Ν.Παπαδόπουλος: Αντιφάσεις Προέδρου στην ερευνητική, δεν τελείωσε για μας το θέμα των πολιτογραφήσεων

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επιμένει στην ανάγκη να δοθούν στο Γενικό Ελεγκτή οι φάκελοι των πολιτογραφήσεων, διαπιστώνει αντιφάσεις μεταξύ του διαγγέλματος του ΠτΔ και των όσων κατέθεσε χθες στην ερευνητική επιτροπή και καταλογίζει στην Κυβέρνηση προσπάθεια συγκάλυψης της διαφθοράς και των σκανδάλων και αναξιοπιστία. Καλεί τους πολίτες τον Μάιο στις βουλευτικές εκλογές να γυρίσουν την πλάτη σε όσους συμπορεύονται με τη διαφθορά ή γίνονται παραρτήματα διαφθοράς και να ψηφίσουν ΔΗΚΟ για μια καθαρή αλλαγή.

Σε τηλεδιάσκεψη εφ’ όλης της ύλης ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι αν ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι δεν θα συνεχίσει τη συζήτηση, η Βουλή έχει καθήκον να συνεχίσει την έρευνά της για πλήρη διαφάνεια. Ανέφερε ότι ο ΠτΔ επιδιώκει αποποίηση ευθυνών, συσκότιση και συγκάλυψη και παρεμπόδιση της ελεγκτικής υπηρεσίας για έλεγχο, «αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τις ερωτήσεις μας γιατί επιμένουμε στη διαφάνεια, σε λογοδοσία και κάθαρση».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως διαπιστώνει αντιφάσεις στις χθεσινές τοποθετήσεις του Προέδρου με όσα έλεγε πριν και ότι η αναφορά πως το Υπουργικό δεν έλεγχε τις πολιτογραφήσεις και ότι ο ίδιος δεν είχε δικαίωμα ψήφου, διαψεύδονται από τις τοποθετήσεις των ίδιων των Υπουργών του και από τα ίδια τα γεγονότα και από τις γνωματεύσεις.

«Ο κ. Πετρίδης είπε κάτι εντελώς αντίθετο από ότι είπε ο Πρόεδρος», ανέφερε και πρόσθεσε πως το κόμμα του θεωρεί πως «τίποτε δεν γινόταν στο ΚΕΠ χωρίς τη γνώση, καθοδήγηση και έγκριση του Νίκου Αναστασιάδη». Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος θέλει τώρα να πιστέψουμε πως δεν ήξερε τους παρόχους των διαβατηρίων, δεν γνώριζε για την αδελφότεκνη της συζύγου του, σε ποιας εταιρείας το ΔΣ συμμετείχε ο γαμπρός του. «Αυτά ήταν εν αγνοία του ή μήπως με τη δική του εποπτεία και καθοδήγηση;», διερωτήθηκε.

Διαχείριση πανδημίας, οικονομία, Βουλευτικές

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε προτάσεις για στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας με κοστολόγηση πολύ χαμηλότερη από τα μέτρα που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν διατεθειμένη να τα συζητήσει.

Ανέφερε ότι τα πλείστα εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα όπως επιδότηση ενοικίων και δόσεων δανείων.

Σε ότι αφορά τις εκποιήσεις είπε ότι το κόμμα του στηρίζει κάθε πρόταση που παρέχει προστασία στους δανειολήπτες και αντιμετωπίζει τις καταχρήσεις και τις πιέσεις των τραπεζών.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ελλιπείς χειρισμούς στο θέμα της πανδημίας, λέγοντας ότι το κόμμα του είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για το 2ο κύμα. Είπε ότι οι κυβερνώντες επέβαλαν ολοκληρωτικούς περιορισμούς και λοκντάουν όταν τα κρούσματα ήταν 400 στο σύνολο ενώ όταν ήταν 400 ημερησίως, δεν είχαμε περιορισμούς.

Για τις εκλογές του Μαΐου και σε ερωτήσεις πως εννοεί το ισχυρό ΔΗΚΟ και πως θα πείσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το κόμμα του, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι στόχος είναι ένα ΔΗΚΟ με πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο, με στόχο να αλλάξουν οι νοοτροπίες προς όφελος των πολιτών. Κάλεσε τον λαό να αποφασίσει αν θέλει να συμπορευτεί με κόμματα παραρτήματα διαπλοκής ή με κόμματα που θα τα βάλουν με τη διαπλοκή.

Κατηγόρησε ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ για την απόφασή τους να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι έπεσαν οι μάσκες, ότι η ΕΔΕΚ απέτυχε να αλλάξει τον προϋπολογισμό ενώ το ΕΛΑΜ ενώ έλεγε ότι είναι αντισυστημικό κόμμα, έτρεξε να βοηθήσει μόλις το χρειάστηκαν. Αναφέρθηκε και στους «Βουλευτές που ακολουθούν τον κ. Κάρογιαν που ενώ έλεγαν ότι είναι γνήσιοι εκφραστές του κέντρου, το μόνο γνήσιο είναι η νομή και τα ανταλλάγματα της εξουσίας».

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του και αφορούν μεταξύ άλλων την επιδότηση του ενοικίου όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τα απαγορευτικά διατάγματα, την επιδότηση των πάγιων λειτουργικών εξόδων, (πέραν του ενοικίου) των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, στη βάση των ισολογισμών τους του 2019, την επέκταση του σχεδίου της αναστολής των δόσεων σε κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από το 2ο κύμα, με ιδιαίτερη και ειδική διευθέτηση για την ξενοδοχειακή βιομηχανία μέχρι το καλοκαίρι και την επιδότηση από το κράτος τριών δόσεων δανείων, για συγκεκριμένους δανειολήπτες, με εισοδηματικά κριτήρια.

Προτείνει επίσης την επαναφορά του Νομοσχεδίου των Κρατικών Εγγυήσεων με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλίδες για να μπορούν να δανειστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων στήριξης των εργαζομένων μέχρι το τέλος του 2021, τη λειτουργία Ταμείου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα και την αναστολή πληρωμής του ετήσιου τέλους των €350 για όλες τις εταιρείες και μείωση του τέλους σε €100 για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy