Ν. Κέττηρος: Το ΑΚΕΛ απαντά με νομοθετικές ρυθμίσεις στα προσφυγικά ζητήματα απέναντι στην αδράνεια της Κυβέρνησης

Παράπονα πολιτών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην απόδειξη της προσφυγικής τους ταυτότητας, βρέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την Τρίτη, τα μέλη της οποία εξέφρασε την πρόσθεση να τροποποιήσουν τη νομοθεσία, ώστε να αρθεί η αδικία εις βάρος της συγκεκριμένης κατηγορίας προσφύγων.

Ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων προσήλθαν επηρεαζόμενοι πολίτες και κατέθεσαν μαρτυρίες, ενώ όπως λέχθηκε κατά τη συνεδρία οι αιτήσεις για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας από ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων έχει απορριφθεί, αφού στα κριτήρια ζητείται από τους αιτητές να προσκομίσουν λογαριασμούς κοινής ωφελείας, που ίσχυαν πριν το 1974, όταν κατοικούσαν στις κατεχόμενες περιοχές

Ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, έκανε λόγο για «απαράδεκτο» γεγονός, το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας», λέγοντας ότι «δεν μπορείς να ζητάς από κάποιο πρόσφυγα όταν έφευγε το ‘74 από το σπίτι του να έτρεχε να ψάξει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, για να τον φέρει μαζί του στις ελεύθερες περιοχές και να τον βρουν τα παιδιά του, όταν θα έκαναν αίτηση για έκδοση προσφυγικής ταυτότητας».

Τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής εκφράζουν την εκτίμηση ότι η νομοθεσία χρήζει άμεσης τροποποίησης, αφού αποκλείει πολλούς δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κέττηρο «υπάρχει τρόπος να αποκατασταθούν αυτές οι αδικίες με τροποποίηση της νομοθεσίας», για να σημειώσει πως τα μέλη της Επιτροπής έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής να τους κοινοποιήσουν τη σχετική νομοθεσία, που αφορά στα κριτήρια, ώστε να προβληματιστούν και τις επόμενες εβδομάδες να δουν τι πρέπει να αλλάξει, ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Διερωτήθηκε πως μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να μην θεωρεί πρόσφυγες τους συγκεκριμένους ανθρώπους, για να σημειώσει ότι αυτή τη στιγμή οι επηρεαζόμενες αιτήσεις, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, είναι 43.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κέττήρος εφόσον προκύψει αλλαγή της νομοθεσίας ή των κριτηρίων θα πολλαπλασιαστούν οι αιτήσεις.

Αυτούσια η δήλωση του Νίκου Κέττηρου, Βουλευτή ΑΚΕΛ και Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων:

Ανάμεσα σε μια σειρά από ζητήματα, εξετάσαμε σήμερα το θέμα της έκδοσης προσφυγικής ταυτότητας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αιτητές και την ανάγκη εκλογίκευσης της διαδικασίας.

Στη βάση των υφιστάμενων απαιτήσεων από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, όπως έχει διαπιστωθεί και κατά τη συνεδρία προκύπτουν ουσιαστικά ζητήματα κατά τη διάρκεια εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση της προσφυγικής ιδιότητας. Άνθρωποι που ζούσαν μόνιμα σε κατεχόμενα χωριά, είχαν σπίτια και περιουσίες εκεί, αλλά για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν λίγο πριν την εισβολή σε άλλα κατεχόμενα χωριά, το κράτος δεν τους αντιμετωπίζει ως εκτοπισμένους. Άλλες περιπτώσεις αφορούν ανήλικους που ζούσαν σε κατεχόμενες περιοχές με την οικογένεια τους, αλλά χρειάστηκε οι γονείς τους να φύγουν στο εξωτερικό να εργαστούν για κάποιο διάστημα και οι ίδιοι μετακινήθηκαν στο ίδιο χωριό, μάλιστα σε συγγενικά τους πρόσωπα, το κράτος δεν τους αναγνωρίζει την προσφυγική ιδιότητα γιατί δεν μπορούν να προσκομίσουν το διαβατήριο το δικό τους ή των γονιών τους ύστερα από τόσα χρόνια.

Ως Επιτροπή θα εξετάσουμε τις πρόνοιες της νομοθεσίας για να δούμε εάν μπορούμε να βάλουμε ένα πλαίσιο, το οποίο από την μια να ενσωματώνει τις σημερινές δυνατότητες που υπάρχουν για την προσκόμιση στοιχείων και από την άλλη να εξασφαλίζει ότι θα αναγνωρίζεται η προσφυγική ιδιότητα σε όσους είναι πράγματι πρόσφυγες.

Συζητήσαμε. Επίσης. δύο Προτάσεις Νόμου που έχουν κατατεθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ. Η μια υποχρεώνει την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων να εξετάζει τις αιτήσεις για τα στεγαστικά προγράμματα εντός 6 μηνών. Είναι μια αλλαγή που θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει και πρέπει να γίνει γιατί θα βοηθήσει από τη μια τα νεαρά ζευγάρια που αιτούνται στεγαστικής βοήθειας, ιδιαίτερα μέσα στις σημερινές συνθήκες, από την άλλη είναι πιθανό να επιδράσει θετικά και στον προϋπολογισμό της ΥΜΑΠΕ, εφόσον όσο συντομότερα εξετάζονται οι αιτήσεις για στεγαστικά προγράμματα τόσο θα μειώνεται ο αριθμός όσων λαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου μέσα από την υπηρεσία.

Η δεύτερη Πρόταση Νόμου αφορά στην επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει και συγκεκριμένα στην δυνατότητα παραχώρησης πιστοποιητικών μίσθωσης για όσες κατοικίες έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακή γη, σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και οι αρχικοί δικαιούχοι έχουν πεθάνει πριν την 7η Απριλίου του 2006. Την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση με στόχο να οδηγηθεί το συντομότερο στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy