Ν. Κέττηρος: Προτεραιότητα η ενημέρωση των κατοίκων και παρουσίαση σχεδίου δράσης

Προέχει η ενημέρωση των κατοίκων και η παρουσίαση σχεδίου δράσης από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Νίκος Κέττηρος ενόψει της σημερινής σύσκεψης στο Υπουργείο Εσωτερικών για τις επικίνδυνες πολυκατοικίες στους κυβερνητικούς οικισμούς.

Ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι «έχουμε προσκληθεί ως Επιτροπή Προσφύγων στη σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα για τις 43 πολυκατοικίες που έχουν κριθεί ακατάλληλες μετά από έλεγχο στατικής επάρκειας».

Πρόσθεσε ότι εκείνο που θα τεθεί στον Υπουργό είναι η ανάγκη να κατατεθούν τα στοιχεία της μελέτης στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής και άμεσα να ενημερωθούν και οι κάτοικοι των πολυκατοικιών για την κατάσταση του κτιρίου τους.

Δήλωσε ότι η Επιτροπή θα ζητήσει επίσης ενημέρωση για το σχέδιο δράσης, το οποίο βρίσκεται, όπως είπε, στα συρτάρια του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ και χρόνια.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε άλλο χρόνο και να συζητούμε ξανά από την αρχή, τη στιγμή που φαίνεται να είχε καταρτιστεί σχέδιο δράσης, αλλά να κρατήθηκε στα συρτάρια του Υπουργείου», ανέφερε.

Σε σχέση με τις 43 πολυκατοικίες υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, είπε, τα οποία είχαν αναφερθεί σε προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Προσφύγων.

Ανέφερε ότι για τις 43 αυτές πολυκατοικίες, η μελέτη που έκανε η πολεοδομία έδειξε δείκτες θλαστικής αντοχής κάτω από 10 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ το ΕΤΕΚ σημειώνει ότι τα αποδεκτά όρια είναι στα 25-30 Newton ανά τετραγωνικό μέτρο. Άλλες 152 πολυκατοικίες, έχουν κριθεί ως μέτριες από πλευράς στατικότητας, επισήμανε.

Εξήγησε ακόμη ότι επειδή από πλευράς του Τμήματος Πολεοδομίας γίνεται συνεχώς επίκληση στο ότι κάποια διαμερίσματα σε αυτές τις πολυκατοικίες έχουν τιτλοποιηθεί ή πωληθεί, «τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία κατοικούνται από εκτοπισμένους πρώτης και δεύτερης γενιάς».

Ο έλεγχος, συνέχισε, αφορούσε 350 εκ των 375 διαμερισμάτων που αφορούν τις συγκεκριμένες πολυκατοικίες, στο 57% των διαμερισμάτων κατοικούν πρόσφυγες πρώτης γενιάς, ενώ σε άλλο 10% κατοικούν επίσης δικαιούχοι εκτοπισμένοι δεύτερης γενιάς. Τα κενά διαμερίσματα, σημείωσε, περιορίζονται στο 6%, ενώ άλλο 13% ενοικιάζονται σε άλλα πρόσωπα. Μόνο το 2% έχει πωληθεί σε τρίτους και άλλο 12% είναι εγκαταλειμμένα.

«Αν γίνεται τόση φασαρία για το 2% των διαμερισμάτων που έχουν πωληθεί σε τρίτους τότε πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι όλα και όλα 7 διαμερίσματα περίπου. Επομένως γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη να δοθούν λύσεις σήμερα», κατέληξε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.