Ν. Συλικιώτης: Η Άγκυρα εκθρέφει φασισμό και ρατσισμό

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL), Ν. Συλικιώτης, έθεσε σήμερα ενώπιον της Κομισιόν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία καθώς και την ενίσχυση των φασιστικών και ρατσιστικών συμπεριφορών με ευθύνη της τουρκικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ερώτηση που απέστειλε στην Κομισιόν, ενημερώνει για την αυθαίρετη σύλληψη του Τούρκου σχεδιαστή μόδας Μπαρμπαρός Σανσάλ. Όπως εξηγεί, την παραμονή της πρωτοχρονιάς ο κ. Σανσάλ είχε ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, στο οποίο επέκρινε την διαφορά ώρας που υπάρχει στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου σε σχέση με τις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Σανσάλ διακωμωδούσε την έλευση του νέου χρόνου κατά μια ώρα νωρίτερα στα κατεχόμενα υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση αυτή οφείλεται στην καταπίεση της Τουρκίας.

Ο κ. Συλικιώτης επισημαίνει επίσης πως όταν ο κ. Σανσάλ επέστρεψε στην Τουρκία συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ατατούρκ από την τουρκική αστυνομία, αφού πρώτα δέχθηκε άγρια επίθεση και προπηλακισμούς από οκτώ άτομα. Ο Σανσάλ τέθηκε υπό κράτηση με την κατηγορία της πρόκλησης μίσους και έχθρας και οδηγήθηκε στις φυλακές Σιλίβρι της Κωνσταντινούπολης.

Στην γραπτή ερώτηση που απέστειλε, ο κ. Συλικιώτης καλεί την Κομισιόν να απαντήσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η ΕΕ ώστε να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης. Επίσης ο κ. Συλικιώτης θέτει επιτακτικά το ερώτημα στην Κομισιόν, σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ΕΕ ώστε να επιτύχει την άμεση απελευθέρωση του Μπαρμπαρός Σανσάλ, στέλνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα πως δεν πρέπει να κυριαρχήσουν οι φασιστικές και εθνικιστικές πράξεις και συμπεριφορές με την ανοχή και την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News