Ν. Κέττηρος: Έλεγχος, διαφάνεια, λογοδοσία είναι η απάντηση στην κακοδιαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, ο Πρόεδρος της Νίκος Κέττηρος είπε ότι σήμερα παραδόθηκαν για έλεγχο στον Γενικό Ελεγκτή και στη Νομική Υπηρεσία τα στοιχεία που δόθηκαν στην Επιτροπή από το ΥΠΕΣ για τους Λειτουργούς Διαχείρισης τ/κ περιουσιών και τα μέλη των Συμβουλευτικών Επιτροπών και συγγενικά τους πρόσωπα που κατέχουν ή διαχειρίζονται τέτοιες περιουσίες.

Ο κ. Κέττηρος είπε τα εξής:

«Ο έλεγχος θα γίνει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ την ίδια ώρα αντίστοιχη έρευνα προχωρά και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ζητήσαμε ταυτόχρονα ένεκα και της δημοσίευσης όλων των ονομάτων, όπως περιληφθούν στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τα ονόματα για τα οποία δεν προκύπτει ούτε ευνοϊκή μεταχείριση ούτε οτιδήποτε μεμπτό.

Μετά και τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, όλη αυτή την εβδομάδα παίρνουμε μια σειρά από καταγγελίες για ατασθαλίες, για χαριστικές παραχωρήσεις, για παραχωρήσεις περιουσιών έξω και πέρα από τα κριτήρια, αλλά ακόμη και για χρηματισμό σε σχέση με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες. Δώσαμε όλα τα στοιχεία που κατέχουμε στον Γενικό Ελεγκτή και στον Υπουργό Εσωτερικών για να περιληφθούν στον έλεγχο που πραγματοποιείται. Στόχος είναι να φτάσουμε στο τέλος και θα φτάσουμε.

Την ίδια ώρα, όμως, είναι προκλητική η προσέγγιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται περίπου ως να ανάλαβε την εξουσία τους τελευταίους πέντε έξι μήνες.

Καμία ανάληψη ευθύνης για όλη τη σαθρή κατάσταση που παρουσιάζεται μπροστά μας, την ώρα μάλιστα που η νομοθεσία παραχωρεί την απόλυτη εξουσία διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών στον ίδιο τον Υπουργό Εσωτερικών.

Καμιά ανάληψη ευθύνης γιατί εδώ και 7 χρόνια κρατούν στα συρτάρια του Υπουργείου, σκονισμένο και απαξιωμένο, ένα στρατηγικό σχέδιο εκσυγχρονισμού της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Καμιά ανάληψη ευθύνης γιατί εδώ και χρόνια ακούγονται σωρηδόν καταγγελίες για τη διαχείριση αυτών των περιουσιών, αλλά δεν ίδρωσε το αυτί τους και άφησαν το πάρτι να συνεχίζεται. Βγάζουν τώρα μπροστά ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο 90ο λεπτό της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ και περιμένουν αυτό να αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για δέκα χρόνια κακοδιαχείρισης και συνειδητής άρνησης να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.