Ν. Κέττηρος: Το Υπουργείο να ασχοληθεί σοβαρά με τη στήριξη των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών

Δεν αξιοποιούν την πρόταση για αποζημιώσεις απώλειας χρήσης

Τη δυνατότητα παραχώρησης αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, εξέτασε χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Πρόκειται για μια πρόταση νόμου η οποία κατατέθηκε από την πλειοψηφία των κομμάτων, με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Νίκο Κέττηρο, να αναφέρει ότι «με τη συγκεκριμένη Πρόταση θέτουμε ουσιαστικά το πλαίσιο, τις γενικές γραμμές μέσα στις οποίες οφείλει η Πολιτεία να κινηθεί για την ετοιμασία ενός συγκεκριμένου σχεδίου που να αναγνωρίζει την άνιση κατανομή βαρών και να στηρίξει τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών».

Υπέδειξε πως «δυστυχώς φαίνεται ότι δεν ασχολούμαστε όλοι με τον ίδιο ζήλο για το θέμα της αποζημίωσης της απώλειας χρήσης για τις κατεχόμενες περιουσίες», αφού η Πρόταση Νόμου έχει κατατεθεί εδώ και ένα μήνα, αλλά το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε χρόνο για να την εξετάσει.

Όπως σημείωσε, «είναι οι ίδιοι που όταν κοντεύουν οι εκλογές καθημερινά υπόσχονται τον ουρανό με τα άστρα στους πρόσφυγες, μέχρι την επόμενη μέρα των εκλογών που τα ξεχνούν όλα. Σήμερα που υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ζητούν χρόνο».

Επίσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στην προσφυγική πολυκατοικία επί της Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα.

Όπως αναφέρθηκε, ο Δήμος Λάρνακας έχει εντάξει τον εξωραϊσμό της προσφυγικής πολυκατοικίας σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου για την Πιαλέ Πασιά. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λάρνακας θα προχωρήσει σε εξωτερικές επιδιορθώσεις της πολυκατοικίας και θα αναλάβει την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων και παράνομων κατασκευών στην πολυκατοικία. Ο Ν. Κέττηρος ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να βρει σύμμαχους και να τύχει επανάληψης και από άλλους δήμους δίνοντας ζωή στις τουρκοκυπριακές συνοικίες που στεγάζουν για σχεδόν 50 χρόνια τους εκτοπισμένους της Κύπρου.

Ακόμα, η Επιτροπή συζήτησε εκ νέου την Πρόταση Νόμου του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου στη βάση της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους κάτοχους πιστοποιητικών μίσθωσης να μπορούν να προχωρούν σε ήπιες αναπτύξεις μετά και από τις σχετικές και απαραίτητες πολεοδομικές άδειες.

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος υπογράμμισε ότι «η δική μας ανησυχία και έγνοια είναι η κάλυψη και όσων εκτοπισμένων είναι δικαιούχοι των πιστοποιητικών μίσθωσης. Τους πρόσφυγες, δηλαδή, που εδώ και 30-40 χρόνια λόγω καθυστέρησης του κράτους και όχι των ίδιων βρίσκονται εκτεθειμένοι χωρίς πιστοποιητικά».

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.