Ν.Χριστοδουλίδης: Πρώτη βδομάδα Μαρτίου προγραμματίζεται η άτυπη διάσκεψη

Την πρώτη βδομάδα Μαρτίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η άτυπη διάσκεψη τύπου 5+1 για το Κυπριακό, πιθανόν στο Greentree της Νέας Υόρκης. Τελικές αποφάσεις τόσο για την ακριβή ημερομηνία, όσο και για την τοποθεσία, αναμένεται να ληφθούν από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη και τη γενικότερη κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπήρξε μια πρώτη ενημέρωση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών για τις σκέψεις που γίνονται και αφορούν δυο πιθανές ημερομηνίες την πρώτη βδομάδα Μαρτίου για πραγματοποίηση της διάσκεψης. «Αναμένουμε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να λάβει τις τελικές αποφάσεις, οι οποίες θα κοινοποιηθούν επίσημα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αντόνιο Γκουτέρες ενδεχομένως να αναμένει και την ολοκλήρωση των διεργασιών για υιοθέτηση του ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αμέσως μετά να λάβει τελικές αποφάσεις για την άτυπη διάσκεψη και να ενημερώσει σχετικά.

Όσον αφορά τη διάρκεια που θα έχει η άτυπη διάσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι πληροφορίες αυτή τη στιγμή είναι πως θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Όμως κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και αν ο ΓΓ ζητήσει οι παρευρισκόμενοι να μείνουν περισσότερες ημέρες, πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως η Ελλάδα, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Πρόσθεσε πως ο ίδιος βρίσκεται σε επαφή, ανάμεσα σε άλλους, και με τον Βρετανό ομόλογο του, Ντόμινικ Ράαμπ, ενώ αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Ράαμπ στην Κύπρο το αμέσως επόμενο διάστημα για συζήτηση και για προετοιμασία ενόψει της άτυπης διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, και λαμβάνοντας υπόψη το τι έγινε και στο παρελθόν, επεσήμανε πως ενδεχομένως αυτή να είναι παρούσα στη διάσκεψη δια του Ύπατου Εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ. Επεσήμανε ακόμη πως ο ίδιος ο κ. Μπορέλ, τον οποίο συνάντησε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του στην Κύπρο πριν τη διάσκεψη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπάρχει μια θετική συγκυρία. Ελπίζουμε αυτή η συγκυρία να οδηγήσει και σε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα και να έχει διάρκεια. Το σίγουρο είναι ότι για την ΕΕ, και αυτό μου μεταφέρθηκε ξεκάθαρα, αποτελεί προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.