Ν. Αναστασιάδης: Θα μεταφέρω στον ΓΓ ΟΗΕ την ετοιμότητά μας για συμμετοχή σε νέο διάλογο

Διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres. Ξενοδοχειο Intercontinental, Γενεύη, Ελβετία.
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε ότι στη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα μεταφέρει την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για να συμμετάσχει σε ένα νέο διάλογο, στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ , του κοινού ανακοινωθέντος του 2014 και των συγκλίσεων “έτσι ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση βιώσιμη και λειτουργική που να μην εκφεύγει των αρχών των Ηνωμένων Εθνών”.

Σε δηλώσεις προσερχόμενος στην τελετή  αποκαλυπτηρίων πλακών με τα ονόματα των πολιτικών καταδίκων του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος ερωτηθείς ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον κ. Γκουτέρες θα του πει ότι θα πρέπει τα πάντα  να κινούνται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ  και των όρων εντολής του ΓΓ.

Σε σχέση με την αντίδραση της ΕΕ για την Τουρκία στο επικείμενο Συμβούλιο αρχηγών κρατών, και υπό το φως της τηλεδιάσκεψης προετοιμασίας σήμερα και την αναφορά του ότι η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής πως θα υπάρξει αντίδραση σε περίπτωση συνέχισης τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «μιλάμε για μια υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε κράτος μέλος».

Για την πρόσφατη κοινή διακήρυξη ΕΕ-ΗΠΑ και την αναφορά για την ανατολική Μεσόγειο, ο Πρόεδρος είπε ότι είναι άλλη μια απόδειξη της προσπάθειας της Κυπριακής Δημοκρατίας να μεταφέρει και να δημιουργήσει τέτοιες σχέσεις, μέσα από την εξωτερική πολιτική, που το Κυπριακό να απασχολεί την ΕΕ, να θεωρείται ως πρόβλημα και για την ΕΕ και για τις ΗΠΑ, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της τουρκικής συμπεριφοράς και αδιαλλαξίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.