Ν. Κέττηρος: Στον «πάγο» 700 αιτήσεις προσφυγικής στεγαστικής βοήθειας ένεκα της προχειρότητας του ΥΠΕΣ

Αποδεκτές θα κάνει το ΑΚΕΛ τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας που αφορούν την Επιτροπή Προσφύγων, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος. Σε σχέση με την καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων μέριμνας ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η εξέταση 1.407 αιτήσεων και ότι οι 688 θα είχαν ήδη εξεταστεί εάν δεν υπήρχε η εμπλοκή που δημιουργήθηκε.

Η Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε εκτάκτως τις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και συγκεκριμένα την αναπομπή του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικού) Νόμου του 2022 καθώς και την αναπομπή του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) Νόμου του 2022.

Στην συνεδρία της Επιτροπής συμμετείχαν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Α. Κωνσταντίνου, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων (ΥΜΑΠΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών και της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

O Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, δήλωσε μετά το πέρας της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, ότι στην Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκαν τα δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούσαν τη δομή του Υπουργείου Εσωτερικών και την κατάργηση των θέσεων του Διευθυντή της Υπηρεσίας Τουρκοκυπριακών περιουσιών και του Διευθυντή της Υπηρεσίας Μέριμνας στο Υπουργείο Εσωτερικών και της δημιουργίας εφτά νέων θέσεων, οι οποίες θα είναι εναλλάξιμες και για τις οποίες θα ορίζει καθήκοντα ο Υπουργός Εσωτερικών.

Αυτούσια η δήλωση του Νίκου Κέττηρου, Προέδρου της Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων:

Η Επιτροπή Προσφύγων συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως και εξέτασε δύο Νομοσχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών τα οποία ενσωματώνουν τις αλλαγές που έχει προωθήσει το Υπουργείο σε σχέση με τη νέα διευθυντική δομή του. Συγκεκριμένα αφορούν τροποποιήσεις στην ερμηνεία του ορισμού του Διευθυντή στη Νομοθεσία που αφορά την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων και στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σήμερα, έγινε ξεκάθαρο πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η ευθύνη για την εμπλοκή στο ζήτημα της εξέτασης των αιτήσεων στην Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισμένων ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Εσωτερικών και στη διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει για τις αλλαγές στη διευθυντική ομάδα του Υπουργείου. Ακόμη και σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας το Υπουργείο έκανε αλλαγές στο κείμενο του Νομοσχεδίου στη βάση παρατηρήσεων και της Νομικής Υπηρεσίας. Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια της Επιτροπής ήταν να οδηγηθούν τα Νομοσχέδια στη σημερινή Ολομέλεια της Βουλής αλλά, μέχρι και την ώρα της συνεδρίας της Επιτροπής αυτό ήταν δύσκολο εφόσον το Υπουργείο δεν είχε επιλέξει τη διαδικασία της κατ’ επείγων κατάθεσης δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στον τρόπο εξέτασης τους μέσα και από τις καθορισμένες διαδικασίες της Βουλής.

Εμείς, είχαμε σημειώσει από τη μέρα ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2022 ότι θα δημιουργηθεί αυτό το ζήτημα. Σήμερα, όπως έχουμε ενημερωθεί εκκρεμούν στην ΥΜΑΠΕ 1400 αιτήσεις για στεγαστική βοήθεια από τις οποίες οι 688 θα εξετάζονταν σε συνεδρίες εντός του Δεκεμβρίου, οι οποίες όμως αναβλήθηκαν λόγο της πρόχειρης προετοιμασίας που έκανε το Υπουργείο Εσωτερικών. Ακόμη και αν δεν βρεθεί λύση εντός της ημέρας, έχουμε συνεννοηθεί με τις υπηρεσίες της Βουλής, ότι εντός Ιανουαρίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Ολομέλεια για να εξετάσει τα δύο Νομοσχέδια.

Εξετάστηκαν επίσης οι δύο αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με δυο Προτάσεις Νόμου του ΑΚΕΛ που σχετίζονται με την παραχώρηση πιστοποιητικών μίσθωσης σε κατοικίες που ανεγέρθηκαν σε τουρκοκυπριακή γη εντός συνοικισμών αυτοστέγασης και οι αρχικοί δικαιούχοι πέθαναν πριν το 2006.

Η Πρόταση μας ρύθμιζε ένα ζήτημα το οποίο εκκρεμούσε για χρόνια και στη βάση όσων μας έχουν μεταφέρει και σήμερα οι υπηρεσίες της Βουλής δεν προκύπτουν ζητήματα τα οποία τίθενται στις αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Παρόλα αυτά, επειδή σκοπός μας είναι η εξυπηρέτηση των εκτοπισμένων και με δεδομένο ότι στη τελευταία ολομέλεια της Βουλής έχει κατατεθεί Κυβερνητικό Νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει το ζήτημα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, θα αποδεχθούμε την αναπομπή του Προέδρου. Με αυτό το τρόπο θέλουμε να αποφύγουμε αχρείαστες νομικές διαδικασίες μεταξύ της Βουλής και της Προεδρίας εφόσον τον ερχόμενο Μάρτη θα έχουμε μπροστά μας ακριβώς τις ίδιες πρόνοιες μέσα από Κυβερνητικό Νομοσχέδιο.

Έχουμε δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι προτεραιότητα μας είναι να προχωρούν τα πράγματα μπροστά, χωρίς γινάτι και χωρίς εγωισμούς ώστε να πιστωθούμε τα εύσημα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy