Ν.Διέτης: Τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων και η εξάπλωση νέων ασθενειών (ηχητικό)

Δύο εμβόλια έχουν στη φαρέτρα τους οι επιστήμονες για να πολεμήσουν σε αυτή τη φάση την ευλογιά των πιθήκων, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο καθηγητής φαρμακολογίας Νικόλας Διέτης, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο αριθμός τους δεν είναι ικανοποιητικός.

Όσον αφορά τα φάρμακα, ανέφερε ότι υπάρχει μόνο ένα αντιϊκό το οποίο οι επιστήμονες θεωρούν ότι μπορεί να κάνει, παρόλο που δεν έγιναν ακόμη κλινικές δοκιμές.

Ο κύριος Διέτης εξήγησε ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι το εμβόλιο της ευλογιάς κάνει για την ευλογιά των πίθηκων αλλά, πρόσθεσε, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι θα κάνει καθώς οι δυο ασθένειες έχουν κοινά στοιχεία.

Ερωτηθείς για την εξάπλωση νέων ασθενειών και κατά πόσον αυτές μπορούν να καταπολεμηθούν, ο κ. Διέτης ανέφερε ότι η επιστημονική κοινότητα ανησυχεί καθότι κάθε χρόνο κυκλοφορούν όλο και λιγότερα νέα φάρμακα, ενώ την ίδια στιγμή αρχίζει να περιορίζεται η γνώση για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων.

Τα τελευταία χρόνια, είπε ο κύριος Διέτης, γίνεται επανατοποθέτηση πάνω σε παλαιότερα φάρμακα, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε και στην περίπτωση του κορωνοϊού.

Αναλυτικά όλα όσα ανέφερε ο κ. Διέτης:

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.