Ν. Κέττηρος: Ασήκωτες οι ευθύνες του προηγούμενου Υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των επικίνδυνων πολυκατοικιών

Άμεσα μέτρα για άρση της επικινδυνότητας των 43 ακατάλληλων προσφυγικών πολυκατοικιών, που διαγνώστηκαν με πολύ χαμηλό δείκτη θλαστικής αντοχής, καθώς και θεραπεία του προβλήματος, ζητούν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και θέτουν προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους.

Το θέμα της παλαιότητας των κτηρίων στους προσφυγικούς συνοικισμούς συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, τα μέλη της οποίας κάνουν λόγο για επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στις 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, ενώ υπογραμμίζουν τα προβλήματα στατικής επάρκειας που παρουσιάζονται στους προσφυγικούς οικισμούς και την ανάγκη αντισεισμικής αναβάθμισής τους.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι το πρόβλημα μετακυλίεται στους κατοίκους των διαμερισμάτων, αφού έχουν τιτλοποιήσει τα διαμερίσματα στις ακατάλληλες πολυκατοικίες.

Τόνισε πως ζήτησαν από τον Διευθυντή της Πολεοδομίας να διαβιβάσει σήμερα στον Υπουργό Εσωτερικών την απαίτηση της Επιτροπής Προσφύγων όπως ενημερωθούν οι κάτοικοι που διαμένουν σε αυτές και να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων.

Επίσης, είπε πως οι προσφυγικές πολυκατοικίες «στέκουν» μόνο πάνω στις προσευχές των ανθρώπων, για να σημειώσει πως «ο κόσμος συνεχίζει να κατοικεί σε ακατάλληλες πολυκατοικίες και κανένας δε ξέρει πότε θα συμβεί το κακό».

Ο κ. Κέττηρος τόνισε πως αυτή η μελέτη ξεκίνησε από το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2020, ωστόσο, σημείωσε πως ο προηγούμενος Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, κρατούσε την έκθεση απόρρητη «στα συρτάρια» του ιδίου και του Τμήματος Πολεοδομίας.

Εξάλλου, σημείωσε πως ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όταν προέκυψε το θέμα ήταν το πρώτο ζήτημα για το οποίο ζήτησε ενημέρωση τηλεφωνικά από την Επιτροπή Προσφύγων αλλά και από τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, ενώ του παραδόθηκε και η μελέτη.

Αυτούσια η δήλωση του Νίκου Κέττηρου, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής:

«Συζητήσαμε και σήμερα το θέμα με τις 43 επικίνδυνες πολυκατοικίες. Δυστυχώς, το Τμήμα Πολεοδομίας αρνήθηκε και σήμερα να καταθέσει τη μελέτη για τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες. Όπως αναφέρθηκε μάλιστα υπάρχει ο κίνδυνος σε περαιτέρω ελέγχους να διαφανεί ότι είναι επικίνδυνες πολύ περισσότερες από 43 οι πολυκατοικίες που θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας.

Δυστυχώς, η απάντηση του Διευθυντή της Πολεοδομίας στο ερώτημα μας για το ποιος εγγυάται την ασφάλεια των κατοίκων σε αυτές τις πολυκατοικίες, ήταν ότι η ευθύνη βαρύνει τους ίδιους τους κάτοικους. Αυτή η αναφορά σε ένα βαθμό ομολογεί και τη φιλοσοφία που φαίνεται να είχε η προηγούμενη Κυβέρνηση για το ζήτημα. Έκανε το κράτος μελέτη στατικής επάρκειας, γνωρίζει το κράτος ποιες είναι επικίνδυνες, δεν ενημερώνει πεισματικά – και κατά την άποψη μας παράνομα – κανένα για αυτή τη μελέτη και μετακυλύουν την ευθύνη στους κάτοικους. Απαίτηση της Επιτροπής είναι αμέσως ο νέος Υπουργός Εσωτερικών να ενημερώσει τους κάτοικους και την Επιτροπή για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες και να δρομολογήσει συγκεκριμένα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων.

Τέλος, θέλω να υπενθυμίσω ότι η μελέτη ξεκίνησε από το 2018 και ολοκληρώθηκε το 2020. Ο κ. Νουρής κρατούσε για τόσα χρόνια τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων κλειδωμένα στα συρτάρια του Υπουργείου χωρίς να πάρει ούτε και μια πολιτική απόφαση για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι προτού βρεθούμε ενώπιον τραγικών εξελίξεων. Για να είμαστε δίκαιοι για το θέμα έχει ενημερωθεί ο νυν Υπουργός Εσωτερικών, ωστόσο ακόμη περιμένουμε να δούμε τις πολιτικές αποφάσεις και το σχέδιο δράσης, ενώ την ίδια ώρα ο κόσμος συνεχίζει να κατοικεί σε επικίνδυνες πολυκατοικίες. Κανείς δεν ξέρει πότε θα συμβεί το κακό».

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.