Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνει το παν για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έδωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στις πρώτες του δηλώσεις, έπειτα από την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και ότι «η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα». Αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με ηγέτες κρατών και θεσμών, σημειώνοντας ότι πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό θα είναι στη Ελλάδα.
Εξήγγειλε επίσης συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής.
«Ο κυπριακός λαός μίλησε, αύριο είναι μια καινούργια μέρα και όσα προεκλογικά έχω αναφέρει, αυτή είναι και η υπόσχεσή μου προς τον κυπριακό λαό», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος του πολιτικού του γραφείου.
«Θα κάνω το παν όχι μόνο για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, αλλά μέσα από μια συνένωση δυνάμεων, και να ξέρετε τις επόμενες μέρες θα ζητήσω να δω όλους τους αρχηγούς των κομμάτων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής».
Ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε πως θα μιλήσει μαζί τους και θα ανταλλάξει απόψεις μαζί τους και πρόσθεσε: «Αντιλαμβάνεστε ότι οι τελικές αποφάσεις εναπόκεινται σε μένα, αλλά θα δουλέψουμε μαζί για, επαναλαμβάνω, μια κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής για να μπορούμε ανταποκριθούμε σαφώς καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας».
«Γιατί στο τέλος της ημέρας», είπε, «το βασικό ζητούμενο για μένα -και είμαι σίγουρος για όλους- είναι να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, προκλήσεις οι οποίες μόνο αν εργαστούμε μαζί θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία».
Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι διεργασίες για τον καταρτισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως αυτό αποτελεί την «πρώτη κορυφαία πολιτική πράξη», προσθέτοντας πως από αύριο ξεκινούν οι επαφές.
«Όπως προανέφερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, έχω συγκεκριμένες πλέον σκέψεις, αυτές τις σκέψεις θα τις μοιραστώ με όλους αυτούς που επηρεάζονται και όπως προνοείται θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε το Υπουργικό μας Συμβούλιο», συμπλήρωσε.
Πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα
Ερωτηθείς για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με ξένους ηγέτες, αμέσως μετά την εκλογή του, όπως ο Γάλλος Πρόεδρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είχε επικοινωνίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, με την Πρόεδρο της Ευρωβουλής και με τον Γάλλο Πρόεδρο, προσθέτοντας πως «εξυπακούεται ότι η πρώτη επίσκεψη θα είναι στην Ελλάδα».
Για την επικοινωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος είπε πως ο Γάλλος ηγέτης εξέφρασε «την έντονή του πεποίθηση για την ανάγκη να συνεχιστεί η συνεργασία».
«Τον διαβεβαίωσα ότι από δικής μου πλευράς όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο τόσο σε διμερές επίπεδο αλλά και μεταξύ μας ως κράτη-μέλη της ΕΕ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με τη Γαλλία διατηρούμε άριστες σχέσεις», είπε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε και το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, με τον οποίο, όπως είπε, «συζητήσαμε για τη σημασία των σχέσεών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
«Είναι», τόνισε, «αν θέλετε, αυτά τα τηλεφωνήματα και μια ξεκάθαρη ένδειξη του προσανατολισμού της εξωτερικής μας πολιτικής και πώς θα πορευθούμε».
Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε αρκετά μηνύματα που δέχθηκε από Τουρκοκύπριους.
Μεταφέροντας για ακόμη μια φορά τη συμπαράστασή του στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και τον τουρκικό λαό για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως είχε την ευκαιρία να μεταφέρει «την έντονη μου θέση, την έντονη μου πεποίθηση, ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί το μέλλον της πατρίδας μας δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού και εξέφρασα την ετοιμότητά μου, αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτος – μέλος της ΕΕ να σπάσουμε το αδιέξοδο και να οδηγηθούμε το συντομότερο σε επίλυση του Κυπριακού, σε επανένωση της πατρίδας μας».
«Η πάροδος του χρόνου», τόνισε, «δημιουργεί νέα τετελεσμένα, νέα τετελεσμένα που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και να ξέρετε ότι η επανένωση της πατρίδας μας, ο τερματισμός της κατοχής, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί για μένα ύψιστη προτεραιότητα».
Ερωτηθείς, τέλος, για την πρώτη διεθνή πράξη του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η πρώτη διεθνής πράξη θα είναι στην Αθήνα. Έχουμε ήδη μιλήσει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη, είχα δεχθεί και τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκεί θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη.
Σχηματισμός Υπουργικού και επαφές με κόμματα στις προτεραιότητες Ν.Χριστοδουλίδη, μίλησε για πλάνο για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό
Ξεκινάει επαφές για σχηματισμό του Υπουργικού και θα επικοινωνήσει με τους Προέδρους των πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσε ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις πρώτες προτεραιότητές του. Επαναλαμβάνει επίσης πως έχει συγκεκριμένο πλάνο για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό.
Σε δηλώσεις στο εκλογικό του επιτελείο, μετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών ευχαρίστησε θερμά όσους προσήλθαν στα γραφεία λέγοντας ότι ήταν οι πρώτοι “που πιστέψατε και αποδείξατε ότι ο καλύτερος μηχανισμός είναι ο κυπριακός λαός”.
Σε ερώτηση για τις πρώτες προτεραιότητές του είπε ότι από αύριο ξεκινά τις συναντήσεις σε σχέση με τον καθορισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε καταλήξει σε συγκεκριμένες επιλογές “για τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν γνώριζαν τίποτα”.
“Και θα αρχίσω αυτές τις επαφές από αύριο, έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι για την πρώτη, κορυφαία θα έλεγα πολιτική πράξη. Την ίδια στιγμή θα ζητήσω να δω τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κύριο Νεοφύτου, τον κ. Στεφάνου, και φυσικά των κομμάτων που στήριξαν τη δική μου προσπάθεια για να τους ενημερώσω για τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου, να ανταλλάξω απόψεις και να πάρω τις αποφάσεις μου”, ανέφερε.
Σε άλλη ερώτηση πότε θα ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχήμα απάντησε ότι μπορεί να υπάρξουν και ανακοινώσεις, όχι όλες μαζί, εντός της εβδομάδας.
“Επαναλαμβάνω έχω καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Θα πρέπει να ενημερώσω όλον αυτόν τον κόσμο και θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Αλλά και η συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων είναι καθοριστικής σημασίας”, ανέφερε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η ανάγκη “να σχηματίσουμε μια Κυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής δεν ήταν προεκλογικό σύνθημα. Ήταν κάτι το οποίο θα το υλοποιήσουμε στην πράξη και θα το δείτε”.
Ανέφερε ότι στο Υπουργικό σχήμα το 50% θα είναι γυναίκες. “Επαναλαμβάνω, αυτά που έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό θα τα κάνουμε πράξη”, ανέφερε.
Ανέφερε ακόμη ότι οι σχεδιασμοί, όπως έχουν γίνει αυτή τη στιγμή, θα είναι νέα άτομα που δεν είχαν υπηρετήσει προηγουμένως.
Σε ερώτηση αν έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής «αλλά έχει υπάρξει επικοινωνία με Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας από την ευρύτερη κοινωνία των πολιτών και τα κοινοβουλευτικά κόμματα».
“Πέραν από το να εκφράσω την συμπαράστασή μου για τις δύσκολες στιγμές που περνούν, το ξεκάθαρο μήνυμα είναι η ανάγκη να εργαστούμε μαζί ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων, το έχω πει πολλές φορές και δεν θα κουραστώ να το λέω, και θα εργαστώ για να το ανατρέψω, δεν μπορεί να είναι η λύση του Κυπριακού”, ανέφερε.
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος σημείωσε ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων μόνο χειρότερη γίνεται, κάτι που, όπως είπε, απομακρύνει ακόμη περισσότερο τη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι αξιοποιώντας την ιδιότητά μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και σχεδιασμό για το πώς θα επιδιώξουμε να σπάσουμε το αδιέξοδο”.
Είπε ότι είχε επικοινωνίες με ξένους ηγέτες “που είναι ενδεικτικές του εξωτερικού προσανατολισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας” και περιλαμβάνουν τον Έλληνα Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών και Υπουργούς Εξωτερικών από γειτονικά κράτη, τον Γάλλο Πρόεδρο και την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
