλα έχει το λέγειν, τη λογική και το συναίσθημα. Έχω μονάχα το συναίσθημα, το λέγειν θα το ψάχνω για πάντα και προσπαθώ ακόμα να ανακαλύψω τι σημαίνει λογική και αν υπάρχει στο κεφάλι μου.

Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο μα συνάμα συγκλονιστικό, ανοίγει κουτάκια στο κεφάλι μας που μπορεί και να μην είχαν ανοίξει ποτέ, με πράγματα που δεν είχαμε ιδέα ότι μπορεί να υπάρχουν αφού ασφαλείς στην comfort zone μας πηγαίναμε μέχρι εκεί που μας έπαιρνε. Το έργο φέρνει μπροστά μας το διαφορετικό, το αλλιώτικο, που ίσως για κάποιον άλλο είναι το κανονικό και αυτή η συνάντηση μπορεί να προκαλέσει συγκρούσεις.

«Είναι λιγοστή η τιμή σου που περιμένεις να της δείξω τόση πίστη», λέει η Ισαβέλλα. «Πίστεψέ με πως αγαπώ», ομολογεί ο Άγγελος. Ο Σαίξπηρ εξυμνεί την ύπαρξη και ταυτόχρονα την ισοπεδώνει, την εξυμνεί μέσα σε όλο της το μεγαλείο γιατί μέσα στην ύπαρξή μας χωράνε όλα. Οι ήρωες στο Ίδιο Μέτρο αναμετριούνται με αρετές κι με δαίμονες:ήθος, ηθική, πίστη, λατρεία, αγάπη, μίσος, αδυναμία, πόθος, πάθος, έρωτα, συγχώρεση. Έρχονται αντιμέτωποι με το σώμα τους, το δέρμα τους, την επιθυμία για σαρκική επαφή, για επαφή γενικότερα. Αναμετριούνται με έννοιες όπως θρησκεία, εξουσία, δικαιοσύνη, ασυδοσία.

Όταν ξεκινώ πρόβες πάντα ό,τι κι αν έχω να αντιμετωπίσω το αντιμετωπίζω με τις ίδιες ανησυχίες, με την ίδια αγωνία, με το ίδιο πάθος, με τις ίδιες ανασφάλειες. Είτε είναι Σαίξπηρ, είτε σωματικό θέατρο, είτε παιδικό, είτε αναλόγιο, όλα μα όλα προσπαθώ να τα σεβαστώ, να τα αφουγκραστώ, να τα εκτιμήσω και έπειτα μέσα απ’ τη δουλειά μου να δώσω όσο μπορώ το καλύτερο.

Η Ισαβέλλα είναι συγκινητική, είναι εύθραυστη, άλλα ταυτόχρονα και ατσάλινη. Με δίδαξε, με διδάσκει και θα με διδάσκει και στις παραστάσεις, σίγουρα μου έδειξε τι σημαίνει πειθαρχία, πίστη και τιμή. Τέτοιες γυναίκες σήμερα δύσκολα υπάρχουν και αν υπάρχουν υποφέρουν και παλεύουν να επιβιώσουν με νυχιά και με δόντια. Μας μαθαίνουν το μεγαλείο της γυναίκας, είτε είναι μάνα, είτε είναι ερωμένη, είτε εργάζεται, είτε χαίρεται, είτε ερωτεύεται, είτε πενθεί, είτε πετυχαίνει, είτε αποτυγχάνει, είτε όλα αυτά μαζί. Το σίγουρο πως είναι τα πάντα και δεν είναι ποτέ της ένα «τίποτα» όπως θεωρούν κάποτε στο έργο ο Άγγελος και ο Δούκας την Ισαβέλλα και τη Μαριάννα.

Κατά τους άντρες στο Ίδιο Μέτρο η γυναίκα είτε θα είναι άγαμη, είτε παντρεμένη, είτε θα είναι χήρα, αλλιώς δεν είναι τίποτα απολύτως. Φριχτό. Η Ισαβέλλα δείχνει πως είναι αυτό που θέλει να είναι ακόμα και αν δεν είναι αυτό που έχει ο Άγγελος στο νου του ή αυτό που ο Άγγελος θεωρεί ότι πρέπει να είναι η γυναίκα. «Οι άντρες είναι εκείνοι που χαλούν τους δημιουργούς τους», λέει η Ισαβέλλα.

 

  • Το Φανταστικό θέατρο παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο έργο του Σαίξπηρ, το Με το ίδιο μέτρο σε μετάφραση Βάιου Λιαπή και σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρας. Με αφορμή αυτή την παράσταση μιλήσαμε για τον Σαίξπηρ, το έργο, το θέατρο και τη θέση του στον κόσμο μας με τη σκηνοθέτιδα και τρεις από τους ηθοποιούς, τον Φώτη Αποστολίδη που υποδύεται τον Δούκα, τη Μυρτώ Κουγιάλη που υποδύεται την Ισαβέλλα και την Ελένη Μολέσκη που υποδύεται τη Μαριάννα.

Το έργο έκανε πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου.  Παραστάσεις: 4, 9, 10, 11, 16, 17  Νοεμβρίου, στις 8:30 μ.μ.

Αίθουσα Εκδηλώσεων Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ´ (δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή, έναντι Παγκύπριου Γυμνασίου)

Πλατεία Αρχ. Κυπριανού, 1505 Λευκωσία (είσοδος από το προαύλιο του καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη)

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.