Ν. Δένδιας: Σε αγαστή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκουμε επίλυση του Κυπριακού“Δεν έχουμε την υπαρξιακή πολυτέλεια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είμαστε, μαζί με την Κύπρο, τα μόνα κράτη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εθνικής ασφάλειας εξαιτίας της επιθετικότητας του εξ ανατολών γείτονα μας”, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας, σήμερα, στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με μοναδικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού. “Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προάσπιση των κοινών συμφερόντων μας. Επιδιώκουμε την εμβάθυνση της ούτως ή άλλως εγκάρδιας συνεργασίας μας. Έχω συνομιλήσει αμέτρητες φορές με τον φίλο και συνάδελφο μου Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο συντονισμός μας αφορά πρωτίστως την επίτευξη του στρατηγικού μας στόχου που είναι η λύση του Κυπριακού”, είπε ο κ. Δένδιας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, έγινε εφικτή η καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. “Η ομόφωνη αντίδραση της ΕΕ μεταφράστηκε στη διαμόρφωση καθεστώτος κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτές θα απαγορεύεται η είσοδος στην Ένωση και θα δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία φυσικών και νομικών προσώπων που θα εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκία», σημείωσε περαιτέρω.

Ο Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι αν απαιτηθεί, η χώρα θα προστατεύσει τον εθνικό της χώρο και σε αυτή την προσπάθεια δεν θα είναι μόνη. «Στην πολιτική των κανονιοφόρων θα προτάσσουμε την πολιτική της διεθνούς νομιμότητας. Ο βασικός μας στόχος είναι η προώθηση μιας πολιτικής βασισμένης στις αρχές της καλής γειτονίας, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Καταστήσαμε σαφές ότι για εμάς το πλαίσιο ενεργειών είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, δεν ανέχεται απειλές πολέμου ,δεν ανέχεται μονομερείς διεκδικήσεις. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μας παρασύρει η Τουρκία στο επίπεδο του Βαλκάνιου καβγατζή. Ομως καταστήσαμε σε όλους σαφές ότι θα υπερασπιστούμε κατά την συνταγματική μας υποχρέωση τον εθνικό μας χώρο. Αν απαιτηθεί και παρότι μπορούμε και μόνοι δεν θα είμαστε μόνοι”.

Περαιτέρω, μίλησε και για τη διπλωματική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη από τη χώρα μας προκειμένου να απαντήσουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στο παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την Τρίπολη της Λιβύης «Εξελίσσεται διπλωματική εκστρατεία προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των συμμάχων απέναντι στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που είναι απέναντι στη διεθνή νομιμότητα στο δίκαιο της θάλασσας και στην κοινή λογική. Η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει μόνο ένα αποτέλεσμα, τη διεθνή απομόνωση αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουμε να διατηρούμε δίαυλο επικοινωνίας ανοικτό με την τουρκική πλευρά και δεν θα πάψουμε να ελπίζουμε έστω και με μειωμένες πιθανότητες ότι η Τουρκία θα επιλέξει την προσέγγιση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο ως στόχο της πολιτικής της», κατέληξε.