Ν. Παπαδόπουλος στη «Χ»: Τον πρώτο λόγο για την αλλαγή που θέλουμε πρέπει να τον έχει η αντιπολίτευση

Στόχος του ΔΗΚΟ είναι να συνδιαμορφώσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας 

Το ΔΗΚΟ δεν θα μπορούσε να να συμμετέχει σε μια οποιαδήποτε διακυβέρνηση χωρίς να είναι σε προτεραιότητα κρίσιμα ζητήματα όπως η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, η αντιμετώπιση της διολίσθησης στο Κυπριακό, η σωστή διαχείριση του μεταναστευτικού.

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «τον πρώτο λόγο για την αλλαγή που θέλουμε να δούμε πρέπει να τον έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης». Στόχος του κόμματος, όπως αναφέρει, είναι να συνδιαμορφώσει με άλλες πολιτικές δυνάμεις μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας που θα του επιτρέψει να συμμετέχει στην επόμενη διακυβέρνηση του τόπου.

Συνέντευξη στη Νίκη Κουλέρµου

Έχετε δηλώσει ότι το ∆ΗΚΟ θα συµµετέχει στην επόµενη συγκυβέρνηση. Το ζήτηµα είναι µε ποιους θα συνεργαστείτε για να είστε στην επόµενη κυβέρνηση; Ποια είναι τα κριτήρια για τις συνεργασίες;

Η όποια συνεργασία θα πρέπει να είναι στη βάση αρχών και προγραµµατικών θέσεων. Ως κόµµα της αντιπολίτευσης έχουµε δηλώσει πως τον πρώτο λόγο για την αλλαγή που θέλουµε να δούµε πρέπει να τον έχουν τα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Το ∆ΗΚΟ δεν θα µπορούσε να συµµετέχει σε µια οποιαδήποτε διακυβέρνηση χωρίς να είναι σε προτεραιότητα κρίσιµα ζητήµατα όπως η πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς, η αντιµετώπιση της διολίσθησης στο Κυπριακό, η σωστή διαχείριση του µεταναστευτικού. Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ετοιµάζεται η πρόταση πολιτικής που θα εγκριθεί και η οποία θα αποτελέσει και τη βάση διαπραγµάτευσης µε άλλες πολιτικές δυνάµεις ενόψει των προεδρικών εκλογών.

Στις προηγούµενες εκλογές ως υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου λέγατε ότι πάση θυσία θα πετύχαινε ο στόχος της «αλλαγής». Τελικά ψηφίσατε τον «κανένα» και απέτυχε ο στόχος. Αυτή τη φορά ποιος είναι ο στόχος του ∆ΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου και πώς τον πετυχαίνετε;

Στόχος µας είναι το ∆ηµοκρατικό Κόµµα να συνδιαµορφώσει µε άλλες πολιτικές δυνάµεις µια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας που θα του επιτρέψει να συµµετέχει στην επόµενη διακυβέρνηση του τόπου. Όπως έχω ήδη αναφέρει, έχουµε ενεργοποιήσει την εσωκοµµατική διαδικασία συζήτησης για τις Προεδρικές µε την κοµµατική βάση, που θα ολοκληρωθεί µε το Καταστατικό και Πολιτικό Συνέδριο του κόµµατος, που είναι προγραµµατισµένο για τις 23-24 Ιανουαρίου, στο οποίο θα καθοριστεί το πολιτικό πλαίσιο σύναψης συνεργασιών.

Συζητάτε ονόµατα κοινών υποψηφίων εκτός από το δικό σας;

Το ∆ΗΚΟ δεν έχει µπει σε οποιαδήποτε συζήτηση ονοµάτων για τις προεδρικές εκλογές, καθώς για εµάς η προτεραιότητα είναι να καθορίσουµε τις αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίζεται η όποια συνεργασία. Εποµένως η όποια συζήτηση ονοµάτων στο παρόν στάδιο είναι υπερβολικά πρόωρη. Όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, το ∆ΗΚΟ, ως υπεύθυνη πολιτική δύναµη και ως ένα εκ των βασικότερων κοµµάτων της αντιπολίτευσης, θα διαβουλευθεί µε όλους όσοι θέλουν να φέρουν την αλλαγή που απαιτεί η κοινωνία και θα πάρουµε τις δικές µας αποφάσεις.

Ουδέποτε το ∆ΗΚΟ καταψήφισε τον προϋπολογισµό της κυβέρνησης ∆ΗΣΥ (εκτός από πέρσι για άλλους λόγους). Αυτό δεν σηµαίνει ότι συµφωνείτε και υιοθετείτε τις οικονοµικο-κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης ∆ΗΣΥ και τη φιλοσοφία τους;

Όπως είπα και κατά την οµιλία µου στη συζήτηση για τον προϋπολογισµό, η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισµού για το 2022 από το ∆ηµοκρατικό Κόµµα δεν σηµαίνει ότι συµφωνούµε µε την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ούτε και πως δίνουµε λευκή επιταγή σε κανένα. Θα ήθελα να σηµειώσω πως πέραν της επίδοσης των φακέλων για τις πολιτογραφήσεις στον Γενικό Ελεγκτή της ∆ηµοκρατίας, λόγος για τον οποίο το ∆ΗΚΟ καταψήφισε τον περσινό προϋπολογισµό, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί συγκεκριµένες εισηγήσεις του κόµµατος για βελτίωση του προϋπολογισµού. Μερικές από αυτές είναι η επιδότηση του κόστους βρεφοκοµικών σταθµών κατά €1.200 ετησίως ανά τέκνο για οικογένειες µε δύο ή και περισσότερα τέκνα και µονογονεϊκές οικογένειες που δικαιούνται επίδοµα τέκνου, η εισήγηση για αύξηση της χορηγίας για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών µονάδων σε οικιστικές µονάδες και µικροµεσαίες επιχειρήσεις και η εισήγηση να αυξηθεί το κονδύλι για τα Στεγαστικά Σχέδια για τους Πρόσφυγες του Υπουργείου Εσωτερικών κατά €5 εκ. Επιπρόσθετα, το ∆ΗΚΟ έλαβε διαβεβαίωση ότι η δηµιουργία Τµηµάτων Πρώτων Βοηθειών για Παιδιά στη Λευκωσία και τη Λεµεσό θα περιληφθεί στον αναπτυξιακό προϋπολογισµό του ΟΚΥπΥ, ενώ το Τιµητικό Επίδοµα σε Αιχµάλωτους και Παθόντες του 1974  θα αυξηθεί και συγκεκριµένα θα διπλασιαστεί, καθώς αφορά χαµηλοσυνταξιούχους αιχµάλωτους και παθόντες του 1974 που δικαιούνται το συγκεκριµένο επίδοµα στη βάση εισοδηµατικών κριτηρίων.

Βρεθήκατε στην ίδια όχθη µε το ΑΚΕΛ για µια σωρεία θεµάτων -από τη διαφθορά και την εµπλοκή του Προέδρου µέχρι τα ζητήµατα των µεταρρυθµίσεων κ.α. Με ποιους τελικά «τα βρίσκει» περισσότερο το ∆ΗΚΟ; Με το ΑΚΕΛ ή το ∆ΗΣΥ;

Θεωρώ πως ο κόσµος και η κυπριακή κοινωνία αναγνωρίζουν τη διαχρονική µας υπευθυνότητα και αξιοπιστία σε όλα τα σοβαρά ζητήµατα που αφορούν την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και την ικανότητά µας, ως το µεγαλύτερο κόµµα του κέντρου, να προκρίνουµε συµβιβαστικές λύσεις σε σύνθετα πολιτικά θέµατα. Σε αυτό το πλαίσιο οι όποιες αποφάσεις µας δεν λαµβάνονται µε βάση το κοµµατικό συµφέρον ή µε ποιους «τα βρίσκουµε», αλλά µε βάση το συµφέρον του τόπου. Έχετε όµως δίκιο πως τα τελευταία χρόνια έχουµε πετύχει έναν καλύτερο συντονισµό αναµεταξύ των κοµµάτων της αντιπολίτευσης και αυτό πιστεύω είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Εδώ που έφθασε το Κυπριακό, τι κάνει το ∆ΗΚΟ για να αποτραπεί η διχοτόµηση;

