Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: Δεν θα μου πουν εμένα οι Σκαλιώτες…

Μια «αλλιώτικη» συνέντευξη με τον Νίκο Αναστασιάδη για τη Λάρνακα


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤου ΤΑΣΟΥ ΠΕΡΔΙΟΥ

Anastasiadis

Εν αναμονή της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λάρνακα όπου, σύμφωνα με το κυβερνητικό στρατόπεδο, θα εξαγγείλει έργα, η φαντασία οργιάζει. Ο συνδυασμός «κυβέρνηση ΔΗΣΥ-δήμαρχος ΔΗΣΥ-Λάρνακα-έργα» είναι τόσο ευνοϊκός για τη Λάρνακα όσο ήταν το τσουνάμι στον Ινδικό για τα ψαροκάικα. Φυσιολογικά η φαντασία ταξιδεύει λοιπόν ως προς το τι ακριβώς θα εξαγγείλει ο Νίκος Αναστασιάδης. Στο όργιο της φαντασίας μας λοιπόν, είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πόλη μας. Ηταν περισσότερο μια στιχομυθία με τον Πρόεδρο να απαντά γρήγορα, ευθέως και αποφασιστικά.

Κύριε Πρόεδρε, καλωσορίσατε στη Λάρνακα. Να μας συγχωρήσετε για το θόρυβο και τη σκόνη. Προέρχεται από εδώ δίπλα στο λιμάνι.

Υπονοείτε κάτι;

Οχι. Απλώς σας λέω ότι αν αισθανθείτε ενοχλήσεις ή δυσφορία ή αν δεν ακούτε τις ερωτήσεις μου μπορείτε να απευθυνθείτε στο δικαστήριο. Είναι παράνομες οι εγκαταστάσεις και έχετε chance να κερδίσετε τη δίκη.

Ποιος είπε ότι είναι παράνομες οι εγκαταστάσεις;

Το λέει η Πολεοδομία, το λέει το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας. Εχει αποκαλυφθεί ότι παρουσιάσατε την κυβέρνηση ως αιτήτρια για απόκλιση από τις πρόνοιες του τοπικού σχεδίου για να μπορέσει να πάρει το έργο απόκλιση ως κρατικό. Αληθεύει;

Φατσάρω σου να γουστάρω τη λέξη κρατικό; Εμένα ο μέντοράς μου είναι ο Μίλτον Φρίντμαν. Αλλά όταν χρειάζεται το κράτος να παρέχει διευκολύνσεις στην ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί όχι; Πού βρίσκετε το κακό;

Μα κύριε Πρόεδρε, επιτρέπεται το κράτος το ίδιο να παρακάμπτει τους νόμους και να επωφελούνται ιδιωτικές εταιρείες;

Είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία επενδυτικού περιβάλλοντος.

Και το φυσικό περιβάλλον;

Τι θέλετε δηλαδή; Να βρέχει εκατομμύρια κι εμείς να κρατάμε ομπρέλες και πανό της Green Peace;

Και ποιος καρπώνεται τα εκατομμύρια, Πρόεδρε;

Τον πλούτο τον δημιουργούν οι επιχειρηματίες. Ολα τα άλλα είναι ιδεοληψίες και αναχρονισμοί.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, η οποία καταγγέλλει την κυβέρνηση για συντονισμένη αυθαιρεσία και παρανομίες στην αδειοδότηση των εταιρειών Halliburton και Schlumberger στην Αραδίππου.

Και τι περιμένατε; Να μου κτυπά την πόρτα ο Ντικ Τσένι κι εγώ να μην του ανοίγω επειδή έτσι θέλει η κυρία Ελίζα Σαββίδου;

Σας θυμίζω ότι η Halliburton του Ντικ Τσένι βαρύνεται με πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καταστροφή με την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού.

Είμαι σίγουρος ότι το ατύχημα προκλήθηκε από θαλασσοταραχή.

Τα δικαστήρια στην Αμερική άλλα είπαν πάντως…

Και ποιος σας είπε πως ό,τι αποφασίζουν τα δικαστήρια είναι πανάκεια;

Πάντως για τη δίκη της Δρομολαξιάς, περίπου αυτό μας είπε η πλευρά του κόμματός σας…

Ξεφεύγεις από τα διοικητικά όρια της Λάρνακας. Το θέμα μας είναι η Λάρνακα.

Εξοχότατε, υπάρχουν σπίτια σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις αποθήκες χημικών, εκρηκτικών και ραδιενεργών.

 

Κι εσύ τι είσαι, δημοσιογράφος ή χωρομέτρης; Ακόμα και έτσι να είναι όμως θα σου το θέσω ως εξής: Ας υποθέσουμε ότι μένεις στην περιοχή Κρασά. Ποιο κοινωνικό στάτους θα προτιμούσες; Του κατοίκου Κρασά ή του κατοίκου της περιοχής όπου βρίσκεται η εταιρεία του πρώην αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής; Αυτά είναι μεγαλεία που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής και δεν το εκτιμούν καν.

Γράφεται συνέχεια ότι τα μοναδικά έργα που έγιναν ή γίνονται σήμερα στη Λάρνακα είναι έργα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Χριστόφια και σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση. Μιλάμε για τη λεωφόρο Πιαλέ Πασά, τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου και τη λεωφόρο Γεώργιου Χριστοδουλίδη. Συμφωνείτε;

Anastasiadis - Keftes

Συμφωνώ με ένα “αλλά”. Ας πούμε ότι ο Δημήτρης ήταν ο μάγειρας που μαγείρεψε ένα ωραίο φαγητό. Υπάρχει εστιατόριο που λειτουργεί χωρίς πελάτες; Ας πούμε λοιπόν ότι εγώ είμαι ο πελάτης και δοκιμάζω το φαγητό.

Ο νέος δρόμος Λάρνακας-Δεκέλειας είναι αναμορφωμένος κατά το ήμισυ από προηγούμενες κυβερνήσεις. Η δική σας κυβέρνηση ακύρωσε τις δύο τελευταίες φάσεις, αλλά και τις απαλλοτριώσεις. Σας κατηγορούν ότι αντί να προωθείτε νέα, ακυρώνετε και υφιστάμενα έργα.

Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε το δρόμο Λάρνακας-Δεκέλειας όπως έχει πει πρόσφατα και ο αρμόδιος Υπουργός. Αλλά πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή αφού θα τον σχεδιάσουμε από την αρχή το δρόμο.

Μα, κύριε Πρόεδρε, αυτό μπορεί να πάρει μερικά χρόνια.

Το καλό το πράμα αργεί να έρθει.

Εχετε υπόψη σας ότι ο Υπουργός των Εσωτερικών έχει αποφασίσει να πάρει πίσω τη διαχείριση της παραλίας Μακένζι αφαιρώντας την από το Δήμο Λάρνακας;

Ε, και; Θα μου φορτώσετε και τις αμαρτίες του Λουρουτζιάτη τωρά;

Με το παλιό νοσοκομείο τι σκοπεύετε να κάνετε; Μετά από πολλά χρόνια έγινε κατορθωτό να παραχωρηθεί στο Δήμο Λάρνακας για να μετατραπεί σε δημαρχείο από την προηγούμενη κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον ανθυποψήφιό σας στις προεδρικές εκλογές, Σταύρο Μαλά. Φαίνεται όμως ότι δεν είστε διατεθειμένος να βοηθήσετε οικονομικά στην αναπαλαίωση.

Anastasiadis

Μακάρι να είναι καλά ο Σταύρος. Αλλά δεν πρόκειται να πέσω στην παγίδα να αρχίσω να ρίχνω χρήματα στο πηγάδι των δημοσίων δαπανών. Δεν θα θυσιάσω την επανεκκίνηση και την ανάκαμψη με αλόγιστες δαπάνες. Ετσι, κι αλλιώς, πρέπει να ρωτήσω τον Γερούν, τον Ζαν και τον Μάριο. Οχι τον Δημητριάδη, τον άλλο τον Ιταλό. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να βάλουμε στρατηγικούς επενδυτές στο παλιό νοσοκομείο.

 

Να επιστρέψουμε λίγο στο θέμα του λιμανιού. Εχει γραφτεί ότι στη σύσκεψη με την Επιτροπή Ανάπτυξης Λάρνακας στις 10 Απριλίου του 2014 σχεδόν πετάξατε τους Σκαλιώτες με τις κλωτσιές έξω από το Προεδρικό όταν σας είπαν ότι δεν θέλουν τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι.

Ηταν μια συζήτηση, σε πολιτισμένα πλαίσια, όπου όλοι είπαν την άποψή τους και τελικά έγινε εκείνο που ήθελα εγώ. Ολα τα άλλα είναι κακοήθειες.

Λέγεται ότι είπατε ευθέως πως δεν θα αφήσετε το Δημοτικό Συμβούλιο της Σκάλας να σας πει τι θα κάνετε με το λιμάνι.

Εξαρτάται τι εννοείτε με τη φράση “Δημοτικό Συμβούλιο”. Εγώ τζιαι ο Αντρέας κάμνουμεν καλά…

Μα ο δήμαρχος, τότε έλεγε ότι διαφωνεί κάθετα με την εγκατάσταση της εφοδιαστικής βάσης για τις πλατφόρμες στο λιμάνι Λάρνακας.

Ξέρω. Στην επικοινωνία, του βγάζω το καπέλο του Αντρίκκου.

Εχετε εξαγγείλει τη μεταφορά τριών πανεπιστημιακών σχολών στο χώρο του παλιού λεπροκομείου. Ωστόσο, στη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής τον περασμένο Μάρτιο φάνηκε ότι η εξαγγελία σας είναι κενή περιεχομένου. Υπάρχει πρόβλημα με το γεγονός ότι είναι προστατευόμενος χώρος Natura, υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα, αφού ανήκει στο Τμήμα Δασών ο χώρος. Πώς απαντάτε;

Θα σου απαντήσω λακωνικά για να τελειώνουμε. Το δάσος είμαι εγώ.

Κύριε Πρόεδρε, να σας θυμίσω ότι την προηγούμενη φορά που βρισκόσασταν στην εξουσία, οι Λαρνακείς σάς θυμούνται όχι και με τόση νοσταλγία. Θυμούνται τη φράση του Γλαύκου Κληρίδη για λιμάνι της χαράς, θυμούνται την αρπαγή του γερανού Godval από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, θυμούνται την εγκατάσταση με το έτσι θέλω της μονάδας αφαλάτωσης. Γιατί να σας εμπιστευτεί σήμερα ο Σκαλιώτης;

Anastasiadis

Θα σου τα απαντήσω ένα προς ένα. Ο Γλαύκος ήταν διορατικός ηγέτης. Οταν έταζε λιμάνι της χαράς, προφανώς εννοούσε της χαράς των πετρελαιάδων. Ηταν μια από τις προσφιλείς εποικοδομητικές ασάφειές του. Για τον Godval, για να είμαι ειλικρινής το μόνο που θυμάμαι ήταν ότι ήταν Καθαρά Δευτέρα και εγώ ήμουν με την Αντρη και τις κορούδες στην Παραμύθα. Πάντως ο Αβέρωφ είναι εργασιομανής. Δεν ξεχωρίζει αργίες. Ο γερανός απ’ ό,τι γνωρίζω πήγε στη Λεμεσό. Μην μου πεις οτιδήποτε για τη Λεμεσό, επειδή διακόπτω επιτόπου τη συνέντευξη. Οσο για την αφαλάτωση, διαλέξαμε τη Λάρνακα επειδή έχει θάλασσα.

Μα, κύριε Πρόεδρε και η Λεμεσός έχει θάλασσα.

Η Λεμεσός έχει και τουρίστες όμως.

Οπως φαίνεται πάντως, ένα από τα καλά που θα αφήσει η κυβέρνησή σας είναι η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Ηδη φεύγουν τα κρατικά αποθέματα, αλλά απομένουν οι ιδιωτικές εταιρείες.

Να σου πω την αλήθεια, αλλά να μείνει μεταξύ μας. Περίμενε να δούμε τι θα πει τζιαι ο Ντίνος…

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.