∆ιαχρονική θέση του ∆ΗΚΟ ήταν και παραµένει η λύση στη βάση ∆∆Ο, όπως αυτή περιγράφεται στις οµόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συµβουλίου και τα ψηφίσµατα του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυµίζω πως έχουµε φτάσει σε αυτό το επικίνδυνο σηµείο µε την απόλυτη διαφωνία του ∆ΗΚΟ σε ό,τι αφορά τους χειρισµούς του Νίκου Αναστασιάδη. Σε κάθε κρίσιµη στιγµή εµείς είχαµε προειδοποιήσει τον Πτ∆ για τις λανθασµένες επιλογές του, αλλά αγνοηθήκαµε. Όπως αγνοήθηκε η ολοκληρωµένη πρότασή µας για νέα στρατηγική και αλλαγή τακτικής στις διαπραγµατεύσεις.

∆υστυχώς τα πράγµατα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολα για να επανέλθουν οι διαπραγµατεύσεις πάνω σε µία σωστή βάση, αφού µετά τη Γενεύη τα πράγµατα έχουν γίνει πάρα πολύ δύσκολα. Η Τουρκία πέτυχε να θέσει για πρώτη φορά τη λύση των «δύο κρατών» στο τραπέζι και ο ΓΓ του ΟΗΕ να δηλώνει ότι θα επιχειρήσει «να τετραγωνίσει τον κύκλο». Ως Κυπριακή ∆ηµοκρατία επιβάλλεται να επιµένουµε στο ξεκαθάρισµα της βάσης των διαπραγµατεύσεων. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες µε τα µόνιµα µέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ανατραπούν τα αποτελέσµατα της Γενεύης και µάλιστα πριν την επόµενη Πενταµερή ∆ιάσκεψη.

Αντίθετα, πρέπει να εµμείνουµε στα ψηφίσµατα των Ηνωµένων Εθνών και τις οµόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συµβουλίου. Πιστεύουµε ότι υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης και επίτευξης πολιτικού, διπλωµατικού και οικονοµικού κόστους στην Τουρκία, µε ένα και µόνο στόχο: να αλλάξει στάση στο Κυπριακό.

Η απόφαση της Βουλής σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες του Προέδρου είναι καθόλα νόμιμη

Πώς σχολιάζετε την αναπο­μπή του Προέδρου για μειωμένο Φ.Π.Α. στο 9% και τη δήλωσή του περί αυθαιρεσίας της Βουλής στο θέμα των συνεργάτιδών του;

Είναι παντελώς λανθασμένη η απόφαση της κυβέρνησης γιατί αφήνει εκτεθειμένο τον κόσμο σε δύο επίπεδα. Πρώτον, επειδή αφή­νει πάρα πολύ ψηλά το κόστος της ενέργειας και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δεύτερον επειδή ο κόσμος επωμίζεται και την αποτυ­χία της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική. Δεν έχει έρθει έγκαιρα το φυσικό αέριο δεν έχει αξιοποιηθεί το δικό μας φυσικό αέριο, δεν υπάρχει ανταγωνισμός σε ό,τι αφορά στην παραγωγή ενέργειας. Αντί ο ίδιος ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του να αναλάβουν τις ευθύνες γι’ αυτές τις παραλείψεις συνεχίζεται η ίδια πο­λιτική που οδηγεί τις τιμές του ηλε­κτρισμού στα ύψη.

Η απόφαση της Βουλής σε ό,τι αφορά τους συνεργάτες του Προέ­δρου είναι καθόλα νόμιμη και βασί­ζεται πάνω στη σχετική νομοθεσία και στις διατάξεις του Συντάγματος. Πρόκειται για καθαρά πολιτικούς διορισμούς και για εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων. Ο ΠτΔήθελε με αυτούς τους πολιτικούς δι­ορισμούς να επιβαρύνει τον Κύπριο φορολογούμενο στο διηνεκές. Αντί­θετα η Βουλή ξεκαθάρισε για ακό­μα μια φορά ότι κανένας πολιτικός διορισμός δεν μπορεί να μετατραπεί αυθαίρετα σε διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία. Μόνο η ΕΔΥ μπορεί να διορίζει δημόσιους υπαλλήλους με βάση τις διατάξεις του Συντάγματος.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.